Aladár, Álmos
-1 °C
9 °C

Tüntetések Szekszárdon, Debrecenben, Székesfehérváron, Sopronban

2006.10.24. 23:57
Csekély létszámú tiltakozó megmozdulások voltak több vidéki városban kedden délután. A tüntetők Gyurcsány Ferenc lemondását követelték.
Az október 23-i fővárosi rendőri beavatkozás uralta a kedd esti vidéki kormányellenes tüntetéseket. Szekszárdon közel ötszázan hallgatták - többször hangos, indulatos kifakadásokkal kísérve - a Budapestről hazatért tüntetők beszámolóját az október 23-i eseményekről. Volt, aki a Corvin-közi megemlékezésről jövet, volt, aki az Astoriánál tartott Fidesz-nagygyűlés után hazaindulóban került a rendőrség tömegoszlatásának útjába. A legtöbbet elhangzó kérdés a miért volt, a tüntetők értetlenségüknek adtak hangot, hogy miért bánt velük olyan "brutálisan" a rendőrség, miért kellett "kisgyermekes családokat, fiatal lányokat, földön üldögélő, karjukat felemelő fiúkat szétverni"? A Garay-szobor talapzatán felszólalók kijelentették, s a tömeg megerősítette, nem félnek, nem futamodnak meg, kitartanak a "kormány, a hazugság" ellenében. Debrecen főterén több mint 300-an követelték Gyurcsány Ferenc és kormányának lemondását.

Az egybegyűltek előbb meghallgatták azokat, akik október 23-án Budapesten voltak, s átélték az ott történteket. A debreceni tüntetők éles hangon ítélték el a rendőri beavatkozást a fővárosi tüntetők ellen. Ágoston Tibor, a debreceni megmozdulások egyik állandó szónoka felszólította Hajdú-Bihar megye rendőrfőkapitányát és Debrecen város rendőrkapitányát, hogy határolódjanak el a budapesti rendőri túlkapásoktól. Arra kérték a helyi rendőri vezetőket, hogy debreceni rendőröket ne engedjenek Budapestre és segítsenek kideríteni a rendőri túlkapások elrendelőinek, felelőseinek nevét.

Az eső ellenére is folytatták demonstrációjukat Szombathelyen a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lemondását követelők. A Szentháromság szobornál 250-300 ember gyűlt össze. A székesfehérvári tüntetők abban állapodtak meg, hogy ezentúl hétvégén sem tartanak szünetet: mindennap tüntetnek mindaddig, míg el nem érik céljukat, Gyurcsány Ferenc és kormánya lemondását. A Városház-téren mintegy százan követelték Gyurcsány Ferenc és a kormány lemondását és fejezték ki felháborodásukat a hétfői budapesti rendőri fellépések miatt. Mint a tüntetés egyik szervezője az MTI-nek elmondta, úgy döntöttek, hogy a következő napokban a város több helyszínére is kiterjesztik a demonstrációt.

Három nap kihagyás után kedd este ismét tüntettek Sopronban Gyurcsány Ferenc és a kormány lemondását követelve - tájékoztatta a demonstrációs bizottság tagja az MTI-t. Gőbl György közlése szerint közel 90-en gyűltek össze a szakadó esőben a főtéren, s hallgatták meg a hétfői budapesti utcai összecsapások résztvevőinek beszámolóit. A soproniak szerint a rendőrség brutálisan lépett fel a tüntetőkkel szemben, ezért a budapesti rendőrfőkapitány lemondását is követelik.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.