Emőke
8 °C
19 °C

Ember termékenyítette meg a budapesti orrszarvút

2004.10.07. 21:26
Vemhes a Fővárosi Állat- és Növénykert nőstény szélesszájú orrszarvúja. A Lulu nevű állat mesterséges termékenyítését egy német, osztrák és magyar állatorvosokból álló csapat végezte. A fejlődő magzat jelenleg kb. 20 cm-es és hat hónapos. Ha minden rendben alakul, és a magzat az elvárt ütemben fejlődik, jövő nyáron Budapesten születhet meg a világ első mesterséges termékenyítésből származó orrszarvúja.
Október elsején jelentette be a Science című vezető tudományos folyóirat azt a szenzációs hírt, hogy elsőként értek el komoly eredményeket az orrszarvúk mesterséges termékenyítésében. A nem mindennapi szakmai eredmény a budapesti állatkert nőstény orrszarvújával történt, akivel már hosszú ideje próbálkoztak az állatkerti szakemberek.

#alt#
Lulu az orrszarvú
forrás: allatkertialapitvany.hu
Az állatkerti állatok tenyésztésében az utóbbi években egyre nagyobb eredménnyel használják fel a korszerű biotechnika, biotechnológia eredményeit, így a mesterséges termékenyítést is. Mivel az állatkerti állatorvosláson belül is különleges szakterületről van szó, világviszonylatban is maroknyi szakértő foglalkozik speciálisan ezzel a kérdéssel.

Sikertelen kísérletek

Európában az elmúlt években a berlini Állatkerti és Vadállatkutató Intézet egyik munkacsoporja ért el jelentősebb eredményeket e téren, Thomas Hildebrandt által vezetett csoport az elefántok termékenyítésével foglalkozott.

Eddig 8-10 alkalommal sikerült teherbe ejteni orrszarvút, de az állatok a vemhesség korai szakaszában elvetéltek. A budapesti állatkert Lulu nevű orrszarvúja esetében nem csak sikeres volt a termékenyítés, de a heti rendszerességgel végzett vérvizsgálat és ultrahangvizsgálat tanúsága szerint a magzat az elvárt ütemben fejlődik.

Berlini és salzburgi orvosok segítettek a magyaroknak

A mesterséges termékenyítéssel kapcsolatos munkákat a berlini, salzburgi és a budapesti állatkert orvosai Lulu esetében 2001 szeptemberében kezdték meg, de csak 2004 áprilisában sikerült az inszeminálás, jelenleg az anyaállat testében fejlődő, 20 cm-nél alig nagyobb magzat hat hónapos.

Tekintettel arra, hogy a szélesszájú orrszarvúk vemhességi ideje 16-18 hónap, a borjú megszületése szerencsés esetben a következő év nyarának végére várható.

Lulu Easy Boyjal érkezett Pestre

Az anyaállat, Lulu egy vadon befogott orrszarvú valószínűleg 1980-ban született Natalban. 1983 októberében érkezett Budapestre Easy Boy nevű párjával, aki egy brit állatkertben látta meg a napvilágot. A két állat azóta közös kifutóban lakik, de mivel mindketten nagyon fiatalok voltak, amikor összekerültek, testvéreknek tekintik egymást, szexuálisan nem érdeklődnek egymás iránt.

Az állatkert arra kéri a látogatókat, hogy Lulu vemhessége alatt ne etessék az állatot (még az állatkertben kapható Zoo-csemegével sem), mivel a magzat fejlődése szempontjából különösen fontos, mit eszik az anyja.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.