2013.08.18. 06:08 Lázár Márta
Trullo, Alberobello, élet ünnepe

019.jpg

Egy olasz város, mely a Világörökség része, trulloival mesebeli képet mutat arról, hogy így is lehet lakni :)

Trullo

trullo.jpgTrullo, Alberobello: mintha énekelnénk :) Szinte közhelynek számít a világ nevezetességei közt ez a dél-olasz különlegesség, a trullo (ejtsd: trúlló; eredetileg latinból trullus, azaz torony), mely nem más, mint habarcs nélkül épült kőkunyhó, henger-, vagy négyszögletes alappal, és kúpos tetőkkel. Báját az egyszerűsége, mesebeli külleme adja, és az atmoszféra, melyet mai napig megőrzött a mágikus-misztikus korból. A tetőkön ősi termékenységi-, vagy keresztény-, illetve modern szimbólumok. Az, hogy nem esik be az eső, a dupla tetőnek köszönhető, amely két rétegből áll. A belső réteg nagyobb mészkövekből, a külső pedig  szabályosabb mészkő táblákból, öntartó technikával készült, vagyis felépítéséhez semmilyen tartószerkezetet nem használtak. A csúcsokat gomb-szerű zárókővel fedik be. A kunyhók egyszerű szerkezete miatt könnyen szétszedhetőek, gyorsan egyszerű kőhalommá lehetett alakítani őket - ez azért volt fontos, mert a középkorban a komplikált szerkezetű házak után magas adót kellett fizetni (ma is így van ez...) A vastag falaknak és az apró ablakoknak köszönhetően a trullo nyáron hűvös volt, télen pedig jól megtartja a meleget. 

A klasszikus feng shui szerint

a trullo harmóniája abban rejlik, hogy sajátos módon egyesíti a jin és jang aspektusokat - ez egyébként is bármiféle harmónia alapja. Alakja és teteje az ősi házmodellt hordozza (Föld alap, fölötte Ég tető). Kiterjedése és anyaga által a qi-t igen jól összegyűjti, berendezése által pedig nem teszi túlságosan statikussá. A sok kis kunyhó egymás mellett egységes, erőteljes tömeget képez, ezzel nemcsak a biztonságérzetet, hanem a szomszédok közti együttműködést is támogatja. 

010.png

011.png

013.jpg

014.jpg

015.jpg

016.jpg

017.jpg

Első trullo-történet

Volt egyszer egy brazil újságírónő, Michele, aki azt hitte, már mindent tud a világról. Barátai unszolására azonban elutazott Pugliába, azon belül is Alberobelloba, és jó ideig ott is ragadt.

A kis kunyhó, amiben lakott, örökösen ezt suttogta: maradj még, maradj, maradj, maradj... ő pedig maradt és élvezte a hatalmas csendet, nyugalmat, melyet messzi otthonában sosem tapasztalt meg. A teljességhez sokszor a kevés a legtöbb :) Íme, hol ünnepelte az életet Michele Moulatlet.

001.png

002.png

003_1.png

004.png

005.png

006.png

007.png

008.png

009.png

012_1.png

Második trullo-történet

Ez egy modern trullo, ami azért nagy szó, mert bármilyen trullot csak hosszas engedélyeztetés után szabad felújítani, mivel mindegyik a Világörökség része. Ebbe a trulloba egy dán házaspár szeretett bele, és szálláshellyé alakította az egykori kis házat.

c1.png

f2.jpg

f3.jpg

f4.jpg

f5.jpg

c7.png

f6.jpg

f7.jpg

f8.jpg

f1.jpg

c8.png

019.jpg
{Források: Casa Abril, Sköna hem, travelreportage, google, wikipédia}

Ha tetszett a poszt, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel. A blog, FB-on itt, friss ajánlásokkal.Köszönöm <3

2013.08.18. 06:08

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása