Pál
-9 °C
0 °C

A magyarok többsége egy lottóötös után is dolgozna

2005.05.25. 15:48
A diplomások, a templomba járók és az SZDSZ hívei ragaszkodnak leginkább munkájukhoz, akkor is, ha hirtelen egymilliárd forinthoz jutnának, derül ki a Marketing Centrum felméréséből. Az igazi eltérés az iskolai végzettség szerinti megoszlásban van.

A jelenleg dolgozó magyarok 60 százaléka akkor is folytatná a munkát, ha nagyon sok pénzhez jutna. A leginkább a diplomások elégedettek a kenyérkereső tevékenységükkel, derül ki a Marketing Centrum felméréséből, amelyben azt tudakolta a válaszadóktól, ha egymilliárd forinthoz jutnának, abbahagynák-e a munkát.

Az aktív népesség (18-tól 65 éves korig) 40 százaléka azonnal befejezné a munkát, ha nyerne a lottón, vagy örökölne valahonnan 1 milliárd forintot, a dolgozók többsége azonban folytatná a pénzkeresetet. Hasonló eredmény született tavaly az Egyesült Államokban: a Gallup közvélemény-kutató intézet adatai szerint az amerikaiak 45 százaléka fejezné be munkát, ha nyerne 10 millió dollárt.

A Marketing Centrum felmérésének egyik érdekessége, hogy kiderül belőle, a munkával való elégedettség a társadalmi-demográfiai jellemzők közül egyedül az iskolai végzettséggel van kapcsolatban.

A diplomásoknak csupán az ötöde, az ennél alacsonyabb végzettséggel rendelkezőknek viszont több mint 40 százaléka hagyná ott a munkahelyét. A munkájukkal leginkább a közalkalmazotti szféra alkalmazottai elégedettek: mindössze 31 százalékuk vonulna vissza a munkától, míg a magáncégek dolgozóinál 43 százalék ugyanez az arány.

A templom és az SZDSZ jót tesz a munkamorálnak

Azoknak, akik rendszeresen járnak templomba mindössze a negyede hagyná abba azonnal a munkát, míg a templomba nem járók körébe 42 százalék ez az arány, és az SZDSZ szavazói is elégedettebbek munkájukkal, mint más pártok támogatói, illetve a bizonytalanok. A körükben mindössze 15 százalék hagyna fel a pénzkereső tevékenységgel.

Végül a Marketing Centrum azt is megkérdezte, hogy a tovább dolgozók maradnának-e a jelenlegi munkahelyükön, avagy újat keresnének. A válaszadók fele maradna, másik fele pedig új kihívások után nézne. Az amerikai polgárok ragaszkodóbbnak bizonyultak, a kétharmaduk válaszolta azt, hogy jelenlegi munkahelyén dolgozna tovább.

Módszertan
A kutatásban 1200, országszerte véletlenszerűen kiválasztott felnőtt válaszolt a kérdésekre. A felmérést 2005. április 29. és május 3. között végezték. A véletlen mintavételi eljárás miatt a társadalmi-demográfiai jellemzők eloszlása kismértékben eltér a valós arányoktól. Ezt az adatfeldolgozás során - a KSH 2001-es népszámlálása alapján - több szempontos súlyozással korrigálták.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!