oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. február 11. 06:56,  Mit hoz majd a félmillió? 465 komment

2013. február 11. 06:56 Határátkelő

Mit hoz majd a félmillió?

„Talán mi vagyunk azok, a félmillió, akik miatt egyszer nálunk is normálisan lehet majd élni, dolgozni" – írja a mai posztban Öreghaver, akinek írásában sok olyan pont van, amivel egyet lehet érteni, és persze nyilván sok olyan is, amivel majd vitatkoztok. Egy biztos: ötven fölött volt, amikor elindult, egyikeként annak a félmilliónak, akiről már volt szó korábban a blogon és akikről a nemzetgazdasági miniszter beszélt.

emberek séma.jpg

„Hosszabb ideje vissza-visszatérek erre az oldalra. Leginkább olvasni, a posztokat, de a hozzászólásokba is belelapozok. Azért csak lapozás, mert a töménytelen hozzászólást lehetetlen végig olvasni. Úgy a posztok meg az általuk kiváltott reakciók is nagyon érdekesek, habár ez a blog sem mentes a blogvilág környezetszennyezőitől, a nehogymá' az mondja meg mi van ott, aki ott van, aki benne él.

Tulajdonképpen valami olyanról szeretnék szólni, amivel eddig nem találkoztam, pedig megérne egy bejegyzést. Arról tudniillik, hogy egész magas helyen mondtak egy számot.

Félmillió.

Vehetjük ezt soknak, de akár kevésnek is. Attól függ, mit takar a félmillió. Ha embert, akkor az a mi viszonyaink között nagyon sok, ha meg munkavállalóról van szó, akkor az meg még több, ha meg versenyszférában dolgozó munkavállalókról van szó, akkor az egy nagyon nagyon nagy szám.

Ha ehhez hozzávesszük a családtagokat, ismerősöket, barátokat, akkor olyan számot kapunk, ami már elgondolkoztathat. Sok minden eszébe jut ilyenkor az embernek. Leginkább az, hogy ez már egy akkora szám, amivel lehetne és kellene is valamit kezdeni.

Az ötödik ikszen túl

Aki bepakolta bőröndjébe a hamuba sült pogácsát, és kezébe vette a vándorbotot, és túl van jó pár álmatlan éjszakán, túl van jó pár megaláztatáson, túl van az akár szakítással végződött, ezt azért beszéljük meg aktuson, az mondhatja, no, ezen is túl vagyok.

Félmillióan vagyunk túl ezen.

Jómagam az ötödik ikszen voltam túl, amikor becsomagoltam a hamuba sült pogácsát. Hogy a család hogy viselte? Nem igazán hatott meg a dolog. Azóta sokszor eszembe jut és hol szégyenkezem miatta, hol meg nyugtatgatom magam azzal, ennek így kellett történnie.

Se nem nagyváros, se nem kisváros, olyan átlagos várost hagytam magam mögött. Akkora várost, hogy ha ott kilépsz, nem vesznek fel másik helyre. Nem, nem azért mert odaszólnak, az régen volt, most nem kell odaszólni, most egy bizonyos életkor után le vagy írva. Nem kellesz!

Sokak számára talán nem lesz ismeretlen helyzet. Dolgozol, elérsz egy eredményt, és amikor azt kéred, látszódjon ez az eredmény a bérlapodon is, akkor azt a választ kapod, hát nem olyan egyszerűen megy ez.

Felírtam a lap tetejére: Felmondás

Pedig a dolog egyszerű. Mielőtt nekifogsz a munkának, azt mondják, ha lesz eredmény, lesz pénz. Miután meg van az eredmény, nem kell már sem ígérgetéssel hitegetni, sem a korábbi ígéreteket betartani. No, miután jómagam is túl voltam azokon a bizonyos éjszakákon és azokon a beszélgetéseken, fogtam egy A4-es lapot és a tetejére azt írtam: Felmondás, alul pedig ahogy kell aláírás, dátum.

A titkárnő nagy kacarászás közben átvette. Jó viszonyunkból adódóan megengedte magának a megjegyzést, amit nem is vettem zokon tőle, hová mennél ilyen vén hülye fejjel? Világgá, volt a válaszom. Ahogy ilyenkor lenni szokott, megkaptam mennyi a felmondási idő.

Mit ne mondjak, egy csapásra érdekessé vált az életem. Nem a munka miatt, hanem az ugratások miatt. A „hová mennél, vén hülye?" az enyhébbek közé tartozott. Persze senki nem vette komolyan, mert eddig bárki adta be felmondását, szinte mindig visszacsinálták a dolgot valami aprósággal. Ez olyan játék volt. Addig.

Lelépett a fiatalok fele

Egy napon beültem az autóba és irány a nagyvilág. Eltel pár hónap és jött az első email, melyben volt irodatársam közölte velem, tudod, felmondott x, majd röviddel utána, felmondott y. Jó fél év alatt lelépett a fiatalok fele. Egyikük meg is írta, ha te túl az ötvenen mertél váltani, akkor én mitől féltem eddig. Ez hízelgő volt számomra. Nem annyira a volt cégemnek, mert én lettem a veres posztó. Persze, menjetek csak a vén hülye után, majd visszajöttök sírva. Egyikük sem ment vissza.

De térjünk vissza a blogra meg a félmillióra. A szokásos keresgélés után egyszer csak telefon. A kezdeti pár mondat után jött a kérdés. Mikor tudna kezdeni? Bármikor. Jó, akkor hétfőn várjuk. Jó, de biztos velem akart beszélni, és olvasta az önéletrajzomat? Igen, persze. Akkor tudja, hogy nem vagyok fiatal ember. Igen tudom, azt is tudom, hogy akkor nagy gyakorlata lehet. Hétfőn várom.

Család, bicikli, munka

Hú, ez most komoly! Szóval, hétfőn ott voltam, habár a hétfő nem egy jó nap, legalábbis nálunk inkább a szidás napja volt. Elkávézgattunk és beszélgettünk egy jó órát. A négy év alatt megtanultam, ha bárki, bármekkora főnök a keresztneveden szólít, azzal azt kéri, hogy a beszélgetés és a többi dolog is tegező formában történjen a jövőben.

A munkaközi szünetekben elvárás az új jövevénytől, hogy nem „bújhat" el üresen álló asztalnál. Kezdetben mindig szól valaki, hogy nálunk van egy üres szék. Így szépen „körülüli" az ember a kollégákat. A kiadott feladatok világosak, egyértelműek. A kollégák nem szólna bele, hogy csinálod, még azt is hagyják, hogy kisebb dolgokat elronts, de ha megkéred őket, segítenek.

Ha nagyon kellene otthoni dolog miatt pár nap szabadság, csak szólni kell. Főnök, nem lenne megoldható? Egy ország, melyben az értékrend olyan sorrendben van, hogy család, bicikli, munka, ott van megoldás az ilyen helyzetekre.

Hogy még pontosabb legyek, miután ez az ország is felszabadította a munkaerőpiacát az uniós országok munkavállalói előtt a rá következő héten az elsők között voltam, akiknek csak személyit vagy útlevelet kellett bemutatni és minden rendben volt.

Kezdetben vannak furcsaságok: nincs napi kézfogás, sütiket látsz a pihenőhelyen és nem tudod mire vélni, nem kell kapkodni, nem kapsz ingerülten olyan választ, hogy oldd meg, ahogy tudod.

Nem tartanak vén hülyének

Persze ezt csak úgy lehet megérteni, ha egy idegen nyelvet beszélsz olyan szinten, hogy nem kell mindent leírjanak, és többször elmagyarázzanak. Szóval, ott nem tartanak vén hülyének. Egyszer egy társaságban valaki azt mondta, biztosan tudsz valamit nagyon jól, ha olyan messziről el mertél jönni. És azt, amit nagyon jól tudtam, tartott négy évig.

A korral együtt jár, hogy ugyanaz a kilométer egy bizonyos kor után már hosszabb. A majd kétezer kilométert meg kellett felezni. Szomszéd ország, de teljesen más mentalitás. Míg ott a nagyfőnökkel a keresztnéven szólítással tegező módra válthattunk, addig itt a hosszú évek óta akár egy helyen dolgozó kollégák Frau x vagy Herr y-ként szólítják egymást és téged is az új jövevényt.

