Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Árkot ástak a Zengőn

2004.03.22. 14:03
Tovább tart a patthelyzet a Zengőre tervezett radar megépítése ügyében. A hétvégén ugyan árkot ástak a hegy lábánál, ez azonban nem természetvédelmi területen történt, és - meg nem erősített hírek szerint -egy alvállalkozó éppen a bizonytalan helyzet miatt végezte el a munkát, hogy mielőbb számlázhasson. Egy katonai szakértő szerint, az elmúlt héten felröppent hírekkel ellentétben, csak a Zengőre épített radar alkalmas a déli határszakasz védelmére.
Az egyik napilap szerint hétfőn ismét őrjárat indul a Zengőre, mert a honvédség "lőgyakorlatra hivatkozva" lezárja a térséget. A hír valószerűségét a korábbi, radarépítés elleni tiltakozásokon részt vett hosszúhetényi alpolgármester tagadta.

Molnár Ferenc az Indexnek elmondta: a hegy lábánál lévő lőtéren a katonák körülbelül háromhavonta gyakorlatoznak egy héten keresztül. A terület lezárásában semmi rendkívüli nincs, és semmilyen összefüggésben nincs a radarállomás tervezett építésével. Állításait a Honvédelmi Minisztérium (HM) is megerősítette.

Kommunikációs csapda

A 682 méter magas csúcs - egyelőre radarállomás nélkül
Más a helyzet a hegy lábánál hétvégén ásott árkokkal, amelyek összefüggésben vannak a beruházással. Ide fektetnék az állomás áramellátásához szükséges nagyfeszültségű vezetékeket. Az Index információi szerint a munkát nem a generálkivitelező, hanem a HM rendelte meg - igaz, ennek lassan másfél éve. Az áramszolgáltató szakemberei azért most ásták ki az árkot, mert úgy látják: bizonytalanná vált a beruházás megvalósítása, ezért teljesítik a megbízást, mielőtt más helyszínt jelölnének ki és elesnének egy biztos bevételtől. Az árkot nem természetvédelmi területen ásták.

Értesülésünket sem a HM, sem a generálkivitelező BayerCenter nem kommentálta. A konkrét munkálatokról egyébként is nehéz információhoz jutni. A HM elzárkózik attól, hogy az építkezéssel kapcsolatos felvilágosítást adjon, mondván, ebben a generálkivitelező az illetékes. Bayer József, a BayerCenter tulajdonosa a minisztérium kommunikációs főigazgatóságához irányítja az ügyben érdeklődő újságírókat.

Nagyobb biztonsággal

"Szakhatóság a bizottság?" - kérdez vissza Bocskai István, a HM kommunikációs főigazgató-helyettese, amikor szóba kerül: az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottsága és Lenkovics Barnabás országgyűlési biztos ellenzi a kijelölt helyszínt. Bocskai szerint az al-Kaida madridi merénylete után "elemi érdek" a megbízható légtérvédelem. A paksi atomerőmű ugyanis éppen ebben a térségben van, a tervezett radarral pedig a polgári gépek mozgását is nagyobb biztonsággal lehetne megfigyelni.

Az elmúlt hetekben felmerült: a radart más helyszínen is fel lehetne építeni. Erről az Index megkérdezett egy, az ügy politikai vonatkozásai miatt neve elhallgatását kérő katonai szakértőt, aki elmondta, hogy az ország biztonságát 2006-tól a tervek szerint három felderítő radar és egy polgári radar garantálja. Ezeknek úgy kell elhelyezkedniük, hogyha az országot egy kelet-nyugati és egy észak-déli vonallal négy közel egyenlő részre osztjuk, mindenhová jusson egy állomás. Északnyugatra esik a kőrishegyi polgári radar, északkeletre a bánkúti, délkeletre a békéscsabai, délnyugatra a zengői állomás. Bánkúton és Békéscsabán a rendszerváltás előtt is volt lokátor, ezért nem vált ki tiltakozást a korszerűtlen berendezések újra cserélése.

Kilengési követelmények

A helyiek és a környezetvédők februárban testükkel védték a fákat
A szakértő szerint a délnyugati részt csak a Mecsekből lehet figyelni, ezért képtelenség például, hogy a Dunántúl legmagasabb pontjáról, Pilisszentkeresztről figyeljék a délnyugati határszakaszt. (Itt a Varsói Szerződés idején működött lokátor, csakhogy akkor huszonhárom állomás biztosította az ország légterének figyelését.) A Mecsekben azért alkalmas kizárólag a Zengő a radar megépítésére, mert - ismételte meg a szakértő a HM korábbi érveit - a Hármas-hegyre vagy a Jakab-hegyre olyan magas tornyot kellene építeni, amit a "kilengési követelmények" miatt nem lehet teljesíteni.

A radarállomásokat különben a határszélre szokták építeni, hogy valamennyire "belássanak" a szomszéd légterébe.

Jelenleg is őrjáratoznak

A radarállomás megépülése ellen tiltakozók, akik február közepén megakadályozták, hogy a tervezett radarállomás területén fákat vágjanak ki, jelenleg is őrjáratot tartanak. Délelőtt hosszúhetényiek, délután pécsváradiak járják a hegyet és figyelik az esetleges gyanús mozgásokat. Ha megjelennének a fakivágók - a munkát hivatalosan októbernél előbb nem lehet elkezdeni -, akkor fél órán belül száz embert tudnának mozgósítani.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.