Judit
-2 °C
8 °C

Férfiforradalom előtt Kína?

2005.07.20. 15:01
Komoly társadalmi kihívásoknak néz elébe 2015 és 2030 között Kína, amikor 25 millió férfi marad magára a magzatok szelektív abortusza miatt. A demográfiai torzuláson, amely a világon másutt is előfordul, a nők emancipációja változtathat.

Huszonöt millió kínai férfi marad magára a női embriók és magzatok szelektív abortusza miatt, amely felborította a nemek természetes egyensúlyát Kínában, állapította meg a demográfusok nemzetközi kongresszusa, amely a franciaországi Tours-ban ült össze.

Dudley J. Poston jr és Karen S.Glover, a texasi egyetem kutatói az egyhetes tanácskozásra készített előadásukban rámutattak arra, hogy az 1980-as évek óta Kínában több fiú születik, mint lány. Ez az egyensúlybomlás 2015 körül fogja éreztetni hatását és 2030-ig tart.

A bűn városa

Az amerikai tudósok ugyanakkor nem tartják valószínűnek, hogy nagyobb arányú lenne a homoszexualitás vagy a többférjűség, de nem zárják ki annak lehetőségét, hogy "férfigettók" alakulnak Pekingben, Sanghajban és más nagy városokban, ahol növekedne a bűnözés, a prostitúció, valamint a szexuális úton terjedő betegségek aránya.

Még azt sem találják elképzelhetetlennek, hogy "férfiforradalom" tör ki szerelemhiány miatt.

"Normális körülmények között születéskor 105 fiú jut 100 lányra" - emlékeztetett Gilles Pison, a francia demográfiai tanulmányok nemzeti intézetének (Ined) munkatársa. Ezzel szemben azonban több délkelet-ázsiai országban, így Kínában és Dél-Koreában nőtt a fiú újszülöttek aránya, elsősorban a szelektív abortuszok miatt.

Kínában még 2000-ben is 117 fiúra jutott 100 lány, miközben az 1960-as években egy nőnek átlagosan 5-6 gyermeke született, manapság pedig még az átlag kettőt sem éri el.

Az emancipáció segíthet

Pison szerint a szelektív abortusz Hongkongban is megjelent, még 1997, Kínához való visszacsatolása előtt. Hasonló jelenségre figyeltek fel a demográfusok Grúziában, Azerbajdzsánban és Örményországban, továbbá India egyes államaiban, Pandzsábban és Harijánában. Ennek következménye, hogy a demográfiai növekedés ezekben az országokban kisebb lesz a korábban előrejelzettnél.

"Hogy biztosítsák a nemzedékek megújulását, a nemek természetes egyensúlya esetén egy nőnek átlagosan 2,1 gyermeket kell szülnie. Amikor azonban 120 fiúra jut 100 lány, minden nőnek 2,3 gyermeket kellene világra hoznia" - állapította meg a francia demográfus.

"A nők státusának fejlődésével, elképzelhető, hogy a közeljövőben helyreáll az egyensúly, amikor a pároknak a lánygyermek utáni vágy ugyanolyan erős lesz, mint a fiúvárás" - mondta Pison, aki szerint ez különösen kívánatos a 2030 után nősülni akaró kínaiak szempontjából.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!