Azon kissé megütközöl, amikor egy idősebb kolléganőt vagy kollégát napokig nem látod és ha megkérded talán beteg-e, azt a választ kapod, nem beteg. Nyugdíjba ment. Így egyszerűen, nincs buli, nincs dobjunk össze neki egy nyakláncra vagy egy csokor virágra. Nem. Vége. Ennyi volt. Akkor azért elgondolkodsz egy kicsit.

Ha kicsesznek veled, akkor az nem azért van, mert keleti vagy, hanem mert a mobbing itt olyan új népbetegségféle, és piszkosul tud fájni.

Nekem most el kell mennem

Tudom, most jönnek majd, ahogy mindig a nagy igazságokat kimondók, az nem is így, meg nem úgy van és volt, hanem ahogy ők a fotelból meg az üveg sör mellől elképzelik. Ha igaz a szám, a félmillió, akkor ezek szerint a fotel-mindentudók szerint félmillió hülye csak azért hagyott ott családot, barátot, barátnőt, mert kívánta a pizzafutárkodást.

Ha most azt mondom agysejt-elhaltak, akkor az nem sértés, ténymegállapítás. Elhagyod a hazádat, vissza kellene fizetned a taníttatásod költségét, meg hasonlók szinte minden egyes posztban megjelennek. Az azonban még egyetlen egyszer sem jelent meg, hogy milyen nem vagyoni kártérítés illetné meg azokat, akik végső elkeseredésükben amellett döntöttek, hogy nem érdekel, mit mond a család, nem érdekel bejön-e, de nekem most el kell mennem, vagy azért, mert nincs már annyi pénzem, hogy kifizessem a csekkeket, vagy azért, mert már nem bírom elviselni, azt a sok megaláztatást, amivel szinte mindenhol szembe kell nézzek.

Ami nekünk lesz köszönhető

Végezetül annyit, talán mi vagyunk azok, a félmillió, akik miatt egyszer nálunk is normálisan lehet majd élni, dolgozni, mert egyszer elfogy az az ember, akit a lelendő munkahelyén úgy fogadnak, hogy ismered ezt meg azt vagy amazt, hanem úgy, hogy mit tudsz. Akkor az nekünk lesz köszönhető, a félmilliónak, mert nekünk nem kell senkit ismernünk, anélkül is megálljuk a helyünket. Bárhol. Még otthon is.

Igen, nekünk, a félmilliónak nem kell ismernünk senkit. Nekünk elég, ha tőlünk csak azt kérdezik, meg tudod ezt csinálni. Ja, és még valami. Aki belevág, mérje fel a helyzetét, csak annyit szabad kockáztatni, hogy anyagilag „ne fájjon", mert nem biztos, hogy az első út alkalmával az a bizonyos láthatatlan kéz, a szerencse velünk tart. Van úgy, hogy többször kell nekiindulni.

Sok szerencsét mindenkinek, azoknak is, akik már elmentek és azoknak is, akik már csomagolnak."

(A kép forrása.)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr595073561

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.11. 21:35:20

@Pdudas:

Kénytelen vagyok nem hagyni válasz nélkül az eredeti szakmámat érintő butaságokat.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.11. 21:36:26

@Spacecake:

A nyelvészet egy, nincs külön magyar és grönlandi.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.11. 21:37:47

@Spacecake:

"felhívtam két kompetens embert is,hogy megbizonyosodjak róla,amit egy magyarul beszélő ember,mint én, zsigerből is tud"

Gondolom az egyik óceánkutató, a másik meg vegyészmérnök. De egyik sem nyelvész, az biztos.

2013.02.11. 21:38:51

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: az online szerencsejatekos cegnel mit csinal egy nyelvesz? El sem tudom kepzelni!

Pdudas 2013.02.11. 21:40:02

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
probaljatok meg a temahoz kapcsolodo hozzaszolasokat posztolni.
Nem feltetlenul kell vitatkozni olyasmirol ami nem tartozik hozza.

Tudod, okos enged... :)

2013.02.11. 21:40:25

@aleb19: "azon kellene gorcsolnie az otthoniaknak, hogy valtoztassanak kulonben a fejere szaharnak gyarmatositok
de csak az aktual agitprop csonton ragodik"

Így látom én is, csak az utat nem találom hozzá. Nagyon kevés vagyok ahhoz, hogy bármi érdemi dolog történjen itthon úgy, hogy mindenkinek jó legyen. Nekem lehet jó fizetésem, attól még más ugyanúgy éhezni fog. Persze mondhatjuk, hogy szarok rá, nem az én problémám, csak hát ez eléggé féreg hozzáállás.

Egyszerűen annyi búval baszott ember van ebben az országban, aki ráadásul sötét is, hogy inkább azt mondom, nem szenvedek itthon, inkább tanulom az angolt, és elmegyek, mihelyst lesz rá lehetőségem. Nem értem, hogy az emberek miért nem látják át azt a roppant egyszerű dolgot, hogy a politikusok éket vernek az emberek közé, hogy megőrizhessék a hatalmat. Utálom mindegyiket, belelőném az összeset a Dunába. Aztán jöhet a következő garnitúra, aki ha nem teljesít, szintén menne a levesbe. :)

2013.02.11. 21:41:28

@Pdudas: Szűrni kell, mert sajnos nem veszi észre magát.

Pdudas 2013.02.11. 21:41:53

Szerintem van olyan kulfoldre 'kitantorgott' is aki nem politikai vagy anyagi megfontolasbol valasztotta a kulfoldre tavozast, hanem mert masra vagyott, a gyerekeit nem ott szerette volna felnevelni, stb.... Sok mas oka is lehet egy tavozasnak...

Szerintem a kivandorlasnak nem feltetlenul a valsag az oka - bar az erkolcsi valsag is valsag. Nekem van olyan otthon maradt kollegam, aki nem szivesen engedne el a gyerekeit Budapestre tanulni - valahogy az a velemenye nem valo az normalis ertekrendben felnevelt gyereknek. Kicsit osztom a nezeteit - tenyleg azt vettem eszre a fiatalokon, hogy nagyon szamit a mibe oltoztel milyen telefonod van es ugy egyaltalan a divat es az anyagiak. Nem mondom, hogy a mi idonkben ez maskepp volt, de nem ennyire csak ez szamitott.

A felesegem majdnem elsirta magat amikor a szomszed lanyanak szulinapjan labdaztak a gyerekek es bujocskaztak.
Azt mondta ilyet mar nagyon regen nem latott. A budapesti gyerekeknel ezek a hagyomanyos jatekok feledesbe merultek.

Meg is jegyezte gyorsan, hogy maradjunk itt.

Pdudas 2013.02.11. 21:45:55

@Philosoraptor:
folyton ezt csinaljak. Ha nem a nyelv vagy tortenelem, akkor az a kurva vallas amin nonstop vitatkoznak. Ugy latszik nekik az a lenyeg, hogy meg veletlenul se kapcsolodjon a topikhoz.

Jo hogy emlitetted a szurest, alkalmazni fogom.
Nem veletlenul hivjak mas forumon 'tahotlanitok' gombnak....

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.11. 21:47:06

@Pdudas:

Én sosem engedek, mégis okos vagyok. De alapelvem: én SOSEM engedek. Miért? Mert miért engedjek? Legfeljebb egyes dolgokat ráhagyok emberekre.

Pdudas 2013.02.11. 21:48:22

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
akkor mondhatom egyszerubben is:
LEGYSZIVES NE OFFOLJATOK SZET A TOPIKOKAT!

bobsys 2013.02.11. 21:48:33

Ugyanazokat a koroket futottaok le mint az osszes bejegyzesben vagy olvassak vissza? :)

2013.02.11. 21:49:13

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: de nem is hasznaltad azt, hogy beszelsz egy rakat nyelvet?

Miben tud elhelyezkedni egy nyelvesz? Akademia?

Éhes_ló 2013.02.11. 21:51:43

@ablakkktalan: tévedsz. A szüleink a nagyszüleink nyögdíját fizették és a mi taníttatásunkat. Amit hagytak ránk az a sok adósság és a szoci rendszer csődje volt, nem a nyugdíjmegtakarításuk.
Olyanjuk nem volt.
Mi sem járunk el jobban, kiköhögjük a nyugdíjukat, a kölyköket taníttatjuk és persze az adósságot se csökkentettük, hanem eltapsoltuk a komplett állami vagyont, miközben megháromszoroztuk.

