Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Balaton-parti kormányparti

2001.07.03. 19:25
Forró gulyásleves és hideg sör dukált a maroknyi vörsi polgárságnak, amiért helyet adtak a kormány kihelyezett ülésének. A kis falu nagy napján annyi idegen taposta a frissen gereblyézett főutcát, mint eddig még soha, és láthatóan ezt mind a lakosok, mind a kormánytagok roppantul élvezték. A grémium a zárt ülés után érezte a nép leheletét, a nép meg a politikusokét, és a falu biztos abban, hogy a milliárdos befektetésekről döntő kormányülés után javul a helyzet a régióban. Amely Vörs nélkül sokkal szegényebb volna.
Más milliő
Farkas László múlt kedden azt hitte: hülyítik. Az 530 lakót számláló Vörs falvának első embere ugyanis "majdnem szívinfarktust kapott", amikor Bóka István a térség fideszes országgyűlési képviselője és Szita Károly, Kaposvár polgármestere azzal hívta fel, hogy vállalja-e a falu, hogy ott tartsák a következő kormányülést. Tíz perc gondolkodási időt kért, de öt perc múlva jött a következő telefon: "Orbán Viktor döntött, jönnek a miniszterek."

Hatvanmilliós, büfés, műholdas Mercedes buszban, "kiló öttel, mert onnantól leszabályoz". Ezt már a kormánybusz sofőrje meséli, és azt is, hogy egyedül Deutsch Tamás állta végig az utazást, a többiek csendben beszélgettek. Vörs meg javában készülődött: a múlt héten elkezdett ároktisztítás, fűnyírás és levélkaparászás keddre tisztára varázsolta a falut.
- Pártállástól függetlenül mindenki nagy dolognak érezte, hogy a miniszterelnök és a kormány ellátogat hozzánk - mondja Farkas László, aki a térségben már húsz éve tanácselnök, illetve független polgármester.

Meghívás

A kormány és a Balaton Fejlesztési Tanács a komplett falut meghívta egy partira a balatoni fejlesztési tervvel foglalkozó zárt ülés után. A gulyás mellett a sör is ingyen volt, és ezt Horváth László komoly vonzerőnek tartja. Tőle, és a valamikori általános iskolai padtársától, Óvári Istvántól tudjuk meg, hogy este itten még mulatság is lesz, hajnalig tartó bál. A zenét kéttagú együttes szolgáltatja, táncolni invitálnak, de ez elől szabadkozva ki kell térnünk, ugyanis megérkezik a ránézésre az általános iskola egykori réme, aki "azt írd meg, bazd meg, hogy nincsen lóvé" mondatrésszel szakítja ki a társalgást a könnyen kezelhetőség szövetéből.

Líra és kultusz

Tósztmester, házigazda, kormányfő
A zsákutca-falut kábé öt perc alatt lehet bejárni: nincs semmi, csak a Balaton idetévedt illata. A faluban alapkövetelmény a kedvesség, csak jó ember és lelkesedés jön velünk szembe: ritka falu, ritka emberekkel. Manapság újdonsült német családok veszik a telkeket, így "ma már szinte többen vannak, mint mi" - meséli az egyik helybeli, akivel azt bogozgatjuk, hogy mi végre éppen itt ez a nagy felhajtás. Szikrontolmács még nem kell, így Orbán Viktor mondata: "ebben a hazában mindenkinek helye van, még annak is, aki meg sem született" érthetően ütött meg minden vendéget.

A kormány által finanszírozott népünnepély központi sátrában a köszöntő után Orbán felemelte a poharát, a háromszáz fős tömeg meg a hangját, és ekkor előállott a kormány hivatalos tósztmestere, Stumpf István kancellárminiszter, aki egy nagyon vicces borivó verssel ajándékozta meg a lírára és a kultuszra egyaránt fogékony vörsi lakosságot.

Píárosok

Azt nem tudjuk, hogy az aktust Borókai Gábor szóvivő tanácsolta-e, akitől a kancellárminiszter útban a kaja felé arról érdeklődött, hogy a dal, a tánc vagy a vers a hatékonyabb píár-fegyver. Végülis mindegy, a sör és bor mellett nem filozofál az ember, ráadásul "bármit is tesz a kormány másfél évvel a választások előtt, minden értelmezhető kampányfogásként". Ezt már Deutsch Tamás magyarázta a riporternek, aki nem tudott szemkontaktusba keveredni a miniszterrel, mert egyrészt a napszemüvege nemet mondott, másrészt a politikus kellően magas ahhoz, hogy a Somogy megyei tűző nap védelmébe vegye.

