Aladár, Álmos
-1 °C
9 °C

Leégett egy madridi toronyház

2005.02.13. 14:02
A 32 emeletes Windsor Ház szombat este gyulladt ki egyelőre ismeretlen okokból. Az épület egy része összedőlt, a tűzoltók nem tudták a tüzet eloltani. A tűzvészben senki nem sérült meg, néhányan füstmérgezést szenvedtek.

Felgyulladt egy 32 szintes irodaépület Madrid központjában szombaton késő este, a lángokban az eddigi értesülések szerint senki nem sérült meg, három tűzoltó szenvedett könnyebb füstmérgezést.


Tekintse meg képeinket!

Tizenkilenc órán át küzdöttek a lángokkal

Az 1973-ban épült Windsor Ház egy részlege vasárnap hajnalra összedőlt. Vasárnap estére teljesen eloltották a madridi Windsor Házban a hajnali órákban keletkezett perzselő tüzet - közölte a spanyol főváros főpolgármesteri hivatala. A tűzoltók 19 órán küzdöttek a lángokkal. A szakemberek szerint azonban nagy a veszélye annak, hogy 106 méter magas, 31 emeletes épület maradványai összeroskadnak.

A Windsor Házat 1973-ban építették. A madridi belváros látképének egyik meghatározó épülete volt. Most elüszkösödött váza látható. A forróságtól meggörbült acélgerendái lehangoló látványt nyújtanak, a napszakok változásának hatására különböző színhatásokat mutató üvegfalai összezúzódva a környező utcákon hevernek. A közlekedés lassacskán már megindult a környéken, de a biztonsági erők még mindig a helyszínen tartózkodnak, és a kiégett épület köré vont kordont sem oldották fel. A főpolgármesteri hivatal szerint Madrid történelmének legsúlyosabb tűzvészét élte át, de szerencsére személyi sérülés nem történt, mert hét vége lévén senki sem tartózkodott az irodaépületben.

Megszakították adásukat

A Reuters hírügynökség úgy tudja, a tűzoltók egy idő után nem is próbálták megfékezni az épületben a tüzet, inkább a környező házakra koncentráltak, nehogy továbbterjednek a lángok.

A rendőrség lezárta a környéket, és a térségben lakókat ideiglenesen kitelepítették otthonukból, a spanyol televíziók megszakították adásukat, hogy élőben jelentkezzenek a helyszínről.

"Minden, amit biztosan mondhatok, az az, hogy a tűz a 21. vagy a 22. emeleten ütött ki, a két szint szerencsére üres volt. Úgy tűnik, a tüzet rövidzárlat okozhatta, de nem bocsátkoznék további találgatásokba" - nyilatkozta Alberto Ruiz Gallardon madridi polgármester.

A polgármester elmondta, a tüzet lehetetlen volt az épületben megállítani, ezért félő, hogy nem tartja meg a lángoló emeleteket a betontalapzat. Az épület felsőbb részeiből, 110 méterről hullottak alá a lángoló törmelékek, jelentette a Reuters.

Az épületben főleg irodák vannak, köztük egy amerikai tanácsadó cégé és közvetlen közelében áll az El Corte Inglés áruházlánc központja, valamint több nagy bank is.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.