Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Országos körözés a Magyar Nemzet főszerkesztője ellen

2006.05.10. 18:48
Liszkay Gábor nem lakik otthon, a munkahelyén nem kereshetik, így országos körözést adott ki ellene a bíróság. Demszky Gábor nem nyilatkozik, Liszkay viszont a körözés kiadásából azt a következtetést vonta le, hogy ez vár "az ellenzéki sajtóra az elkövetkezendő négy évben".

A bíróság elrendelte Liszkay Gábornak, a Magyar Nemzet című lap főszerkesztőjének országos rendőrségi körözését, miután nem jelent meg annak a rágalmazási pernek a szerdai tárgyalásán, amit Demszky Gábor indított a főszerkesztő és két munkatársa ellen, jelentette be Bőhm András, az SZDSZ fővárosi frakciójának vezetője.

Bőhm elmondta, hogy szerdán a Pesti Központi Kerületi Bíróságon folytatódott az a per, amit a főpolgármester indított a horvátországi nyaralójával kapcsolatban korábban a sajtóban megjelent valótlan közlések miatt. A politikus Demszky Gábortól úgy értesült, hogy a lap belpolitikai rovatvezetője a szerdai személyes meghallgatáson megjelent, és bocsánatot kért, amit a főpolgármester jogi képviselője útján elfogadott, így a bíróság vele szemben megszüntette az eljárást.

Nem jelent meg

A bíróság azért rendelte el ugyanakkor a Magyar Nemzet című lap főszerkesztőjének országos körözését, mert Liszkay Gábor többszöri idézés ellenére nem jelent meg a tárgyaláson. A Liszkay Gábor bejelentett lakcímére kiküldött idézések kézbesítetlenül érkeztek vissza, a bíróság megkeresésére a rendőrség felkereste a bejelentett lakcímet. Itt megtudták, hogy Liszkay Gábor évek óta nem lakik azon a címen.

Büntetőügyben a vádlottat csak lakcíméről lehet jogszerűen megidézni, arra tehát nincs törvényes lehetőség, hogy valakit a munkahelyéről idézzenek, tette hozzá a frakcióvezető.

Liszkay Gábor, a Magyar Nemzet főszerkesztője "felháborító és részben nevetségesnek" nevezte a körözés kiadását, mert eddig egyetlen idézést sem kaptam". Hozzátette, hogy más ügyben eddig hat alkalommal a Magyar Nemzet szerkesztőségének címére juttattak el számára idézést és minden alkalommal meg is jelent a bíróság előtt.

Mi vár az ellenzéki sajtóra?

Kijelentette, hogy a konkrét ügyben más magyar sajtóval együtt egy horvát lap értesülését közölték, majd a helyreigazításra ítélt lapot követően a Magyar Nemzet 2005. június 17-i számában azt szintén leközölte. A főszerkesztő megjegyezte, hogy "a körözés kiadása azt mutatja meg, hogy mi vár az ellenzéki sajtóra az elkövetkezendő négy évben".

A Magyar Nemzet főszerkesztőjének jogi képviselője azt mondta, tisztázzák a helyzetet és a bíróságtól kérik a körözés visszavonását. Futó Barnabás hozzátette, a következő tárgyaláson már mindketten jelen lesznek. Közlése szerint az eddigi idézéseket a főszerkesztő azért nem kapta kézhez, mert a lakcíme más mint a bejelentett címe, így a postás "nem kereste" címmel küldte vissza azt a feladónak.

A bíróságok az elmúlt néhány hétben több rendkívül súlyos döntést hoztak. Legutóbb Obersovszky Péter újságírót 6,5 millió forintra büntették egy televíziós által indított perben.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

A legmenőbb síterepek

Csodás panoráma, jó levegő, szép pályaszállások, a téli sport szerelmeseit ezek várják.