Melinda, Vivien
2 °C
8 °C

Koalíciók: ki kinek a kottáját olvassa?

2002.12.06. 12:04
Bár a költségvetés parlamenti szavazásai a legfegyelmezettebb koalíciós együttműködést feltételezik, az MSZP és az SZDSZ nem alakított ki állandó voksegyeztetési fórumot. A két kormánypárt levonta az 1994-98 közötti időszak tanulságait: épeszű szövetségesek között nem kell mindent pontokba szedni. Az MDF új frakcióvezetője nemrégiben jelentette be, hogy felhagy a Fidesz szavazási útmutatójának használatával. A demokrata fórum más politikusai szerint azonban eddig is csak a lusta szakértők vették át a "nagy testvér kottáját".
Míg az ellenzéki pártok között épp a költségvetés monstre szavazása előtt alakult ki nézeteltérés arról: kell-e együtt voksolni a két jobboldali, ám független erőnek, a kormánypártok fegyelmezetten levezényelték a közel másfélezer gombnyomást igénylő büdzsét.

Épeszű szövetségesek pontjai

A Horn-kormány koalíciós egyeztető tanácsa és részletes koalíciós szerződése helyett az MSZP és az SZDSZ most nem alakított ki állandó egyeztető fórumokat. Juhász Gábor frakcióvezető-helyettes szerint a korábbi időszak tanulsága, "hogy épeszű szövetségesek között nem kell mindent pontokba szedni". A politikus szerint a szűk kormánytöbbség ellenére azért sikerült eddig viszonylag zökkenőmentesen biztosítani a megfelelő számú parlamenti támogatottságot, mert a partnerek kormányon belül és a frakciókban is egyeztetnek. A kabinetben lefolytatott tárgyalások lehetővé teszik, hogy ne kerüljön a Ház elé olyan javaslat, amelyet valamelyik párt kifogásol. A frakciók szakértő csoportjainak már csak a vitatott pontokat kell áttekintenie, a végső egyeztetést pedig a szocialista és szabad demokrata frakcióvezetés végzi el.

A lusták átvették

A kisebbik ellenzéki párt egy hete magyarázkodni kényszerült, amikor szövetségese helyett többször a kormánypártokhoz hasonlóan szavazott. Herényi Károly, az MDF frissen megválasztott frakcióvezetője bejelentette: az eltérés oka, hogy pártja a döntéshozataloknál nem használja többé a Fidesz szavazási útmutatóját. Az Index információi szerint az elmúlt hónapokban, - még ha az MDF ki is dolgozta saját álláspontját - a Fidesz rendszeresen elhelyezte a kisebbik ellenzéki párt képviselőinek parlamenti padjain is saját "kottáját". Az MDF-frakció témafelelősei azonban még az Orbán-kormány koalíciós időszakában is többnyire kidolgozták a párt szavazótábláját, egyes információk szerint a Fideszét csak akkor vehették át, ha "lusta" volt az ügyben kijelölt képviselő. Az előző koalíció sima szavazásait azonban nem az alkalmankénti átvételek, hanem a fideszes, kisgazda és fórumos szakértők egyeztető csoportjai biztosították, ahol végleg eldőlt az egyes módosító indítványok sora.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.