Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Több mint nyolcszázan mentek orvoshoz Miskolcon

2006.06.10. 14:06
Miskolcon több mint nyolcszázan fordultak orvoshoz az ivóvízbe került calici vírus okozta fertőzés miatt, 81 személy került kórházba, 38-at jelenleg is ápolnak.

Már 865-en fordultak orvoshoz a miskolci szennyezett ivóvíz okozta tünetekkel, a fertőzést nem baktérium, hanem calici vírus okozta, közölte az MTI-vel Bodnár Judit, az ÁNTSZ Borsod-Abaúj-Zemplén megyei főorvosa szombaton.

A miskolci Semmelweis kórház eközben arról számolt be, hogy 81 beteget vettek fel az intézménybe, 38-at jelenleg is ápolnak, 43-an már otthonukban vannak. Június 8-től fordultak egyre többen orvoshoz, aznap 258-an, másnap 476-an, most szombaton pedig 131-en.

A betegek tünetei, panaszai "inkább gyomorjellegű fájdalmakkal jártak", hányás és vizes hasmenés volt a jellemző

A vizet szombattól tízperces forralás után már főzésre is használhatják a lakók. A szennyeződéssel érintett területen mintegy 43 ezren élnek.

A megbetegedések az egyetemvárosban, Miskolctapolcán, Hejőcsabán, Görömbölyön és Miskolc belvárosának a Városház tértől Tapolca felé eső területén történtek pénteken.

Az esőzések miatt fertőződött meg a víz

A Miskolc vizét túlnyomórészt biztosító bükki karszt Miskolctapolca környékén az elmúlt napok nagy esőzései miatt szennyeződött be. Ezt a vízbázist egyelőre kikapcsolták a rendszerből, a vezetéket klórral folyamatosan tisztítják

A bakteriológiai vizsgálatokat folyamatosan végzik, pontos eredmény egy-két nap múlva várható.

A miskolci vízvezeték-hálózat mintegy 120-140 kilométeres szakaszát kell átmosniuk és fertőtleníteniük a vízműveknek. A fertőzés veszélye 43 ezer embert érint a borsodi megyeszékhelyen. nekik lajtos kocsikkal és zacskós kiszerelésben folyamatosan juttatják el az egészséges ivóvizet.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.