Mária
-7 °C
3 °C

Titokzatos embercsontüzlet Madagaszkáron

2003.08.12. 11:26
Várhatóan több tucat madagaszkárinak kell majd augusztusban bíróság elé állnia a emberi csontokkal való kereskedés vádjával. A több mint egy évtizede tartó rablássorozatban már több, mint ötven embert ítéltek éltefogytiglani bütetésre. Az ügy egyetlen rejtélye, hogy nem lehet tudni, mire kellenek a csontok.
Egy évtized alatt közel ezer csontot raboltak el Madagaszkár keleti részén, ahol már ötvenöt elkövetőt ítéltek életfogytiglani börtönbüntetésre, és vagy százan várnak előzetesben az ítélethozatalra Ambatondrazakában.

Mire kellhet

A BBC tudóstója szerint az emberek nem mernek a sírrablásokról beszélni. A legnagyobb rejtély máig az, hogy valójában senki sem tudja, mire használják az ellopott embercsontokat.

"Undorító, ami történt, mert az elkövetőnek ott kellett lennie a temetésen ahhoz, hogy ki tudja nyitni a sír zárkombinációját" - meséli egy asszony, akineknek szülei csontjaiból vittek el darabokat.

A rablók sosem friss holttesteket visznek el, hanem régebben eltemetettekre vadásznak, és minden esetben női csontvázakat fosztanak meg egy-egy darab csonttól. Ezekből aztán egész csontvázakat állítanak össze, így lehetetlenség megmondani, kiről van szó.

Gyógyszer, atombomba, alibi

A helyi rádió két munkatársa halálos fenyegetéseket kapott, amikor megpróbálkoztak az éterben beszámolni a rejtélyes csontbizniszről.

A két rádiós is csupán csak a szóbeszédről tud beszámolni. Vannak, akik úgy tudják, gyógyszer készítésére használják a halászó életmódot folytató, és emiatt csontjukban gazdag kalciumtartalommal bíró helyiek földi maradványait.

A helyi pleytkák szerint AIDS-betegek gyógyítására alkalmas hatóanyagot is tartalmaznak a régi csontok, másokpedig odáig mennek, hogy atombomba készítésére csempészik ki őket az országból.

Egy másik összeesküvés-elmélet szerint a csontok csempészésének ügye csupán egy jóval nagyobb üzleta drágakövek illegális kivitelének fedezésére szolgál. Amíg ugyanis mindenki a csontrablásra figyel, a kövek szabadon juthatnak ki az országból.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.