Sára, Márió
-11 °C
-1 °C

Visszaköltözhetnek a tiszazugiak

2006.05.05. 11:34
Megkezdődött a kitelepített emberek visszaköltözése otthonaikba pénteken a Tisza mentén. A kormány kedden dönt az árvízi veszélyhelyzet szüntetéséről.

Reggel Tiszasas, Csépa és Szelevény lakóiért, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád megyei Nagyrét tanyavilágának lakóiért autóbuszok érkeztek a befogadó állomásokhoz.

A visszaköltözése a következő napokban folyamatosan történik, a háziállatok visszaszállítása a Jász-Nagykun-Szolnok megyei területen szombaton, míg Csongrád megyében vasárnap kezdődhet meg.

A rendkívüli árvízi vészhelyzet miatt az utóbbi hetekben több mint 1600 személynek kellett elhagynia otthonát főként a Tisza és a Körös találkozásánál lévő, mélyen fekvő területekről. A legtöbb embernek Szelevényből kellett elköltöznie.

Még nem múlt el a veszély

Az árvízi veszély még nem múlt el teljesen, mert nagyon lassú az apadás, így számtalan helyen tapasztalnak továbbra is csurgást vagy szivárgást.

Elsősorban a Tisza Szolnok alatti szakaszán kell a szakembereknek nagy figyelmet fordítaniuk az árvízi jelenségekre.

A kormány kedden dönt a Kormányzati Koordinációs Bizottság (KKB) csütörtökön bejelentett előterjesztéséről, mely szerint az apadó vízállás miatt meg lehet szüntetni az árvízi veszélyhelyzetet a Tisza mentén

A Tisza Szolnok alatti szakaszán még mindig több méteres víz terheli az átázott töltéseket, tehát a szükséges erők készenlétben állnak az esetleg felbukkanó suvadások, csurgások, buzgárok megfékezésére.

A mértékadó szint alá csökkent a vízállás a Lónyay-főcsatornán, ahol február vége óta védekeztek a vízügyi osztagok, s a legfenyegetőbb helyzet április elején volt, amikor az árhullám magassága 50 centiméterre megközelítette az eddigi rekordvízállást, a 899 centimétert, amit 2000. április 11-én mértek a Nyíregyházával szomszédos Kótajnál

Tiszaug és Lakitelek között még nem járnak a vonatok

Hétfőtől ismét teljes vonalon közlekednek a vonatok Szolnok és Szentes között az árvízi helyzet javulását követően. Tiszaföldvár és Kunszentmárton, valamint Kunszentmárton és Tiszaug között május 8-tól megindulhat a vasúti közlekedés. Az árvízi helyzet miatt ugyanakkor Lakitelek és Tiszaalpár, továbbá Lakitelek és Tiszaug között továbbra is autóbuszok szállítják az utasokat.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.