Csak hogy értsd mi történt.
Akik lelépnek annak a szüleit az itthon maradók gyógyíttatják, gyógyszerszámláikhoz ők adják a kiegészítést és a nyugdíjukat is ők fizetik.
A marhák.
Akik lelépnek azok az ottani társadalmat tolják az adóikkal, járulékaikkal, nem a magyart.
A magyar hozzátartozók járhatnak jól, ha a gazdag családtag megtolja őket és menti a nyomorukat a rendszeres hazautalással. De ez nem segít sokat a társadalmon, egyéni túlélési stratégia.

Ettől még szabadsgá van, mehet mindenki amerre akar.
Csak érdemes a ki mit fizet ki helyett gondolatkörét az egyetemista tüntetések alatt felidézni a pontosság kedvéért.
Nem bántásból.
Komolyan.

M. Péter 2013.02.11. 21:52:41

@VHB: Aztán ha sokezer Laci elmegy, akkor majd észreveszik, hogy akik elmentek és kinnmaradtak, azok átlagosan jobban képzettebbek, vagy legalábbis vállalkozóbb kedvűek.

Ha a pékség tulajdonosa vándorol ki, hogy külfoldön nyisson egy pékséget a magyarországi helyett, akkor Magyaroszágon csökken a termelés, és emelkedik a munkanélküliség, külföldön meg pont fordítva.

Ha egy orvos megy el, akkor nem olyan egyszerű helyette másikat találni, az "áramvonalasítást" meg tapasztalják az emberek rosszabb ellátás formájában.

Ha pl. egy programozó megy külfoldre, akár továbbra is dolgozhat ugyanazoknak a magyarországi klienseknek, csak már külföldön fizet adót.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.11. 21:53:45

@Pdudas:

Sajnos nem tudok neked erre pozitív választ adni. Én mindig válaszolni szoktam, ha kérdést kapok. Ne várd tőlem, hogy ne válaszoljak nekem feltett kérdésre.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.11. 21:54:58

@charlieharper:

Alapvetően tudományos munka.

Persze nyilván vannak praktikus határterületek: nyelvtanár, tolmács, fordító.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.11. 21:55:32

@aleb19: nade nem usa-ba megy hanem canadaba, vagy mexikonba...
ertem a szitut igy, a kerdes@paffery: siman bejut-e valahol

bobsys 2013.02.11. 21:56:27

@charlieharper: akkor felrakok egy kavet es olvasok mast

Spacecake 2013.02.11. 22:11:05

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
'Alapvetően tudományos munka'

alapvetően igen,a te esetedben jó lesz az áltudományos kóklerkedésnek is:-)

praktikus határterületei nálad:okoskodás,trollkodás,offolás:-)

DieNanny CH 2013.02.11. 22:21:29

@zobod:

Még szerencse, hogy én megkönnyítettem az Állam dolgát azzal, hogy kijöttem. Mert ha maradok, fizetniük kellett volna a részemre a munkanélküli segélyt, 3x22.8000 forintot. Tehát, tiszta a lelkiismeretem.

Rebarbaraa 2013.02.11. 22:24:26

@Éhes_ló: az en iskolamat ugyan nem, csak a alapszintut ami kotelezo, a gimit ami ugye kotelezo. Mert a fosulit mind egy fillerig en fizettem. A szuleim meg mar fizettek eleget, hogy legyen nyugdijuk. Sajat jogukon, nem a te szamladra. A nyugdijjasok nem ingyenelok. Megdolgoztak erte. szoval te semmivel sem jarulsz hozza. Nekem nem kell a suket duma, hogy mi fizetjuk az o nyugdijukat. Szamszakilag helyes de formailag nem.

Rebarbaraa 2013.02.11. 22:26:05

@Éhes_ló: Am latom neked savanyu a szolo. Es itt vered a nyalad.

VHB 2013.02.11. 22:28:40

@M. Péter:

" Aztán ha sokezer Laci elmegy, akkor majd észreveszik, hogy akik elmentek és kinnmaradtak, azok átlagosan jobban képzettebbek, vagy legalábbis vállalkozóbb kedvűek."
Na und? Ez mennyiben számít?

"Ha a pékség tulajdonosa vándorol ki, hogy külfoldön nyisson egy pékséget a magyarországi helyett, akkor Magyaroszágon csökken a termelés, és emelkedik a munkanélküliség, külföldön meg pont fordítva."
Ezen pörögtünk már egy sort. Ha volt valós piaca, akkor valószínűleg a cégét eladja és az új tulaj viszi tovább. Ha fabatkát sem ért a pékség, akkor így is úgy is vége lett volna. De a konkurencia ha nem is egészben de felszívja a dolgozókat. Legrosszabb eset a dán disznó, de ezt írtam is. A bevándorlás nem feltétlenül csökkenti a munkanélküliséget a célországban. Anglia esetében inkább konzerválta.

"Ha egy orvos megy el, akkor nem olyan egyszerű helyette másikat találni, az "áramvonalasítást" meg tapasztalják az emberek rosszabb ellátás formájában."
Nos ez egy teljesen speciális helyzet. Az orvosaink súlyosan alulfizetettek. Vagy hajlandó lesz mindenki elfogadni, hogy 1000 euro az nagyon karcsú egy dokinak - ha kap ennyit egyáltalán - és vminek a kárára, de rendezni kell a béreket. Ha ez nem tetszik, akkor lehet toborozni Bangladeshből orvosokat.

"Ha pl. egy programozó megy külfoldre, akár továbbra is dolgozhat ugyanazoknak a magyarországi klienseknek, csak már külföldön fizet adót. "
Nem tök mindegy ki az ügyfél? Adóoptimalizálás céljából nem az infósok mennek. Ha Laci kenyerét egy szlovák vagy horvát veszi meg az mennyiben számít?

DieNanny CH 2013.02.11. 22:36:20

@Éhes_ló:

Szerintem sokkal nagyobb kárt okoznak az országban azok a néprétegek, akik életükben nem dolgoztak, de veszik fel az ilyen-olyan segélyeket, juttatásokat százezernyi összegben, mint azok, aki 20 évet itt becsületesen leadóztak, és utána intettek búcsút az országnak...
Az a népréteg mikor fogja az iskoláját, orvosi ellátását kifizetni?

Venyigeszu_de_Lucerna 2013.02.11. 22:46:50

@zobod: Ha félmillió aktív jött volna el, akkor félmillióval kevesebb munkanélkülit kellene eltartania a magyar társadalomnak.

Venyigeszu_de_Lucerna 2013.02.11. 22:52:04

@Rebarbaraa: A nyugdíjasok nem ingyenélők, de: a járulékokat nem önmaguknak fizették be, hanem az éppen akkori nyugdíjasoknak. Sőt, még az sem (volt) elég, hitelekből kell(ett) finanszírozni a fennmaradó részt. A baj az, hogy politikai okokból nem nagyon lehet(ett) a nyugdíjakat az ország teljesítőképességéhez igazítani, mert ugye a politikus szeretne hatalmon maradni.
És sajnos a jelenlegi aktívak fizetik a nyugdíjakat (+hitel), és még Éhes ló is, ha éppen fizetnek utána Magyarországon járulékot. Még akkor is, ha Neked ez nem tetszik.

Venyigeszu_de_Lucerna 2013.02.11. 22:52:43

@Venyigeszu_de_Lucerna: meg ha félmillió munkanélküli, akkor is :-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.11. 23:07:25

@Venyigeszu_de_Lucerna: a nyugdijakat nyugodtan lehet az orszag teljesitokepessegehez igazitani
cask olyan 200 ezer nyugdijas ehenhal, vagy minimum az utcara kerul
szep uj vilag
bezzeg az ellen meg megy a tiltakozas, hogy legyen szulotartasi kotelezettseg
a diakok meg a mi idonkben ilyenkor havat lapatoltunk penzert nem tuntettunk
igaz akkor meg nem volt ennyi tarsadalaomtudomanyi szocialisbolcsesz

Taxomükke (UK) 2013.02.11. 23:11:38

@VHB: "1000 euro karcsu egy dokinak"
Igy van. Es 500 euro karcsu egy tanarnak, 300 euro karcsu egy apolononek, 250 euro karcsu egy betanitott munkasnak, es 90 euro karcsu egy munkanelkulinek...

