Gyöngyi
2 °C
13 °C

Elmarad Budapesten a helikopteres szúnyogirtás

2003.06.20. 13:56
A száraz időjárás miatt kevés a szúnyog a fővárosban, ezért az ÁNTSZ nem tervezi légi irtásukat. A földi szúnyogirtást, amely főleg a nagyobb parkokat érinti, már májusban megkezdték. A szakemberek saját testükön végzik a csípésszám-mérést, hogy a rovarok 80 százalékánál többet véletlenül se irtsanak ki.
A száraz időjárás miatt kevés a szúnyog a fővárosban. ezért az ÁNTSZ nem tervezi a légből való irtásukat. A földi szúnyogirtás, amely a nagyobb parkokat érinti, már májusban megkezdték. A szakemberek saját testükön végzik a csípésszám-mérést, hogy a rovarok 80 százalékánál többet ne irtsanak ki.

A szúnyoglárvák nem tudnak kikelni

A rendkívül száraz időjárás miatt kevés a szúnyog, így légi irtásuk egyelőre nem indokolt Budapest területén - közölte az ÁNTSZ fővárosi intézetének osztályvezető főorvosa, Szántai Károly pénteken az MTI-vel.

A főorvos tájékoztatása szerint a "szúnyoghelyzet" szempontjából kedvező csapadékmentes idő és az árhullám elmaradása miatt a tenyészőhelyek, a Duna-menti területek gödrei nem töltődtek fel vízzel, így a szúnyoglárvák sem tudtak kikelni.

Légi és szárazföldi csapások

Az ÁNTSZ által megbízott szakemberek kétféle szúnyogirtó módszert, biológiait és kémiait alkalmaznak; előbbit a lárvák kifejlődésének megakadályozására a levegőből, míg utóbbit a már kifejlődött szúnyogok irtására levegőből és földről egyaránt végzik.

A légi irtáshoz az ÁNTSZ-nek az Országos Tisztifőorvosi Hivatal engedélyét is be kell szereznie, valamint be kell jelentenie az érintett kerületek jegyzőinél, hogy azok értesíthessék a méhészeket.

A főváros húszmilliót szán az irtásra

A földről végzett kémiai szúnyogirtást már május 19-én megkezdte az ÁNTSZ, ennek alkalmával a város belső területeinek nagyobb parkjaiban egy generátor segítségével úgynevezett "meleg ködöt" képeznek, amely rövid idő alatt leülepedve szúnyogmentessé teszi a környezetet. A meghatározott program szerint zajló, de a lakossági jelzéseket is figyelembe vevő irtást jellemzően késő este vagy hajnalban végzik a szakemberek.

A biológiai védekezést 100, míg a kémiait 650 hektáros területen végzik május közepétől szeptember végéig a fővárosi önkormányzat mintegy 20 millió forintos finanszírozásában.

Saját testüket használják

Az osztályvezető ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet: nem céljuk a szúnyogok kiirtása, tekintettel vannak a természeti egyensúlyra, az élővilág érzékeny táplálékláncára, így például természetvédelmi területen egyáltalán nem dolgoznak.

Közlése szerint optimális esetben a szúnyogok 80 százalékát irtják csak ki, ezt a szakemberek egy hagyományos módszerrel, a csípésszám-méréssel ellenőrzik, általában saját testükön. Ez azt jelenti, hogy a szakemberek az irtás előtt és után megnézik, hogy azonos idő alatt mennyi csípés éri testüket.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!