Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Felfüggesztették apát és fiát egy ózdi eutanáziaperben

2005.02.02. 23:09
Másfél és egyévet kapott egy ózdi eutanáziaperben apa és fia, akik a súlyosan rákos beteg feleség kérésére adtak be nagyobb adag morfiumot.

Felfüggesztett börtönbüntetést kapott az az ózdi férfi, aki még 2003-ban fia tudtával a halálba segítette súlyosan beteg, rákos feleségét.

A nő kómába esett

A vádirat szerint a férfi és fia ózdi otthonukban ápolták a súlyos beteg, elviselhetetlen fájdalmakkal küszködő asszonyt. Végül 2003 nyarán a nő kérte meg férfjét, hogy vessen véget szenvedéseinek.

Mivel az otthoni ápolásba beletartozott a fájdalmak csökkentésére előírt morfin adagolása is, ezért a férfi a fia tudtával úgy döntött, hogy ezzel a szerrel segíti a halálba a rákkal harcoló feleségét. 2003-ban egy augusztusi napon az előírt mennyiségnél jóval többet injekcióztak a morfinból az asszony testébe. A nő rosszul lett, kómába esett.

A férje végül orvost hívott, aki kórházba szállíttatta az asszonyt. A felesége azonban másnap meghalt a kórházban. A férfi nem titkolta, hogy túladagolta a feleségének a morfint. Ezt elmondta az orvosnak is, így derült ki az eset.

Egy hév hat hónap felfüggesztve

Az eljárás során a szakértői vélemények szerint azonban nem lehetett bebizonyítani, hogy a haláleset és a morfin túladagolása között közvetlen kapcsolat lenne. A szakértő szerint ugyan ebbe az adagba egy egészséges ember már belehalna, de a beteg nő a kezelések során már hozzászokott a szerhez.

A vallomások és a szakértői vélemények alapján a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei bíróság a férfit egy év hat hónapi, fiát egyévi börtönbüntetésre ítélte, az ítélet végrehajtását azonban két évre felfüggesztették.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.