Taxomükke (UK) 2013.02.11. 23:14:30

@hagyma: ha bolcseszezunk, meg ciganyozunk, akkor most mar zsidozzunk is, jo? meg hulyeamerikaizzunk is.

traktoroslány 2013.02.11. 23:17:21

@zobod: "Azt biztos érted, hogyha félmillió aktív elmegy innen, és sokuk nem csupán azért, mert itt nem tud megélni, hanem mert külföldön jobb élet várja, akkor az itteni ellátórendszerek elbukhatnak. Ez ugye világos."

Erről több minden eszembe jutott. Pl. az, hogy mit jelent az, hogy nem csupán azért, mert nem tudnak megélni? Végül is Mo-on mindenki meg tud élni. Legalábbis nem tudok róla, hogy emberek éhen halnának, tehát "megélnek". Nem tudom, szerinted hol a határ, hogy mi az a szint, amit még el "kell" viselni hazafiságból, csak hogy nehogy összeomoljon az ellátórendszer. De ha valaki tényleg viszonylag jó fizetést hagy itt, azért, hogy a többszörösét megkapja valahol, jobb körülmények között tényleg hibáztatható, hogy elmegy?

Szerintem egy rendszert úgy kell kialakítani, hogy az egyének érdeke - legalább többnyire - ne ellenkezzen a közérdekkel. Hosszú távon nem lehet embereket rávenni, hogy saját egyéni érdekük ellen cselekedjenek. (lásd szocializmus, kommunizmus)

Más: próbálj meg egy kicsit hosszabb távon gondolkodni, mint 1 hónap. Ezek az emberek, mondjuk, ha nem térnek haza közben, nyugdíjjogosultságot szereznek nyugaton. Tehát 20-30 valahány év múlva ennyivel kevesebbet kell eltartania majd kis hazánknak. Másról se beszélnek manapság, hogy nem fogják tudni a jövőben eltartani a nyugdíjasokat, hát lehet, hogy pont korrigálják ezt a kivándorlók. (Ezt a te logikád szerint majd Mo. visszatérít ezeknek az országoknak 20-30 év múlva? )

traktoroslány 2013.02.11. 23:29:33

@hagyma: Ha jól emlékszem az írásaidra, akkor te már sok éve nem is jártál Mo-on. (ha tévedek, elnézést) Szóval képzeld el, most is sok diák dolgozik, meg még havat is lapátolnak. Meg tanulnak sokat, és rendesek. Ha néha szórakoznak, az talán megbocsájtható. Vannak köztük lusták is, de ez azért van, mert rossz a rendszer, nem veti ki a rosszakat. Most nagyjából az a reform lényege, hogy sokkal kevesebb pénzt raknak a felsőoktatásba, de a rendszeren nem változtatnak semmit. Mindezt azért, mert van néhány léha diák, aki nem oda való. Ezek persze ott maradnak, és léháskodnak tovább, inkább a rendeseket szívatják.

Szóval csak azt akartam mondani, most is vannak olyan remek fiatalemberek, mint te voltál, és gondolom a te idődben sem volt mindenki olyan szuper, mint te.

Ne hagyd magad szalámizni, vigyázz.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.11. 23:39:09

@Taxomükke: @traktoroslány: ertem is oket meg nem is
tandijat sem akarnak
roghozkotest sem
legtobbjuk gondolom 2-3 diplomat, ami nem baj cask penz
azutan meg lehet a fele elhuz a rakba
valami nem jol van
hat ez a neha szorakozas az szerintem eleg durva, mar amit latok ha a kepembe tolja az index, mint a multkor azt a videot
es meg valami, ma volt az indexen az a 14 -16 ertelmes fiatalember akik a haha-t, meg mittudomen mit vezetnek
tenyleg latszik, fiatalok, szepek, ertelmesek jol oltozottek
de nezdd meg mindegyik milyen szakra jar
en nem ondom arra nincs szukseg, de hogy nem leszunk, lesztek vele elorebb az tuti
hagy dontse el a kormany milyen szakokat tamogat, melyek meg onkoltsgesek, mivel, hogy Ok csinaljak a koltsegvetest, de nekem fura, mindenkinek cask jogai vannak, meg akarata az orszagban meg lathatoan erkolcsi es gazdasagi-politikai valsag van 10 eve
na haggyuk

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.11. 23:46:26

szoval azt akartam mondani, valaki/k/ mar kiallhatna
he emberek eleg nagy szarban vagyunk, fogjunk ossze, melozzunk, ne tuntetgessunk, mert nem annak van az ideje itt
diakok, melosok, bkv-sok politkusok
ezzel, hogy tuntetnek less tobb penz az oktatasra
hat szerintem nem
@traktoroslány: az en idomben rend volt, ott egy job berygasert kibasztak az illetot
es szigoru kotott szamok voltak, oda sak nagyon jo pontszammal lehetett bekerulni /80 %, vagy partprotekcioval 20 %/
de konyorgom ha nem is voltam otthon itt amerikaban latom mi van
vagy kiemelkedo vagy, tanulas-sportolas, vagy fizetsz/apu-anyu/ vagy kemenyen, de kemenyen melozol, mar gimnazista korodban is
mas nincs

spangola 2013.02.11. 23:50:03

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

"Én mindig válaszolni szoktam, ha kérdést kapok. Ne várd tőlem, hogy ne válaszoljak nekem feltett kérdésre."

Nem várjuk, ismerünk:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.11. 23:52:59

mondjuk itt van annyi elony, hogy innen nem igazan akar elmenni senki diploma utan /sem/

zachary 2013.02.11. 23:58:27

@spacecake: nyilván nem gettósodásra gondoltam.... örülök, hogy ennyire ismered az itteni arab meg satöbbi, szines szutyok negyedeket. Nagyon jól tudjátok, mire gondoltam, csak nem akarjátok elfogadni... És itt kezdődik a baj. A liberálkommunisták belénk nevelték, hogy magyarnak lenni ciki, sajnos orbiék meg ezt erősitik meg a hülyeségükkel. A mi népünk nem lenne pusztulásra itélve, csak sajnos nagyon de nagyon kevesen hisznek már benne,főleg az anyaországiak...Ezen kellene változtatni. Ha csak lenne 10 ezer magyar, aki normálisan hisz ebben, már megérné új országot alapitani.. Egyébként meg új bejegyzés a fejbőrön:
drfejborblog.blogspot.de/

Venyigeszu_de_Lucerna 2013.02.12. 00:05:17

@hagyma: "@Venyigeszu_de_Lucerna: a nyugdijakat nyugodtan lehet az orszag teljesitokepessegehez igazitani"

Nem lehetne, mert akkor az aktuális hatalomnak esélye sem lenne a következő választáson.

morsels (törölt) 2013.02.12. 00:08:00

@Spacecake: Ne csinald mar.
Ugy ertette, hogy magyar grammatikai szempontbol helyes, csak magyar szavakat angol szavakkal helyettesitettek. Fura, az teny, de nem ugy erti, ahogy te. Nyelvi szabolyoknak megfeleo, csak nem hetkoznapi ertelemben.

Ettol meg hunglish, ami egy specialis eset, meg vicces is, persze csak ha kikerul a szukebb kornyezetbol.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.12. 00:09:44

@charlieharper: Miert orditanam le? Nem 50 ezret irtal, nulla Uk tapasztalattal :D

30 ezer font az IT kezdo fizuk kozepe, teteje, midlevel nagyon alja.

Amugy ezt irod "Veszunk fel 40-es es 50-eseket. Az 50-eseket ugy kell vadasznunk, mert csak ok ertenek a mainframe-ekhez. "

Van egy olyan ismim, aki kb 8 evet volt otthon mainframes, itt meg alig talal szakmajaban munkat. Pedig az angolja is meglenne hozza. Megkereslek privben.

spangola 2013.02.12. 00:13:43

Ez a blog azoknak szól, mint pár napja valaki már leírta, akik elmentek vagy épp menni készülnek.

Aki itthon akar maradni, és támogatja a Jobbikot, Fideszt, ráadásul furcsa gyűlölettel megveti azokat, akik elmentek vagy elmennének, az menjen a kurucinfóra esténként kedves jobbikos fanatikus banda.

Ha önmagától itt kommentelget esténként a jobbikos, akkor az vagy mazochista, vagy szimplán hülye.
Vagy fizetnek neki azért, hogy itt őrjöngjön.

