Irén, Írisz
6 °C
16 °C

Csángómagyar gyerekeket zaklatott a rendőrség

2003.05.12. 11:23
Újabb rendőrségi zaklatás érte azokat csángómagyar gyerekeket és családjaikat, akik a kötelező iskolai órák mellett magyar- és néptáncórákra járnak Magyarfalun, számolt be a Krónika című erdélyi napilap hétfői számában. A legutóbbi esetnél a román rendőrség két magyarfalui gyereket faggatott ki az utcán a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) által Kézdivásárhelyen szervezett kirándulásról.
250 ezer lejre büntették az egyik kislány szüleit, mert nem jelent meg az ügyben a rendőrségen. Egy hónapja pedig a szülőknek nyilatkozatot kellett aláírni arról, hogy miért járatják gyerekeiket a helybéli magyar- és néptáncórákra. A kirándulást ugyanakkor szándékosan a tavaszi szünet idejére szervezték, hogy ne zavarják a hivatalos román oktatást, mondta el a Krónikának az egyik szervező, egy budapesti származású magyartanár, Csoma Gergely.

A magyar oktatás kérdése nem tartozik a rendőrségre, és az asszonyokat beidéző túlbuzgó rendőröket hivatali úton vonják kérdőre, jelentette ki a Bákó megyei rendőrség szóvivője az ügy kapcsán.

A Romániai Magyar Szó című napilap korában arról számolt be, hogy egy Szatmárnémetibe szervezett kiránduláson a tervezett negyven külsőrekecsini csángómagyar gyerek helyett csak huszonegyen vettek részt. A lap szerint a gyerekek - és szüleik - egy részét az riasztotta el, hogy a faluban heves "lebeszélő kampány" folyt a kirándulás ellen. A gyerekeket egyebek között azzal riogatták, hogy ha elmennek kirándulni, soha nem látják viszont szüleiket, mert eladják őket idegenbe, főleg Magyarországra.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Hajóutak

Csodás hajóutak, Olaszország, a Karibi álom, és a Norvég fjordok világa várja!