Leosztás és beosztás

Adagolás
Nyolcszáz adag gulyás az nem semmi. Nyolcszáz adag gulyást körübelül nyolcszáz ember tud elfogyasztani, így - logikailag - bőven jut repeta a vörsi polgárságnak. Több beszélgetésből kiderült, hogy "ekkora durranást még nem látott a falu"; többen például szabadságot vettek ki, és a megkérdezettek csöppnyi kárörvendéssel azt is elmesélik, hogy egyedül a balatonszentgyörgyi vasúti csomóponton dolgozók nem tudtak eljönni, lévén a vonatoknak menniük kell, a beosztás meg állandó.

Meg a leosztás is. A "profi cég" által felállított nagy fehér sátorban a színpad jobb oldalán ül a kormány, az asztalon söröspoharak lazítják a hangulatot, az asztalok mellett meg ugye Stumpf István. A panyókára vetett zakók, a feltört ingujjak látványát, egyedül Várhegyi Attila hózentrógere bontja meg. Mindenki itt van, aki számít: Túri-Kovács Bélával egy asztalnál Pintér Sándor, Boros Imre, Borókai Gábor, eggyel arrébb pedig a miniszterelnök, Dávid Ibolya, akinek kalapjánál csak annak színe sejteti jobban a 2002. utáni divatot. Velük szemben a vörsiek: anyókák, öregek, fiatalok, a környező falvakból busszal, biciklivel érkező kíváncsiak sasolják, hogy Orbán Viktor hogyan foglal helyet, miután köszöntötte a falu legidősebb asszonyát.

Ezek az emberek szeretik ezeket az embereket

Apraja-nagyja
A miniszterek élvezik a helyzetet, nem bújnak faarcok mögé, ami a honi politikai kultúrában ritka dolog, még akkor is, ha Áder János nem volt hivatalos a gulyáspartira. Annak ellenére, hogy a kormánybevonulást taps és többszörös üdvrivalgás kísérte, az eseménynek nincs mellékíze: ezek az emberek szeretik ezeket az embereket, még akkor is, ha az ő asztalukon piros szalvéta is van a tányérban, és a pincérek csupán az általuk belakott tízszer tízes területen mozognak.
- Mi csak akkor leszünk elsők, ha fizetünk érte, mi? - kérdezi egy nyugdíjas a szakácsot, aki 'egy meggyes ide, egy almás oda' alapon szortírozza a második félét a kabinet tagjainak. "Na mindegy, ők az elsők, tudom" - nyugtáz a nyugdíjas, Sanyika - akit vélhetően vakációra vetett ide a sors - viszont már nehezebben tűri a diszkriminációt.

Sanyikánál Dezsőke sokkal élelmesebb. Ifj. Farkas Dezső ugyanis egy bőrlabdát hordott végig kormánytagtól kormánytagig, hogy ugyan írják már alá: kell az emlék, és különben is az édesapja állítása szerint a sport és a politika nem sokban különbözik egymástól.

Egyetértés

Nem könnyebb
Az azonban téved, aki azt gondolja, hogy a miniszterek levezető edzőtáborban vannak. Deutsch Tamás például az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy egyáltalán nem könnyedebb az ilyen kormányülés, "ugyanolyan szakmai munka folyik, mint a Parlamentben: nincs különbség".
- Hát persze, hogy könnyedebb. Két perc alatt megbeszéltünk mindent, és vita nélkül lerendeztük a napirendi pontokat - mondta Szabó János honvédelmi miniszter, aki ezzel a kijelentéssel kissé más összefüggésbe helyezte "a könnyed volt vagy nem volt könnyed a kormányülés" című riporter által gerjesztett vitát. Az Index Varga Mihály pénzügyminiszter segítségért folyamodott, aki hallva az előttük szólók megjegyzéseit Deutsch kollégájának adott igazat, majd hozzátette: "Na látja! Ez a különbség!"

Az asztaloknál azonban béke volt, sehol egy félreértelmezhető gesztus, pedig a riporter erre várt a gulyásosztó sátor előtt. És persze a saját adagjára, ami gazdag volt és enyhén csípős, ahogy azt egy marhahúslevestől elvárja az ember. Lehet indulni Vörsre.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.