Nem vagyok Petőfi, Deák, sem Kossuth, s nem azt érzem, hogy cserben hagyom az országot, hanem azt, hogy az ország hagyott cserben engem, és minden átlagembert ebben az országban, és az ország kényszerít arra, hogy kimenjek, és megpróbáljam.

A jobbikosok meg mindig gyűlölettel, feltűnő agresszióval támadnak mindenkire, aki nem nagymagyar.

Mi a fenét kompenzáltok azzal, hogy nagymagyarok vagytok?
Bár sejtem, hogy mit.

Magyarnak lenni olyan különleges dolog, ami más nép felé emel minket? Hát nem. Ez az egyetlen dolog, amire büszkék tudtok lenni? Elég baj, ha más nem jutott az életben.

Minden nép egyenlő, nem vagyunk sem jobbak, sem rosszabbak, mint más népek. Nyugodjatok bele!
És fogadjátok el, hogy Magyarország határai nem valószínű, hogy tágulni fognak, sorry.

Spacecake 2013.02.12. 00:14:27

@zachary: én ezt a magyarnak lenni ciki dolgot soha nem értettem úgy igazán,nem éltem át személyesen,nekem nem volt soha sehol a világban ciki magyarnak lenni,sőt....
de hallottam már a jelenségről.
és szerintem hisznek benne sokan....velem egyetemben.

Spacecake 2013.02.12. 00:16:22

@morsels: mondhatni hogy unortodox??:-)
(ha érted mire gondolok)

spangola 2013.02.12. 00:18:07

@spangola:

Akinek a fészbuk bemutatkozó rublikájába csupán ennyi van írva, hogy: "Magyar vagyok", hát, ezen mindig elcsodálkozom.

Én meg ember vagyok. Nő vagyok. Feleség vagyok. Nyuszitulajdonos vagyok. Alkalmazott vagyok...

Jimmy, a ne tarts egy nagy magnest, ha valaki vent 2013.02.12. 00:18:22

@tildy:): legyszives mondd el nekem hogy magyar allampolgarnak milyen engedelyekre van szuksege munkavallalashoz az uk ban.
Koszonom

morsels (törölt) 2013.02.12. 00:19:41

@Spacecake: Igen, ertem :-), de tenyleg.
A mondatszerkesztes teljesen a magyar nyelvatni szabalyoknak felel meg, csak a magyar szavak helyere angol szavakat tesz. Es azt magyarul ragozza. Erre gondolt a birca, merthat o nyelvesz, vagy mi.

Ilyen szempontbol igaza van.

Es ezt hivjuk hunglishnak. :-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.12. 00:24:21

@Jimmy, a ne tarts egy nagy magnest, ha valaki vent: Szakmatol fugg pl. az oklevelek ervenyesitese.
Amugy konkretizald a kerdesed ? Bar meglep, hogy engem kerdel.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.12. 00:30:23

@charlieharper: Amugy nem ertem, hogy merult ez fel benned, hogy leorditoma fejem. En csak annyit mondta multkor 30 eves kor alatt , 5 ev munkatapasztalattal, uk tapasztalat nelkul altalaban nem szokas rogton 50E folott kezdeni. Konkretan meg egy ilyen embert sem alttam. PErsze nem jelenti azt, hogy nincs, csak nagyon nem atlagos.

Ha valaki azt mondja, a fenti parameterekkel jott ki, akkor kb 30-45 kozottire lehet beloni. Csak ennyirol van szo.

30-al kezdeni teljesen realis. 0 tapasztalattal, egyetemrol kikerulve kb 22-25-el lehet pl. indulni.

Jimmy, a ne tarts egy nagy magnest, ha valaki vent 2013.02.12. 00:33:21

@tildy:): nem ertem milyen oklevelekrol beszelsz.
Ha egy magyar allampolgar uk ban szeretne dolgozni kell e munjavallalasi engedely?

Spacecake 2013.02.12. 00:33:45

@spangola: ez egyik szerint ciki magyarnak lenni,a másik szerint ciki az,ha nem ciki az(büszke rá) h magyar....
ki tud már ebben a világban eligazodni.....??.-)

tsabus UAE 2013.02.12. 00:35:23

@hagyma: Nekem van olyan ismerősöm, akinek a gyereke most fog felvételizni. Amit te most előadtál, az a kormánypropaganda, és egy félremagyarázáson alapul.
A mostani "reform" nem kavart volna ekkora hullámokat, ha azt mondják, kettő, vagy négy év múlva ez lesz és készüljön rá mindenki. A felsőoktatásba (már aki komolyan gondolja a tanulást) sokan már általánosban készülnek. Képzelj el egy olyan családot, ahol tudatosan arra készült a gyerek, hogy (mondjuk) jogász lesz. Erre állt rá mindenki otthon, így terveztek mindent. Erre hirtelen, kiderül, hogy ha megfeszülnek se tudják majd kifizetni a tandíjat, amit ugyan nem így neveznek, de az.
Ha szerencsések és agyerek tanult idegen nyelvet, akkor most az egész família külföldi ösztöndíjat, egyetemet, lakást, satöbbit keres. Ha nem ilyen szerencsések és nem tudják megoldani, akkor a gyerek hirtelen választ valami más szakot, és azzal próbálkozik. Csak ez nem az, amire 4-6 éve készült.
Talán nézd meg a neten a diákok követeléseit ! Az elsők között van a felsőoktatás reformja. De nem úgy, hogy valaki egyszer csak megálmodja és másnap törvény lesz belőle, hanem egyeztetéseken át, közmegegyezéssel.
A diákok legfőbb baja az, ami az én szememet is csípi: kapkodás és arrogáns fejetlenség.
(Így, utóiratként jegyzem meg, hogy ezeket a "reformokat" azok vezették be, akik pár éve kígyót-békát kiabáltak a tandíj gondolatára is. Görénykurzus...)

Spacecake 2013.02.12. 00:37:44

@morsels: hunglish ide v oda,a fiam bedobna egy ilyen mondatot az irodalomórán,valszeg délután már a kezemet tördelve magyarázkodhatnék az igazgatónál:-)
és nagyon még fel se lehetnék háborodva:-)

morsels (törölt) 2013.02.12. 00:38:23

@Spacecake: Vilagos, de nem is errol volt szo.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.12. 00:40:56

@Jimmy, a ne tarts egy nagy magnest, ha valaki vent: En meg nem ertem a kerdesed. PHP programozo vagyok, nem ugyintezo, tolem nem kertek semmit. Viszok vannak olyan szakmak, pl. epitkezes, vagy villanyszereles, ahol megfelelo bizonyivanyoknak kell lennie,

Magyar allampolgarnak amugy ahhoz, hogy itt dolgozhasson NI numbert kell igenyelnie , de munkavallalasi engedely nem kell. Bizonyos helyeken kerhetnek erkolcsit.

Regebben kellett WRS , Worker Registration Scheme, de emlekeim szerint 2011-ben megszuntettek.

morsels (törölt) 2013.02.12. 00:52:32

@Spacecake: Amit a birca irt, az nem arrol szolt, hogy mennyire magyar, hanem arrol, hogy a magyar nyelvi szabalyoknak megfelelo a mondat szerkesztese es meg a szavak ragozasa igy. A kulonbseg csak az, hogy magyar szavak helyett angol szavakat szurtak be.

Ez egy erdekes dolog, ha elvonatkoztatsz attol, hogy mi kell az irodalomorara es absztract modon kezded szemlelni az emberi kommunikacio alakulasat, modosulasat. Mert vegulis a british angol is csak egy variacioja az angolnak, azon kivul van eleg sok modosult valtozata. Es azok hasonlo modon alakultak ki. Gondolom en. Nem vagyok nyelvesz.

M. Péter 2013.02.12. 01:06:50

@traktoroslány: Jobb lenne úgy számolni, hogy a kivándorlók többsége nettó befizető a költségvetésbe, a kieső bevétel + annak a kamata hogy viszonyul a megspórolt nyugdíjhoz.

