Árpád
-2 °C
9 °C

Karóba húzza áldozatait az év madara

2006.01.05. 17:19
A Magyarországon még gyakori, de Nyugat-Európában már szinte teljesen eltűnt tövisszúró gébicset választotta a Magyar Madártani Egyesület 2006. év madarának.

A 16-18 centis állat jellegzetessége, hogy zsákmányát tüskékre szúrva elraktározza ínségesebb időkre.

#alt#
Tövisszúró gébics (Lanius collurio) (Fotó: Hlasek.com)

A tövisszúró gébics a verébnél valamivel nagyobb madár, vaskos, a végén kampós csőrrel. A kiszínezett hímet hamuszürke fejtetője, a szemén áthúzódó széles fekete csík és gesztenyebarna háta jellemzik. Torka fehér, oldalain rózsás árnyalat látszik.

A nagyfejű gáborként is ismert madár csak a nyarat tölti Magyarországon, Afrikából április végén, május elején érkeznek meg az első hímek. A családfők feltérképezik a bokros domboldalakat, út menti galagonyást, kökényest, a tojó ezekből választ fészkelőhelyet. A tüskék közt alacsonyan 4-6 napig építik a fészket, majd a tojó 5-7 tojást rak.

A madarak főleg rovarokkal táplálkoznak, de elkapják a gyíkokat, a madárfiókákat, énekesmadarakat és kisebb rágcsálókat is. Zsákmánybőség idején a prédát tövisekre, tüskékre szúrják, és később esznek belőle.

Károsnak számított

Hermann Ottó a század elején így írt erről a szokásáról a Madarak hasznáról és káráról című alapműben:

Többet öl, mint a mennyit elkölthet és ezért a fölös prédát tövisekre szurkálja, inkább "karóba húzza", hogy később a mikor ismét megéhezik és friss préda szerzésére nem igen kedvező az idő, a felpeczkelt fölösleghez fordúlhasson. Igy kerül a tövisre a tücsök, a kabócza, cserebogár, de - fájdalom! - a fészekből rabolt madárporonty is. Minthogy pedig a tövisszúró gébics tartja a kerületét, bizony kirabolja minden kis madárnak a fészkét. Igy ki kell mondani reá a kertekben a szentencziát, hogy bizony ezt a csettegető farkcsóválót ki kell irtani.

Nyugat-Európából eltűnik

Bár Magyarországon még viszonylag sok él belőle, a gébics Nyugat-Európában a mezőgazdaság rohamos fejlődése miatt szinte teljesen eltűnt, figyelmeztet a Madártani Egyesület.

Angliában jóformán nincs már, Hollandiában az ott található 150-200 pár gébicset szigorú intézkedésekkel védik. A gyászos nyugat-európai adatok mellett Magyarországon még igen jelentős állomány, mintegy 600 000 pár tövisszúró gébics található, ami az Európai Unióban élő állomány 30 százaléka.

A madarak eltűnéséhez nagyban hozzájárult az EU földalapú agrártámogatási rendszere, ami miatt még az azelőtt sosem használt, rossz adottságú földeket is intenzív gazdálkodás alá vonnak.