Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Lezuhant egy helikopter Pécsett

2005.03.31. 18:19
Három életveszélyes sérültje van annak a helikopterbalesetnek, ami csütörtökön délután történt a pécsi Négyszáz ágyas klinika mellett. A szerencsétlenül járt gép egy beteget vitt a klinikára és már visszafelé tartott, amikor fedélzetén a három fős személyzettel, lezuhant. A sérültek egyike válságos állapotban van.

Lezuhant egy Mi-2 típusú mentőhelikopter Pécsett a Négyszáz ágyas klinika mellett csütörtökön. A repülő kigyulladt és kiégett, három utasa súlyosan megsérült. A gép a környező épületekben, házakban nem tett kárt.


Tekintse meg képeinket!
Pótolják a lezuhant gépet

A helikopter infarktusos beteget szállított a pécsi klinikára, és éppen indult volna vissza a pogányi reptérre, amikorfél négykor a tragédia bekövetkezett. A gépen a pilóta, egy mentőápoló és egy mentőtiszt utazott, mondta el az Indexnek Győrfi Pál az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

A három utas mindegyike súlyos sérüléseket szenvedett. A gépben is komoly károk keletkeztek. Az OMSZ ugyanakkor rendelkezik tartalékhelikopterrel, ezért már holnaptól ismét megindulhat a légimentés Baranya megyében, számolt be Győrfi.

Óvoda mellé esett

A Kürt utca a pécsi campusban, egyetemi negyedben található, sűrűn lakott terület. A gép feltehetően le- vagy felszállni készült a klinikán lévő repülőgép-leszállóhelyére. A klinika a pécsi orvosi egyetem mellett található.

Mivel a helikopter zuhanás közben több villamosvezetéket is leszakított, ezért a környéket feszültségmentesíteni kellett. Mire a tűzoltók kiértek a helyszínre, a gép már teljes terjedelmében égett, mondta el az Indexnek Handbauer Péter a pécsi tűzoltó-parancsnokság osztályvezetője. A lángoló gépet egy habsugárral eloltották, a helyszínen három tűzoltóautó dolgozott. A tűzoltók kiérkezésekor a sérülteket már kiemelték a roncsokból.

Az Indexnek beszámoló szemtanú szerint csoda, hogy nem történt nagyobb baj, hiszen az utca, ahová a gép zuhant igen forgalmas, ráadásul a becsapódástól nem messze, egy a klinikához és az egyetemhez tartozó óvoda is található.

A helyszínre kivonult a Polgári Légiközlekedési Hatóság, akik vizsgálják a gép lezuhanásának az okát.

Az Index egyik informátora elmondta, a gépen utazók szerint a gép azért zuhanhatott le, mert a felszálláshoz nem volt elég felhajtóerő, azaz túl hamar kezdték meg az emelkedést. A zuhanás előtt a gép centikkel kerülte el egy közeli téglakéményt.

Az elmúlt tíz évben a mostani volt a negyedik alkalom, hogy mentőhelikopter járt szerencsétlenül Magyarországon.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!