Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Elítélte a zsinat a kirekesztő református lelkészt

2001.11.28. 15:36
A Magyarországi Református Egyház Zsinata szerdán - zárt ajtók mögött -, az elnökség álláspontjával azonosan igeellenesnek, a református hitvallással összeegyeztethetetlennek nyilvánította ifjabb Hegedűs Lóránt református lelkésznek, a MIÉP alelnökének az Ébresztő című lapban megjelent cikkét.
Az írás ez év augusztus 16-án jelent meg a XVI. kerületi lapban Keresztyén magyar állam címmel. A MIÉP-es honatya nehezen félreérthető utalásokat tett a zsidóságra, amely szerint "a galíciai jöttmentek hada... rágták és rágják szét a hont... A Jordán partja mellől... jönnek megint a Duna partjára... még egyet rúgni a magyarba..." "Hát halld meg, magyar az 1000. keresztyén magyar állami év... egyetlen életre vezető üzenetét: rekeszd ki őket! Mert ha nem teszed, ők teszik meg veled!"

A református egyház elnöksége korábban közölte: nem kielégítő annak a vizsgálatnak az eredménye, amelyet Hegedűs Lóránt püspök folytatott le fia, ifjabb Hegedűs Lóránt lelkész cikkének az ügyében. Az elnökség javasolta, hogy a zsinat is hozzon elítélő határozatot a cikk kapcsán. Az ORTT korábban Hegedűs Lóránt cikkének szó szerinti beolvasása miatt elmarasztalta a Pannon Rádiót, és egymillió forintos kötbér megfizetésére kötelezte.

Kálmán Attila világi elnök az MTI-t úgy tájékoztatta: a több mint 90 résztvevőből 15-en szavaztak a határozat ellen, 5-6 zsinati tag tartózkodott a voksoláskor. A zsinat - ugyancsak zárt ajtók mögött - felkérte az érintett lelkész szolgálati helye szerint illetékes Dunamelléki Egyházkerület közgyűlését, hogy "hozzon határozatot az ügy megítélésére és a cikk tartalmától való elhatárolódás kérdésében".

Hegedűs kivonult az ülésről

A szavazást követően Hegedűs Lóránt Duna-melléki püspök kivonult az ülésről. A püspök távozóban az újságíróknak mindössze annyit mondott: diktatórikusan a saját törvénytelen javaslataikat megszavaztatták.

Közösség elleni izgatás alapos gyanújával ismeretlen tettes ellen rendelte el korábban a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal vizsgálatot Hegedűs cikke kapcsán, miután két magánszemély és Lendvai Ildikó szocialista képviselő feljelentést tett az ügyben.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.