Judit
-2 °C
8 °C

A mexikói aranypartra ért az Emily hurrikán

2005.07.18. 12:16
A hétvégén hat emberrel végzett az Emily hurrikán, amely hétfőn hajnalban Mexikó partjaihoz ért. A Yucatan-félszigeten majdnem hatvanezer embert evakuáltak a partokról.

Eddig hat ember halt meg az Emily hurrikán miatt a Karibi-térségben Jamaikában és a Mexikói-öbölben.

Az Emily várható útvonala (Forrás: NHC)

A négyes viharerősségű Emily hétfőn a turistaparadicsomnak számító Yucatan-félszigethez érkező forgószele elérte a 215 kilomtéres óránkénti sebességet is. Maga a vihar 28 kilométeres óránkénti sebességgel halad, szerdán éri el a Mexikói-öböl nyugati részén fekvő partokat. Az Emily nem a legerősebb vihar, tavaly az 5-ös erősségű Iván szedett áldozatokat Jamaikában, majd északabbra Floridánál.

Mentés közben haltak meg

Az Emily miatt a félsziget keleti fekvésű, a Karibi-tengerre néző Riviera Maya nevű partszakaszán Cozumel és Cancun üdölővárosok partvidékét kellett kiköltöztetni különböző közintézményekbe.

A Mexikói-öbölben a hétvégén egy állami tulajdonú olajtársaság már evakuálta azt a 15 ezer munkást, akik a tengeren dolgoznak. A társaság bezárt 26 olajkutat, amelyek napi 480 ezer hordót termelnek.

A műveletben egy 15 hajóból és 26 helikopterből álló flotta vett részt, a mentés közben egy helikoptert földhöz csapott a vihar, és két pilóta meghalt.

Az Emily a mexikói partokat - az előrejelzések szerint - szerdán éri el, és várhatóan Mexikó észak-keleti részén, illetve az Egyesült Államokban Texason fog áthaladni.

Cancun városában 25 ezer embert kellett evakuálni a partokról, de egész Mexikóban 57 ezer turistának kellett költöznie. A város repterét vasárnap lezárták, az utolsó gépre is még százak akartak jegyet venni.

A viharral nemcsak szél, hanem árhullám is érkezik, amely a Riviera Maya melletti szigetet, Cozumelt is célba vette jókora darabokat csípve le fehérhomokos, de évek óta fogyatkozó partjából. Az AP beszámolója szerint hétfőn a szállodák portáit nyaldosta a karibi-tenger.

A Gilbert 300 embert ölt meg

Vasárnap még négy halálos áldozatot követelt a vihar Jamaikában, amikor egy autót sodort el a víz. A családra (egy férfi, egy nő, egy kisfiú és egy ötéves kislány) a sárral és hordalékkal megtelt autójukban leltek rá az ország délnyugati részén.

A Kajmán-szigetek ezúttal kisebb károkkal megúszta a vihart. Az üdülőparadicsom tavaly már átvészelt három ciklont. A Frances, az Iván és a Jeanne százakat ölt meg, és elpusztította az ország iparának jelentős részét.

A mexikiói Cancunban viszont csak 17 évvel ezelőtt volt utoljára evakuálás, akkor a Gilbert hurrikán 300 emberrel végzett. Igaz, akkor még csupán 8 ezer hotelszoba várta a turistákat, ma már több mint 50 ezer.

Az evakuálás elleni makacskodást Vicente Fox mexikói elnök próbálta leszerelni, azzal nyugtatva a kiköltöztetett turistákat és helyieket, hogy hátrahagyott javaikra a hadsereg vigyáz majd. "Erre szolgál a hadsereg" - fogalmazott.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.