Árpád
-2 °C
9 °C

Kiolvadnak a holttestek az Alpokban

2003.08.29. 16:00
Tizennyolc év hasztalan keresés után a nagy melegben megolvadt gleccserben találta meg hegymászó fiát a svájci apa. Nem ez az első eset, hogy a szokatlanul gyorsan megolvadó jégréteg évtizedek óta eltűnt holttesteket ad ki magából. A hatóságok most egy újabb Ötzire, az ötezer éves emberre várnak.
Megtalálta az Alpokban eltűnt fiának holttestét egy svájci apa, miután a tizennyolc éve eltűnt testet az európai rekordmelegtől megolvadó gleccser elengedte.

Vizsgálni kell még a testet

A fiú és társai még 1985-ben tűntek el a svájci Alpokban, a hatóságok feltételezése szerint a hegymászócsapatot egyszerűen lesodorta az erős szél a hegyoldalról.

A fiú édesapja több tucat túrát tett a hegyekben, hogy nyomára bukkanjon a holttestnek, ám eddig csak néhány darabra lelt fiának felszereléséből.

Most azonban a csapat tagjainak több holtteste is előkerült a megolvadt jégből.

Találtak '56-ban eltűnt embert is

A szokatlanul meleg európai nyár idén nem először segít a hatóságoknak a magas hegyekben eltűnt holttestek megtalálásában. A német mászó, Helmut Weiss 1971-ben eltűnt holttestére háromezer méter magasságban talált rá kedden egy hegymászócsoport.

Az ausztriai Tirolban ugyancsak találtak egy osztrák és egy kanadai hegymászót, valamint egy 1956-ban Kaprun mellett eltűnt nőre is bukkantak.

Már egy újabb Ötziben reménykednek

A német rendőrség már izgatottan várja, hátha valaki egy új Ötzire bukkan. Ötzi egy több mint ötezer éve orvul hátbatámadott ember volt, akinek testére 1991-ben bukkantak német hegymászók az olasz Alpokban.

Ötzi valószínűleg harcban esett el, ezt bizonyítja a hátán talált nyíllal okozott seb és karján egy mély vágás. Meggyilkolása előtt pedig az akkori étkezési szokásokhoz képest jól belakmározott egy fenyveserdőben a 159 centis, 46 éves ember: gyomrában kőszáli kecske és szarvas húsát találták. Amikor a hegymászók megtalálták, azt hitték, egy társukra leltek.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!