Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Bűz van Budán

2006.08.08. 20:36
Penetráns szag terjeng, terjengett Buda és Pest belvárosi területein a délutáni óráktól. A szarszagra emlékeztető bűz okát csak részben sikerült felderíteni, a csatornázási művek emberei egyelőre a XII. és a II. kerületben szimatolnak, mivel nagy területről több bejelentés is érkezett.

Az Index budai munkatársai, illetve a fórumozók is felfigyeltek a bűzre, vagy több, egy időben terjedő bűzre kedden délután. A szagot általában az ürülék és a hányadék keverékeként írták le a városlakók.

A legtöbb bejelentést a Déli pályaudvar, a Moszkva tér, a Margit-körút környékéről tették, de mások a XI. kerületben, Dél-Budán, a Móricz Zsigmond körtérnél és az Info Parknál érezték, hogy büdös van.

Pestről a belvárosi Károly és Vámház körúton, a Szabadság hídnál, illetve a VIII.-IX. kerületben, ahol a kánikulában szokásos kutyaürülékszag mellett a Nagyvárad, az Orczy és a Baross tér magasságában hulla- és szarszagot véltek felfedezni.

Az orr a fegyverük

A csatornázási művek ügyeletén elmondták, több bejelentés érkezett a budai büdösről, ezért három szippantós kocsit indítottak, hogy "szimatolás módszerével" feltérképezzék a szag forrását.

Az autók a Budakeszi út, a Törökvész út és a Bürök utca magasságában vizsgálódnak, de egyelőre nem találtak eldugult csatornát. Reggel vízvédelmi szakemberek is kiszállnak a helyszínre.

Az ügyelet nem tapasztalta, hogy a szokásosnál több bejelentés érkezett volna, de azt tanácsolták, ha valaki büdöset érez, hívja a Fővársi Csatornázási Művek zöld számát, és tegyen bejelentést.

Ne levélben kérjünk segítséget

A szag miatt nem érdemes sem az ÁNTSZ-hez, se az önkormányzathoz fordulni, számolt be az Index fórumának egyik hozzászólója, akit a népegészségügytől az önkormányzat környezetvédelmi osztályára küldtek, ahol közölték, levélben tegyen bejelentést az esetről.

A bűz vagy bűzök egyik oka a szennyvízcsatornák eldugulása lehet. Többen gyanakodtak az utóbbi napokban leömlő óriási esők okozta eltömődésekre is, bár a hordalékmentesítést az FCSM korábbi beszámolója szerint már megszűntette.

Újpesten és a IX. kerületben néhány éve még előfordult, hogy a bőr feldolgozásánál felszabaduló cserzőbűzt szagoltak szarszagnak a lakók.

Ürülékszagnak tűnhet a földgázból elszabaduló szagosító gáz, amely könnyebb a levegőnél, ezért gázszivárgásnál elszabadulhat. Akik nem szeretik a szarszag kifejezést, ezt a fajta szagot lehet csatorna-, illetve szennyvízszagnak is nevezni.

A penetráns szag zavart viselkedést is kiválthat: többen számoltak be arról, cipőtalpukat lesték minden lépés után, nem léptek-e véltelenül a Budapesten nagy számban megtalálható állati ürülékek egyikébe.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.