Emánuel
3 °C
12 °C

Karóba húzza áldozatait az év madara

2006.01.05. 17:19
A Magyarországon még gyakori, de Nyugat-Európában már szinte teljesen eltűnt tövisszúró gébicset választotta a Magyar Madártani Egyesület 2006. év madarának.

A 16-18 centis állat jellegzetessége, hogy zsákmányát tüskékre szúrva elraktározza ínségesebb időkre.

#alt#
Tövisszúró gébics (Lanius collurio) (Fotó: Hlasek.com)

A tövisszúró gébics a verébnél valamivel nagyobb madár, vaskos, a végén kampós csőrrel. A kiszínezett hímet hamuszürke fejtetője, a szemén áthúzódó széles fekete csík és gesztenyebarna háta jellemzik. Torka fehér, oldalain rózsás árnyalat látszik.

A nagyfejű gáborként is ismert madár csak a nyarat tölti Magyarországon, Afrikából április végén, május elején érkeznek meg az első hímek. A családfők feltérképezik a bokros domboldalakat, út menti galagonyást, kökényest, a tojó ezekből választ fészkelőhelyet. A tüskék közt alacsonyan 4-6 napig építik a fészket, majd a tojó 5-7 tojást rak.

A madarak főleg rovarokkal táplálkoznak, de elkapják a gyíkokat, a madárfiókákat, énekesmadarakat és kisebb rágcsálókat is. Zsákmánybőség idején a prédát tövisekre, tüskékre szúrják, és később esznek belőle.

Károsnak számított

Hermann Ottó a század elején így írt erről a szokásáról a Madarak hasznáról és káráról című alapműben:

Többet öl, mint a mennyit elkölthet és ezért a fölös prédát tövisekre szurkálja, inkább "karóba húzza", hogy később a mikor ismét megéhezik és friss préda szerzésére nem igen kedvező az idő, a felpeczkelt fölösleghez fordúlhasson. Igy kerül a tövisre a tücsök, a kabócza, cserebogár, de - fájdalom! - a fészekből rabolt madárporonty is. Minthogy pedig a tövisszúró gébics tartja a kerületét, bizony kirabolja minden kis madárnak a fészkét. Igy ki kell mondani reá a kertekben a szentencziát, hogy bizony ezt a csettegető farkcsóválót ki kell irtani.

Nyugat-Európából eltűnik

Bár Magyarországon még viszonylag sok él belőle, a gébics Nyugat-Európában a mezőgazdaság rohamos fejlődése miatt szinte teljesen eltűnt, figyelmeztet a Madártani Egyesület.

Angliában jóformán nincs már, Hollandiában az ott található 150-200 pár gébicset szigorú intézkedésekkel védik. A gyászos nyugat-európai adatok mellett Magyarországon még igen jelentős állomány, mintegy 600 000 pár tövisszúró gébics található, ami az Európai Unióban élő állomány 30 százaléka.

A madarak eltűnéséhez nagyban hozzájárult az EU földalapú agrártámogatási rendszere, ami miatt még az azelőtt sosem használt, rossz adottságú földeket is intenzív gazdálkodás alá vonnak.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!