Pál
-9 °C
0 °C

Gyurcsány nem akar Verespatakkal revolverezni

2005.01.18. 08:43
A verespataki beruházás nem garantálja a régió környezetének védelmét, mondta Gyurcsány Ferenc a Duna Televíziónak adott kedd reggeli interjújában. A Kossuth Rádiónak hétfőn adott, kedden sugárzott interjújában a kulturális autonómia szintjeiről beszélt.
A miniszterelnök szerint a határon túli magyar oktatási és kulturális intézmények működése már egyfajta kulturális autonómiát jelent. Gyurcsány Ferenc a Kossuth Rádióban elmondta, hogy a kulturális autonómiának sokféle szintje van.

A nemzetpolitikáról

"Fantasztikus dolog például, hogy magyar nyelvű egyetem van, és az például a kulturális autonómia egyik megnyilvánulása, hogy magyar nyelvű középiskola (...) és általános iskola van. Létezik magyar autonómia, kulturális autonómia, ahol van egy magyar nyelvű színház is" - mondta.

A kormányfő arra hívta fel a figyelmet, hogy amikor nemzetpolitikáról van szó, akkor "15 millió magyarról beszélünk és nem a határon kívüli 3-5 millió magyarról beszélünk". A nemzetpolitika az nem nemzetiségpolitika, hanem gazdaságpolitika, társadalompolitika, európai politika és (...) nemzetiségpolitika is - mondta.

Verespatakról

A romániai Verespatakon tervezett bányaberuházással kapcsolatban a román kormány megteszi azt, ami elvárható, mondta Gyurcsány Ferenc kedden a Duna Televízió reggeli műsorában. "Ebben az ügyben, ami elvárható, azt a román kormány megteszi" - fogalmazott a miniszterelnök.

A kormányfő kilátásba helyezte, ha kiderül, hogy a választott technológia semmilyen mértékben nem tudja garantálni a régió környezetének védelmét, "akkor majd elkezdünk tisztességgel fellépni". A miniszterelnök azt mondta, hogy nem kíván "revolverezni" azzal, amivel a magyar ellenzék, hogy Magyarország vétózza meg Románia uniós csatlakozását.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!