Ha folytatódik a kivándorlás, annak hosszú távon az lesz a következménye, hogy az idősek aránya még az átlagéletkor emelkedéséből várható mértéknél is jobban nő, ezért a nyugdíjhelyzet csak romlani fog. :(

montroyal ( CAN qc) 2013.02.12. 02:09:44

@Void Bunkoid: világéletében az első anyanyelvén fog gondolkodni, mondatokat összerakni, és az idegen nyelvet gyakorlatilag úgy fogja beszélni, hogy magában "fordít".

biztos sokan megcafolnak teged de az en peldam ;14 evig eltem franciaul beszelo felesegemmel es 3 gyerekevel ,egy kukkot nem tudtak magyarul es sem konyvem sem szotaram nem volt , toluk tanultam meg egeszen konnyen par ev, alatt ugy hogy Nem forditom le megertem mert a mondatokat kifejezeseket hasznalom franciaul es tudom mirol van szo, mi tortenik es en is ezeket a szavakat ,mondatokat ,kifejezeseket valaszolom ... semmi koze a magyarhoz.. vagom a valaszt kerdezek de megakadnek ha magyarra kene forditani..nagyon jol tudok magyarul 2x evente egy honapot voltam a szuleimnel es kulombseget tudok tenni ha valamit egesz maskent mondanak a masik nyelven , veletlenul sem forditom szorol szora , vagy szorendbe... 2 eve magyar felesegem van es mar megakadok neha a franciaba es sokat romlottam...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.12. 03:22:06

@Taxomükke: hogy jonnek ide a ciganyok meg a zsidok amugy?
beteg vagy?
@Venyigeszu_de_Lucerna: ha idezel tolem, ami megtisztelo, ne vagd felbe a gondolatot, koszonom
azert felhivom a figyelmedet, hogy tobbszazezer mar most is letminimumonelo nyugdijasrol beszelsz, akik eppen a romjaibol epitettek fel az orszagot...
koztuk anyad, bar gondolom irasod alapjan cask nagyanyad, vagy dedid
vedd el az O nyugdijukat is, sot azzal kezd
vegulis cask felneveltek
@tsabus: baromsasgot ne beszelj, nem foglalkozom politikaval, miert progandalnek a kormanynak, tolem lehet gyurcsanyi is bajnai meg vona is nekem tok voszem
de ne 19-22 eves gyerekek akarjak a felsooktatast megreformalni, nem ertenek hozza, cask ahhoz nekik mi lenne jo, de az ugy eldolau
tudom, olvasom a fiatalsage a jovo oda kell a penz, mindenki mas dogoljon ehen
tudod mit,ha nem tetszik a felsooktatasi rendszer el lehet menni rengeteg kulfoldi egyetemre
cask tessek cask tessek
ja,, hogy nem less ingyert????
es nem lehet vegughanyni hetvegenkent a belvarost...
hat az gaz
a diakoknak meg eppen annyi penz jut most amit a szuleik eloteremtenek, dehat ha azok meg lelepnek nyugatra...
szoval apam anyam huzzon ki, a nyugdijas dogoljon ehen en meg tanulok 8-9 evet azutan majd less valami
nem ismerem a Magyar felsooktatast, az amerikait naggyabol igen
tessek jonni probalkozni
ja meg ugy is sokan szereznek is az egyetemre osztondijat, hogy leszerzodnejk 10 evre a hadseregbe
lehet neha ki kell ugrani 1-2 evre afganisztanba vagy irakba, az mas kerdes
es meg igy is sokan valasztjak ezt az utat
mert ingyen nincs egyetem/ cask az igazan eminenseknek es a nagyon jo sportoloknak/
a Magyar egyetemi fiatalsag el van varazsolva
de mint mondtam engem nem erint, innen igy latszik, lehet en tobbet tudok a Magyar felsooktatasrol mint te az amerikairol, tehat jobban tudok hasonlitani
lehet nem
az internet koraban a velemeny szabad, de nekem ne keverd be a Magyar belpolitikat, mert nem erdekel
cserelgetodnek a partook es egyre szarabb less, legalabbis igy olvasom
a noveremmel rendszeres havi segisegben reszesitjuk edesanyanjkat innen kintrol, mert 40 ev munka utan nem jon ki a nyugdijabol

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.12. 03:24:06

@Venyigeszu_de_Lucerna: ja errol jut eszembe, Te alairnal 10 evet a hadsereghez, hogy tanulhass?
mert akkor kervenyezettek meg ezt az amerikai szisztemat, lehet mukodne

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.12. 03:39:33

@tsabus: ja es az elet ilyen az egesz vilagon aki nem tud fizetni az egyetemert, vagy nem jut osztondijhoz
az nem megy egyetemre
jo reggelt kivanok
ez nem alapjog sehol, hogy mindenki mindenkeppen
azt hiszem 16 eves korig
biztos szar, hat nem vagyok eleg jo, nincs pinzem se, es akkor hegeszto leszek vagy kamionsofor
ez az elet

zopilote 2013.02.12. 04:19:19

@hagyma:
" Te alairnal 10 evet a hadsereghez, hogy tanulhass? "
Minden egyenruhat viselo pszichopata!!!! Lehet az rendor, tuzolto, kemenysepro,
katona, pilota, stb. :)))))
Aki azert lep be a hadseregbe, hogy tanulhasson, az alapbol buta, mert maskulonben
felvennek tanulni hadsereg nelkul is. Es azert akar csak tanulni, mer lusta is, nem akar
dolgozni. Nem lenne egyszerubb es becsuletesebb elmenni pl. hegeszto iskolaba? :)
Vagy lakatosnak, programozonak? :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.12. 05:02:52

@zopilote: cask a felesegem 3 gyereket hulyezted le, de nem problema
a lanya irakban is volt a fia afganisztanban, a masik fia meguszta
nem volt a csaladjuk gazdag mobilhomeban kezdtek ,,rentelve, tudod ez nem magyyarorszag
az erettsegiig termeszetesen eljutottak, de ahhoz, hogy bekerulj egy normalis egyetemre ahhoz penz kell, meg a jobbaknak is
az egeszen kivaloak kapnak ingyen oktatast
a gyerekek nem pszichopatak, nagyon stramm sracok
de ez amerika nem magyarorszag, meg azt is hozzateszem Mary elso ferje volt vietnamban, az apja a II VH-ban
/a gonosz amerikaiak ott gonoszsagbol segitettek es parta szalltak
es kemeny kitarto munkaval a hadseregen kereszstul lediplomaztak
ma mar remek munkahjelyuk van
a lanynak meg 2 havonta be kell mennie hetvegekre
tudod iott zsoldos hadsereg van es nem biztonsagi orok orzik a laktanyakat
mert ez cask a gonosz amerika
szoval tuntetes helyett, mivel szuloi segitseg anyagilag nem sok jutott vegigjartakk az utjukat
a 3 gyerekbol ketto meg egyaltalan nem ivott alkoholt nem dohanyoznak
cask ugy mellesleg
a lanytol Marynek a napokban jon a 3-ik unokajs, mert az amerikaik karrieristak es le sem szarjak a csaladot
az ironiat szeretem a baromsagot nem
igen aki nem jut be otthon jojjon ki a hadseregbe vagy mennyen el hegeszteni, vagy fizesse meg
a hadseregben erdekes lenne a tanulas mellett es a szolgalat mellett lustanak lenni
magyarorszag is jol megszopna branert ha nem lenne a NATO es az USA hadserege
igy konnyu ugatni
de ha mondjuk mennenek a terroristak arra, vagy a szerbek, romanok lenne nagy rohangalas a 2 db gripennel
szoval hatrabb az agarakkal
addig orulhetnek a kis kutyapocs orszagok is mig a nagyhatalmak vigyaznak a render, mert lenne ott kaosz boven
meg igy is volt lsd. jugoszlavia
most a franciak afrikaban
hagy ne folytassam
szoval meg suru smilekkel se butazd es lustazd le a felesegem katonaviselt, haboruban reszt vet gyerekeit
thx

2013.02.12. 06:31:17

@traktoroslány: Már most is rogyadozik a rendszer, mi lesz itt x év múlva? Nem akarok belegondolni, itt lenni meg aztán végképp nem.

2013.02.12. 06:41:17

@hagyma: Azt tudjuk, hogy az USA a világ legjobb országa, meg a világ csendőre is egyben. :)

Nem igazán értem, hogy mit tudnának a románok vagy a szerbek innen elvinni? Nőket? Vagy jönnének és bevetnék a földeket?

2013.02.12. 06:42:48

@hagyma: Frei Tamás írta fb-n...

