Szabina
4 °C
12 °C

A MIÉP-en múlik a zárszámadás elfogadása

2001.09.28. 08:07
Kétséges, hogy a parlamentben a kormánykoalíció biztosítani tudja a többséget a 2000. évi zárszámadásról szóló törvényjavaslat elfogadásához. A Népszabadság szerint a Fidesz, az FKGP és az MDF parlamenti képviselői jelenleg nem érik el a többséghez szükséges 194-et. A zárszámadás elfogadása azon múlik, hogy a MIÉP-frakció 12 képviselője hogyan szavaz.
Nem biztos, hogy az országgyűlés felének támogatását tudja biztosítani a kormánykoalíció, ugyanis ha a kisgazda frakcióban helyet foglaló Torgyán-hívek az FKGP elnökének utasítását követik, akkor kétségessé válhat a zárszámadás elfogadása. A Népszabadság szerint a képviselőcsoportban lévő tíz-tizenkét Torgyán-hű képviselőről elképzelhető, hogy a "nem" gombot nyomják meg a törvényjavaslat szavazásánál. A kisgazdák vezére kijelentette, hogy "az FKGP ellenszegül annak, hogy utólagosan legalizálja a kormányzati pénzelfolyásokat".

A kormánypártok jelenleg 192 honatya voksára számíthatnak, továbbá azokra a független, korábban a kisgazda frakcióhoz tartozó képviselőkre, akikkel korábban "kiskoalíciós" szerződést kötöttek. Ha a négy független képviselőn kívül, a hét végén várhatóan a Fidesz-frakcióba átülő két volt kisgazda politikust, Molnár Róbertet és Kiszely Katalint is ide számítjuk, akkor már 198 főre duzzad a koalíciót támogató politikusok száma. Azonban, ha a Torgyánt támogató kisgazdák nemmel szavaznak, akkor csak 186-188 a kormánykoalíció voksa, a törvényjavaslat elfogadásához szükséges 194-hez képest.

A zárszámadás elfogadása azon múlik, hogy a MIÉP-frakció 12 képviselője hogyan szavaz. Ha a Csurka István-vezette párt elutasítja a javaslatot, akkor a kormány nem rendelkezhet az idei költségvetés 280 milliárdos többletbevételének szétoszásáról.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.