Szabina
4 °C
12 °C

Hajléktalannak öltöznek a rendőrök Floridában

2003.05.26. 17:19
Hajléktalannak öltözött rendőrök figyelik meg az autósokat Floridában, és ha szabálytalanságot látnak, adóvevőn értesítik a kollégákat, hogy büntessék meg a szabálytalankodót. A hajléktalanok szervezetének jogászai tiltakoznak az újfajta közlekedésrendészeti gyakorlat ellen - írja a The Orlando Sentinel, amerikai weblap.
A 'Csavargó-műveletnek' elnevezett akcióban eddig 171 vezetőt büntetett meg a kissimmeei rendőrség, Florida államban. A rendőrök szakadt ruhában, bevásárlókocsit tologatva, hiányos műfogsorral vegyülnek el a város forgalmasabb kereszteződéseiben, és szúrják ki a piroson áthajtó kocsikat. A kiszabott büntetés 83 dollár (kb. 17.000 forint). Az öltözéken mindössze egy apró névtábla jelzi, hogy közúti ellenőrzést végez a csavargó szerv.

"Ez elképesztő, és csak remélni tudom, hogy ez öntudatnövelő hatással lesz a rendőrökre." - nyilatkozott az ügy kapcsán az egyik floridai hajléktalan-szolgálat ügyvezető igazgatója. Az állam egy másik hajléktalanokkal foglalkozó szervezetének elnöke ironikusnak találta a történetet, mivel szerinte ez a rendőrökről kialakult társadalmi megítélést jellemzi, hogy pont a rend őreinek kell a hajléktalanok ruhájába bújnia, ha nem akarnak "ellenséges látványt" nyújtani.

A rendőrség azzal védekezik, hogy a nagyobb kereszteződésekben bekövetkező balesetek számát próbálják meg leszorítani. 25.000 sofőrt büntettek meg 2001-ben Floridában, és 107-en vesztették életüket piroson áthajtó vezetők miatt. A rendőrség "hatni szeretne", és "az utolsó dolog, amit akartak, hogy bárkit is megsértsenek" - nyilatkozta az ügy kapcsán Jerry Geier, az osceolai serif.

"Kívánom, hogy továbbra is ilyen kreatívak legyenek" - drukkol viszont a rendőröknek Irvine Slosberg, demokrata képviselő, a közlekedési szabályok szigorítása mellett propagáló ügyvéd, aki 14 éves lányát közlekedési balesetben vesztette el.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.