Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Megakadályozták a zengői építkezést a tüntetők

2004.04.03. 13:06
Civilek és a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet aktivistái megakadályozták a Mecsek csúcsára tervezett NATO-radarállomás építési munkálatainak folytatását szombaton Pécsváradon.
Szombat reggel mintegy kétszáz civil, valamint huszonöt magyar és osztrák Greenpeace-aktivista jelent meg a hegy lábánál azon a helyen, ahol a kivitelező a radar áramellátásához szükséges vezeték fektetését, illetve az azzal járó árokásást végzi.

Ároktemetés- és takarítás

A környezetvédők egy csoportja sátrakat vert a hegycsúcsra vezető földúton. Többen beálltak az árokba, leültek az árok szélére, megakadályozva így a markolók munkáját, mások pedig nem engedték, hogy egy teherautó homokot szállítson az építkezéshez.

Az árokásáshoz és kábelfektetéshez kirendelt munkások tanácstalanul szemlélték a "Békét a Zengőn!" feliratú transzparensekkel megjelent demonstrálókat, akik közölték: amíg céljukat el nem érik, felváltva ugyan, de mindvégig az árokparton őrködnek a természeti értékek védelmében.

A tüntetők később, a televíziós kamerák megjelenésekor, köveket szórva jelképesen betemették az árkot, majd később kitakarították azt.

Nem engedik

"Azt kérjük a Honvédelmi Minisztériumtól, hogy tekintettel az ügy körül kialakult alkotmányos vitára és a beruházás kapcsán indult vizsgálatokra, függessze fel a munkálatokat, ellenkező esetben a polgári engedetlenség minden lehetséges módszerével tovább gátoljuk az építkezést" - közölte Herbert Tamás, a Civil Szervezetek a Zengőért Mozgalom vezetője a helyszínen.

A Civil Szervezetek a Zengőért Mozgalom pénteken jelentette be, hogy polgári engedetlenséggel megakadályozza a katonai objektum építési munkálatait. Herbert Tamás akkor azt közölte, hogy a munkálatok elérték a természetvédelmi terület határát, a kivitelezés innentől súlyosan károsíthatja a természetet, ezt pedig a civilek nem engedhetik meg.

Védett növényeket nem érint a munka

A Mecsek csúcsára tervezett radarállomás építési munkálataival megbízott cég eddig csak olyan területen végzett kábelárok-ásást, amely nem tartozik a védett övezetbe - mondta el a társaság vezetője szombaton az MTI-nek.

"Csak kábelárok-ásást végzünk, semmilyen más munkát jelenleg nem, és azt sem a védett övezetben, hanem egyéb helyeken, ahol tulajdonképpen semmi nemű kárt nem okozunk a természetben. Azokat a növényeket nem érinti a munka, amelyek védettség alatt vannak" - közölte Bayer József, a Bayer Center Építőipari Kft. ügyvezető-tulajdonosa.

Nem tesznek semmi visszafordíthatatlant

A honvédelmi tárca kommunikációs főigazgató-helyettese pénteken az MTI-nek elmondta: a minisztérium azt kérte a kivitelezőtől, "úgy ütemezze a munkálatokat, hogy mindaddig, amíg a kormány a felelős döntést meg nem hozza, addig semmi visszafordíthatatlant ne tegyen".

Bocskai István közölte, hogy a kormány vizsgálja az ügyet, de eddig olyan döntés nem született, amely az építkezés leállításához vezethetne.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.