Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Két hétig tart még a hernyóinvázió

2004.06.15. 20:42
Tíz évente fordul elő hasonló hernyóinvázió Veszprém megyében, de hogy miért csak itt, a szakértők sem tudják pontosan. A gyapjaslepke hernyói még két hétig lakmároznak a gyümölcsösben, utána begubóznak. A szakértők az alvórügyek kihajtásában bíznak.
A gyapjaslepke hernyói lepték el májusban a Balaton-felvidék erdeit és gyümölcsöseit; a szakemberek szerint már csak két hétig tart a hernyóinvázió, mert azt követően bebábozódnak.

Miklós Dezső, a csopaki Növény és Talajvédelmi Szolgálat igazgatója az MTI-nek kedden elmondta: a Balaton-felvidéken, valamint a Kab-hegytől Devecserig húzódó területen mintegy ötezer hektár erdőt permeteztek le helikopterről május második felében és június elején.

A szakember szerint a gyapjaslepke kizárólag erdei fákra rakja le petéit, a lárvákból április-május hónapban kelnek ki a hernyók, amelyek akár 10-20 kilométerre is képesek elvándorolni és különösen a gyümölcsfák leveleit kedvelik, a szőlőültetvényekre nem veszélyesek.

Az igazgató rámutatott: ilyen mértékű hernyóinvázió 8-10 évenként fordul elő, utoljára éppen 10 éve, 1994-ben volt a balatoni térség gyümölcsöseiben. Miklós Dezső szerint kis mértékben észleltek hernyókat Somogyban is, Vasból és Zalából viszont nem jelezték a jelenlétét.

Veszprém megye rejtélye

"Az tulajdonképpen rejtély számunkra is, hogy miért csak Veszprém megyében, sőt mindenek előtt a Balaton-felvidéken fordul elő a gyapjaslepke hernyója" - jegyezte meg a növényvédelmi szolgálat igazgatója.

A károk mértékét nehéz felmérni - mondta -, így nincsenek erre vonatkozóan adatok. A károk elsősorban a házi kertekben keletkeztek - tette hozzá.

A Veszprém Megyei Erdőfelügyelőség munkatársa az MTI-nek megerősítette: a hernyóinvázió május óta már észrevehetően alábbhagyott. Megszűnt az utánpótlás az erdőkből, két hét múlva pedig teljesen eltűnnek a gyümölcsösökből a hernyók. Gicziné Marczali Klára szerint a fákon az úgynevezett alvórügyek kihajtanak majd, ami mérsékli a károkat.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.