Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Hétfőn megnézheti Werber tanulmányát Répássy

2003.02.28. 11:52
Hétfőn délben beletekinthet Ron Werber közpénzből készült tanulmányába Répássy Róbert - tartalmazza Szekeres Imre MeH államtitkár a fideszes képviselőhöz írott levele. Répássy ugyancsak levélben arra kért választ az államtitkártól, betekinthet-e a papírókba és ha igen, akkor három nappal korábban miért ennek ellenkezőjéről tájékoztatta Szekeres a Fidesz frakcióvezetőjét.
A MeH Sajtóirodája ismételten leszögezi, hogy Szekeres Imre politikai államtitkár, aki Kiss Elemér miniszter múlt heti lemondása óta a hivatalt vezeti a Fidesz állításaival szemben semmiféle kormányzati tanulmányt nem titkosított - tartalmazza a Miniszterelnöki Hivatal "Répássy Róbert és az udvariasság" című közleménye. Amint arról az Index is hírt adott: a Miniszterelnöki Hivatal 10 ezer dollárért megbízta az MSZP kampánytanácsadóját a kormányzati munka hatékonyabbá tételét szolgáló tanulmány megírására, ez akkori árfolyamon 2,3 millió forintnak felelt meg.

Szekeres hiába várta Répássyt

"Sőt, csütörtökön egész nap várta Répássy Róbert jelentkezését, hogy megbeszéljék találkozójukat" - szögezi le a közlemény. A MeH szerint Szekeres "tette ezt annak ellenére, hogy Répássy képviselő szerdán előzetes értesítés nélkül kereste fel parlamenti irodáját, ahova odahívta a sajtó képviselőit is. Ezzel az elemi udvariassági szabályokat figyelmen kívül hagyta, mert minden újságot olvasó állampolgár számára nyilvános volt, hogy a kormány aznap Szolnokon tarja ülését, amelyen, mint a kormányülések állandó résztvevője, Szekeres Imre jelen volt".

Hétfőn megismerhető lesz a tnulmány

A MeH sajtóirodája szerint Répássy képviselő azonban csütörtökön nem jelentkezett, hanem sajtónyilatkozataiban azt a hamis látszatot keltette, hogy a Miniszterelnöki Hivatalban nem kívánják fogadni. Szekeres Imre pénteken reggel levélben értesítette a képviselőt, hogy "amennyiben a sajtóattrakción kívül is találkozni kíván vele, és meg kívánja ismerni a döntést előkészítő tanulmányt, a legközelebbi munkanapon, hétfőn 12 órakor keresse fel parlamenti irodájában". A kommüniké ugyanakkor nem tesz említést arról a levélről, melyet Szekeres Imre Áder Jánoshoz intézett. Ezt a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön kapta kézhez és az állt benne, hogy a döntés előkészítés során keletkező dokumentumok harminc évig nem nyilvánosak.

Répássy: az elemi udvariasság szabályai szerint berendeltek

"Az elemi udvariasság szabályai szerint engem Szekeres úr hétfőre berendelt a kancelláriára" - kommentálta az Indexnek Szekeres levelét Répássy Róbert, aki ugyancsak levélben jelezte Szekeresnek, hogy ő nem vele akart találkozni, hanem egy, a kancellárián fellelhető iratba próbált betekinteni. A fideszes politikus emlékezeteti Szekerest: február 25-én kelt levelére, melyben a MeH államtitkára jelezte, hogy az iratbetekintést nem áll módjában engedélyezni. Répássy Róbert ezért szeretné, ha Szekeres még hétfő előtt egyértelmű választ ad arra, betekinthet-e az iratba.

A Fidesz jogi kabinetének vezetője úgy vélte: valami bűzlik Ron Werber tanulmánya körül, nem tartotta kizártnak, hogy a dokumentum nem is létezik, csak esetleg most hétfőre megírják. Hangsúlyozta: magyarázatra szorul az is, ha betekinthet a papírokba, de az is, ha nem, mert ha igen, akkor három nappal ezelőtt miért volt ezzel ellentétes az államtitkár álláspontja.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.