"Elég sokfélét irtatok, elgondolkodtatót, a tegnapi bejegyzésemre, úgyhogy most én is megtoldanám az amerikai hadseregről eszetekbe jutott dolgokat egy újabb bejegyzéssel, egy másik perspektívával, hiszen mindennek annyi oldala van:

Mintha csak filmet néznénk. Az Afganisztánból hazatért amerikai katona előregörnyedve ül az ágy szélén, és a kezét dörzsöli. Gyűri, súrolja, néha még körömreszelővel is csiszolgatja a bőrét, aztán kimegy a fürdőszobába, és fél órán keresztül szappannal mossa.

– Anya, egyszerűen nem jön le – fordul végül az édesanyjához, aki elsőre nem is érti, hogy a fia miről beszél. – Mi nem jön le? – kérdez vissza, mire a fia, a 23 éves Libby Busbee, továbbra is a kezét dörzsölve, a patyolattiszta, hófehér kezét nézve csak ennyit válaszol: – A vér, az nem jön le, nem tudom lemosni a vért.

Jó néhányszor lezajlott ez a beszélgetés, mielőtt a coloradói fiatalember, háromévnyi afganisztáni háborús múlttal a háta mögött, egyik éjszaka kiment a garázsba, beült a kocsijába, és fejbe lőtte magát. Újabb strigulát húzott az amerikai hadsereg egyre érthetetlenebb statisztikai spirálfüzetébe.

2012 volt ugyanis az első olyan év, amikor több amerikai katona lett öngyilkos a bevetések idején, a világ valamelyik háborús övezetében, mint amennyi harc közben életét vesztette. 349 öngyilkos, szemben 295 harc közben elesettel.

De a legmegdöbbentőbbek mégsem ezek a számok, hanem az úgynevezett veterán-öngyilkosságok. A már leszerelt vagy a hadseregtől ilyen-olyan okokból elküldött amerikai katonák közül tavaly 6500 lett öngyilkos.

Ez már tényleg nehezen emészthető szám. A bevetésen és tartalékos állományban öngyilkosságot elkövetőkkel együtt több mint hétezer öngyilkosság egy év alatt. Az amerikai hadseregben valami nincs rendben, ugye? A kérdés nem tőlem származik, hanem a sokkoló adatok vizsgálatát elrendelő amerikai szenátoroktól.

Mi történhetett? Mi történik az amerikai katonák elzárt világában, ami ide vezet? Az éjszaka, garázsban magukat fejbe lövő katonák tragédiájához?

Mi, magyarok persze vállat vonhatunk azzal, hogy ez minket miért is érdekeljen? Mi közünk van hozzá? Mondhatnám, hogy a NATO, a Magyarországot is védelmező katonai szervezet legerősebb hadseregének a problémája kicsit a miénk is, de akár ettől függetlenül is érdekes lehet a probléma.

A pár hónapos, rendkívül intenzív vizsgálatok egyik eredménye ugyanis egészen mást mutat, mint amire előtte, a korábbi háborúk tapasztalatai alapján gondoltak volna a szakemberek. A katonai öngyilkosságok okai ugyanis korábban főleg olyan pszichológiai sérülésekre utaltak, melyeket a katonák az erős fegyelem, a parancsteljesítés és a háborúk könyörtelensége, borzalmas szenvedéseinek látványa miatt szenvedtek el.

Most viszont kiderült, hogy manapság főleg „morális sebesülésben” halnak meg a katonák, azaz lesznek öngyilkosok. Az igazságtalanság, amit a háborúkban látnak, és a tehetetlenség, hogy nem tudnak ellene mit tenni, ez okoz olyan sérülést a lelkükben, az igazságérzetükben, amivel nem tudnak tovább együtt élni.

Nem tudják lemosni a kezükről...

Szomorú, de ezek szerint az egykori politikai viták nagy kérdéseire, hogy például jogos volt-e lerohanni Irakot, vagy hogy jót tett-e ezzel Amerika az iraki népnek, a döbbenetes statisztikákon keresztül kapunk választ.

Hiszen csak 2012-ben hétezer szemtanú menekült a halálba a gyötrelmes válasz elől."

zopilote 2013.02.12. 07:22:01

@hagyma:
Hagyjuk, csillag - savos szemellenzovel ezt ugysem erted.
Azert sajnallak, kar erted.

sokasebi · http://pacifictime.blog.hu/ 2013.02.12. 07:53:31

@Philosoraptor: Frei Tamás írta

Köszi, idáig olvastam.

zopilote 2013.02.12. 08:33:23

@sokasebi:
Igen, az a tervem, de elotte at kell ugranom a UK - be par honapra.

DieNanny CH 2013.02.12. 08:35:19

@Spacecake:

Nekem irodalomórán pont a tanárom írta fel a táblára középiskola 3. osztályában, és nyelvtanilag elemezni kellett! Igaz, nem angol szavak voltak, hanem csupán betűk egymás mellett - pl "Én pertoem egy hominás igoluát." (Alany, állítmány, jelző, tárgy).

Ez nyelvtanilag helyes magyar mondat!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.12. 08:40:59

@Spacecake:

Ezt te csináltad. Leírtál egy butaságot, majd amikor fel lettél világosítva tévedésedről, 40 kommentet írtál, igyekezvén elrejteni felsülésedet.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.12. 08:56:02

@morsels: @DieNanny:

Igen, pontosan erről van szó. Mint egy szleng, egy szociolektus. A kitántorgók is felvesznek idegen szavakat, da attól még magyarul beszélnek. A nyelvváltás nem a szavak miatt jön el, hanem amikor már fordítva kezdik csinálni, azaz idegen nyelvű beszédbe kezdenek magyar szavakat keverni, specifikus magyar dolgok megnevezésére.

Saját családomból is tudom ezt példákkal illusztrálni. A magyarországi bolgár kertészek nyelvében van egy rakás magyar szó, ezeket persze a bolgár hangrend szerint ejtették és a bolgár nyelvtan szerint használták, sokszor még változtatva is kicsit a szón. De ezek a szavak érthetetlenek voltak egy bulgáriai bolgár számára. А második, harmadik viszont már fordítva csinálta, ő magyarul beszélt, de egyes bolgár szavakat használva specifikus bolgár dolgokra.

Éhes_ló 2013.02.12. 09:01:20

@Rebarbaraa: nem jól tudod.
A társadalom költségeit az adófizető és nem az állam csecsén lógó dolgozók és vállalkozások fizetik.
Mindent.
A nyugdíjakat is, mert Magyarországon felosztó-kirovó nyögdíjrendszer van.
Ezért amit itt állítasz sem a törvények, sem a pénzügyeink vonatkozásában nem igaz.
Még egy apróság: a főiskolai képzésedhez fizettél hozzájárulást, de ez messze nem fedezte és nem is fedezi a felsőfokú oktatásoddal kapcsolatos társadalmi költségeket.

A következő vélelmed kapcsán: nem, nem savanyú semmiféle szőlő, hanem szeretem a tájékozottságot, az igényesebb gondolkodást, megközelítést, amit világjárt, idegen földön sikeres emberektől elvárhatónak gondolok.

Sehol nem vontam kétségbe senkinek a jogát a távozásra, és a visszaköpésre sem.
Ellenberger próbálom ennek a vélekedésnek és viselkedésnek más olvasatait is megmutatni egy másik szemszögből, hátha segít a kölcsönös megértésben és egy a "savanyú a szőlő", "otthon minden szar" szintjét meghaladó párbeszédben egy sokadjára is érdekes blog alatt.

aleb19 2013.02.12. 09:02:44

@hagyma: az usa hadserege nem a nato polgarokat vedi mostansag, de nem is az usa citizeneket
tisztan es elvtelenul nagyvallalatok erdekeit szolgalja
az hogy a te mikrokornyezetedben a hadsereg hasznos az mas teszta

Éhes_ló 2013.02.12. 09:03:26

@DieNanny: egyetértek veled.
A kátyú amibe a hazánk beleragadt elég sok méreg keverékéből áll össze.
Az általad említett jelenség is egy ezek közül.

aleb19 2013.02.12. 09:15:05

@Éhes_ló: "A társadalom költségeit az adófizető és nem az állam csecsén lógó dolgozók és vállalkozások fizetik."
ez az allitas nagyon santit
mikor oskolaba jartam -kb 15éve-akkor a tao es az szja befizetes oszegebeh kb megegyezett

Zedder 2013.02.12. 09:15:54

@sokasebi: "cask
Az mi? "

Tényleg ezen kell lovagolnotok már napok óta?:) Nyilván automata korrektúra van bekapcsolva a gépén, tabletjén, telefonján, és a "csak"-ból mindig ez lesz. Mint ahogy a "lesz"-ből "less", ezt is láthatod nála.

