Mária
-7 °C
3 °C

Tizennyolc halott a törökországi földrengésben

2004.07.02. 10:50
Egy Richter-skála szerinti 5,1-es erősségű földrengés sújtotta péntek hajnalban az északkelet-törökországi Agri tartományt. Viszonylag kevés az áldozat, 18 halott és 27 sebesült, mert a nyári meleg miatt a helyiek jó része már korábban a hegyekbe húzódott.
A péntek hajnali földrengés az északkelet-törökországi Agri tartományt sújtotta. Mind a tizennyolc halálos áldozat egy Yigincal nevű falu lakosa volt. A sebesültek száma huszonhét. Dogubeyazit vakmerő túrázók közkedvelt úti célja, hiszen a várostól nincs messze az Ararát csúcsa.

A halálos áldozatok száma már nem növekszik, mert a helybeliek a nyarakat a hőség elől menekülve rendszerint a hegyekben töltik - mondta el a CNN-nek Huseyin Yavuzdemir tartományi kormányzó.

Az első televíziós képkockák azt mutatták, hogy a romba dőlt egyszintes, főként vályogból épült házak törmelékei közül a jajveszékelő túlélők szeme láttára emelik ki a sebesülteket, illetve a holttesteket.

A helyi vöröskereszt szervezete sátrakat, takarókat és mozgó konyhákat szállított a térségbe, ahol katonák is bekapcsolódtak a romok közötti kutatásba.

Az isztambuli Kandilli szeizmológiai központ mérése szerint a rengés ereje a Richter-skálán mérve 5,1-es fokozatú volt. A földmozgást több utórengés is követte.

Törökországban viszonylag gyakoriak a földrengések, mert területe tektonikus lemezek töréspontja fölött fekszik.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.