Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

A Wall Street Journal kiáll a Terror Háza mellett

2003.02.04. 12:12
A konzervatív amerikai The Wall Street Journal európai kiadása (WSJE) kedden vezércikkben foglalkozott a budapesti Terror Házával és azt ajánlotta a magyar politikai erőknek, hogy hagyják külső befolyástól mentesen működni a múzeumot, mert egész Európának nagy szüksége van rá.
Az írás megfogalmazása szerint "amióta a volt kommunisták visszavették a hatalmat tavaly tavasszal, a magyarokat megosztja a tavaly februárban az előző, kommunistaellenes kormány által megnyitott Terror Házának sorsa". Ennek magyarázata szerinte, hogy "Magyarország új kormányzói nincsenek elragadtatva attól, hogy a múzeum ilyen világos párhuzamot von a két önkényuralmi rendszer között; elvégre a kelet-európai kommunisták népszerűségüket nagyrészt abból merítették, hogy a második világháború alatt szembeszegültek a nácizmussal".

'Szégyen a hadakozás"

A WSJE véleménye: "A Terror Háza körüli megosztó, politikailag fűtött hadakozás szégyen. A múzeum egyedülálló kísérlet arra, hogy szembenézzenek a XX. századi Közép-Európa iszonyataival. Miként Dél-Afrikában és Németországban, a közelmúlt eseményeit a lehető legtisztábban kell felidézni ahoz, hogy, mint Freud mondhatta volna, ezek az országok végül felejthessenek. A kiállítás modern, hatásos és a mi szemünkben tisztességes. Nem csoda, hogy a Terror Háza csakhamar a legnépszerűbb múzeum lett Magyarországon. Más országok is mintaként tanulmányozzák".

Hitelesnek kell lennie

Az amerikai lap Medgyessy Péter miniszterelnök javára írta, hogy más ellenzőktől eltérően ő meg is nézte a múzeumot és nagyrészt visszaállította azt az állami támogatást, amit koalíciós partnerei a költségvetési vita során elvontak tőle. A WSJE végkövetkeztetése, hogy a Terror Házának továbbra is élnie és hatnia kell és főleg hitelesnek lenni. Azt ajánlja, hogy tekintélyes történészekből álló kuratórium hitelesítse a kiállítási tárgyakat, a szembenálló politikai erők pedig ne szóljanak bele a múzeum vezetésébe. A fasizmus és a kommunizmus bűntetteit dokumentáló múzeum lényeges nemcsak Magyarország, hanem egész Európa számára, fejezte be vezércikkét az amerikai WSJE.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.