Elég alap dolog... Az meg, hogy miért nem kapcsolja ki, az ő dolga.

tsabus UAE 2013.02.12. 09:20:35

@hagyma: Nem mondtam, hogy a kormánynak dolgozol, csak azt, hogy pontosan ugyanazt mondod, mint ők. Ez pedig tény.
Az, hogy semmi sincs ingyen és máshol ebben a szellemben intézik a dolgokat, szintén tény. Én a kettő (a mostani ingyenes és a jövőbeli, "üzleti alapú") szabályozás közötti átmenet embertelenségéről/szemétségéről írtam. Különös tekintettel arra, hogy a mostani törvényhozók ellenzékben teljesen mást mondtak, másképp viselkedtek.
Szóval, sértettséged okán, a hozzászólásom lényegére nem reagáltál.
A várost telehányó fiatalokról szóló értekezésednek van valóságtartalma, mint minden mondának, de hol van most az általad annyit emlegetett "ne általánosítsunk már" attitűd ? Kicsit több következetességet !

Éhes_ló 2013.02.12. 09:53:54

@aleb19: Komolyan érdekelne, akkor, hogy szerinted ki fizeti a társadalmi számlákat a sor végén, ha nem a nem állami költségvetésből fizetett dolgozók és vállalkozások ?

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.12. 09:59:04

@Zedder: mert nem tudja, én már kérdeztem tőle.

paffery 2013.02.12. 10:03:37

@hagyma:
Ja, símán bejut bármelyik határon, ha felmutatja az útlevelét és azt mondja, hogy asylum-ot akar. Kifaggatják, figyelik az akcentusát, hogy valóban kubai-e, és 10-15 órát kell várni egy fasza kis cellában, amíg elintézik a papírokat. Ezek után kap egy papírt, amit Cuban Parole-nek hívnak, és szélnek eresztik. Később ezzel a papírral kell elmennie SSN-t kérni, meg 380 dollár ellenében kap munkavállalási engedélyt és kérelmezheti a segélyt (698 dollár, ha egyedül érkezik és 1048 dollár, ha családdal). Kap még valamilyen kajajegyet, ingyenes angol kurzust és elhelyezkedést segítő oktatást és valamilyen lakhatást is biztosítanak neki. (Mindezt csak akkor, ha kizárólag kubai állampolgár. Ha már kettős állampolgár, akkor elesik ezektől a támogatásoktól, és úgy él meg, ahogy akar.)

csekk 2013.02.12. 10:07:12

@Sanyi9:
Németországba. Feleségem alapfokon beszélt németül.
Az akkori egészségügyi minisztériumnak még volt olyan programja ami a külföldi munkavállalást segítette elő. Ápolónő volt a szakmája.
Kijött ide, és én 2 hónap múlva jöhettem utána. (itt kint szerzett állást nekem is.)

aleb19 2013.02.12. 10:15:29

@Éhes_ló:
1"A társadalom költségeit az adófizető és nem az állam csecsén lógó dolgozók és vállalkozások fizetik."
2 "ki fizeti a társadalmi számlákat a sor végén, ha nem a nem állami költségvetésből fizetett dolgozók és vállalkozások ?"
ha elolvasod figyelmesen mindket allitasod lehet, hogy rajosz a logikai bukfencedre
amugy a un tarsadalmi koltsegeket az adofizetok viselik/maganszemelyek es tarsasvallalkozasok/

nigara 2013.02.12. 10:54:17

B.szki... kb 200 kommentig olvastam és k.rvára nem értem ezt, amit jópáran itt tolnak:
kimentünk, minden háváj, stb, visszaköpködni nagyon szeretünk, ugyan baromira nem érdekel bennünket, hogy mi van/lesz az országgal és az ottaniakkal - de akkor miafaszért irogatnak ide naponta?????

aleb19 2013.02.12. 11:00:53

@nigara: sokan csak a nyelvgyakorlas miatt irogatnak, ez egyfajta verbalis agymenes.... amugy kozod?

nigara 2013.02.12. 11:18:09

@aleb19: hát, akkor rendben van, gyakoroljatok, rád is nagyon rád fér.

aleb19 2013.02.12. 11:37:49

@nigara: en mas vagyok en vagyok ma a feny az ejszakaba ,mutatom az utat az otthoni lemmingeknek ergo letezem csikidamcsikidam
ha en nem lennek nem tudnak meg, hogy a generaciok kozti uj tarsadalmi szerzodes hianyaban ugyanaz tortenik meg nemsokara Mo-on mint gorogoknel csak nagyobb lesz a pofara eses
mert az irastudoknak kotelezetsege vagyon ugyi
ui.:a beke(menet) legyen veled B.aszkikam

nigara 2013.02.12. 11:43:19

@aleb19: az írástudóknak lehet kötelezettsége, rád ez PONT EZÉRT nem vonatkozik.
???Békemenet??? mit szívsz?

aleb19 2013.02.12. 12:01:25

@nigara: szabadlevegot szivni cool B.aszkikam hidd el te is kiprobalhatnad
bar az nehany korlatolt kockafejunek nem jon be ok Mo.-on erzik magukat jol az uram-batyam rendszerben
orulok hogy nem vagy analfabeta ezt elerted meg a villamoson a fogantyut
peace

traktoroslány 2013.02.12. 12:52:53

@hagyma: Hidd el, hogy egyetértünk. Látom, hogy baj van az egyetemi és főiskolai diplomák minőségével Mo-on, nem is kicsi. Én azt a rémtörténetet szoktam mesélni, amikor találkoztam egy főiskolát végzett közgazdásszal, aki nem tudott %-ot számolni. Ezt a problémát nem fogják megoldani azzal, hogy a rendszer változatlansága mellett kevesebb pénzt költenek. Mondjuk kevesebb ugyanilyen rossz minőségű diplománk lesz, de jó szakemberek továbbra sem. Rossz minőségű diplomából egy sem kell, abból 1 is pénzkidobás. És ez nem úgy oszlik meg, hogy mondjuk a bölcsészek mind hülyék, meg a szociológusok, a jogászokat azért utáljuk, mert sokat keresnek, de a mérnökök, na azok a kafa emberek. Egy fenét. A mérnököket, orvosokat, de még a programozókat is ugyan ebben a szar rendszerben képzik, ott sem ejtik ki a rosszat. Van olyan műszaki főiskola, amelyikről álláshirdetésben olvastam, hogy onnan nem várnak jelentkezőket. Szerinted bezárt ez a főiskola? Nem. Vidáman képzi tovább rossz szakembereit, most még jobban támogatják rossz munkájukat, merthogy műszaki, ezen belül is a szent IT területen működik.

Láttál az Indexen bulizó fiatalokat? Na és? Ebből mi következik? Zárjuk be az egyetemeket? Szerinted a szakmunkás fiatalok nem buliznak? Azok nem nyúlnak cigihez, alkoholhoz, egyebekhez, csak az egyetemisták? Amerikában nem buliznak a fiatalok?

A HAHA és a HÖOK ketten együtt nem képviselik az egyetemisták 10%-át sem. Igazából nincs érdekképviseletük az egyetemistáknak, ezek az önjelöltek meg úgy végzik a munkájukat, ahogy. Leginkább sehogy.

Ui: mi az a "job berygasert"?

2013.02.12. 19:19:41

@sokasebi: Nem az a lényeg, hogy ki írta, hanem, hogy mit. :)

PannonBoy 2013.02.13. 07:54:25

Érdekes poszt. Igazából a semmiről szól, de arról nagyon.
Kicsit túlbecsüli a 500ezer fő szerepét. Mintha azt az üzenetet hordozná, hogy menjünk ki mosogatni, vagy takarítani és akkor faszák vagyunk. Ezt nem érzem nagy teljesítménynek. Jó-jó, lehet, hogy jobb életvitel, de könyörgöm... ez nem a siker!
Természetesen, akik szakemberként mentek ki, azokra ez nem vonatkozik, az teljesen rendben van.

tableno 2013.02.27. 08:39:46

Ezt minden határátkelőnek kötelező megnézni: ha ez nem inspirál a hazatérésre, akkor semmi se! (legfeljebb a Túró Rudi)

www.noltv.hu/video/4851.html

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása