Vilma
-7 °C
4 °C

Leonid 'Loncsik' Sztecura mindent tagadott

2003.11.06. 22:30
Tagadta bűnösségét az élet elleni és más súlyos bűncselekményekkel vádolt Leonid Sztecura csütörtökön, a Fővárosi Bíróságon megkezdődött büntetőperében.
A vád szerint az ukrán-izraeli állampolgárságú Sztecura egy Magyarországon tevékenykedő, orosz és ukrán származású személyekből álló, jól szervezett és jelentős erőt képviselő bűnözői csoport vezetője volt. Sztecura négy társa is vádlottja a pernek, több feltételezett bűntársuk szökésben van.

Zsaroltak

Az egyik vádpont szerint 1997-ben egy elszámolási vita miatt Sztecura utasítására foglyul ejtették az egyik ellenérdekű alvilági csoport tagját, egy csecsen származású orosz állampolgárt azért, hogy megöljék. Sztecura emberei ütlegelték a sértettet, gépkocsiba tuszkolták, egy erdőbe vitték, és többször megszúrták.

Ebben az ügyben felbujtóként elkövetett emberölési kísérlet vádjával állt bíróság elé Sztecura. A csütörtöki tárgyaláson Sztecura azt állította, hogy a terhére rótt élet elleni cselekmény idején Kanadában volt, és ezt tanúk is megerősítik, illetve az útlevele is bizonyítja. A vádlott hangsúlyozta, hogy sosem járt a tetthelyen, és nem is ismerte a sértettet.

Géppisztolyos támadás Tahitótfaluban

A másik, zsarolásként minősített vádpont szerint a Sztecura vezette bűnözői csoport egy budai vendéglátóipari egységtől pénzt követelt 1998-ban.

Az esettel kapcsolatba hozható Seres Zoltán, aki máig tisztázatlan körülmények között géppisztolyos támadás áldozatává vált 1999-ben Tahitótfaluban egy külföldi állampolgárral együtt.

A zsarolási ügyről a vádlott azt fejtegette, hogy nem is érti az ügyészség vádját, hiszen csupán gazdasági kapcsolatban állt a sértettel.

Loncsik vallott Clodo ellen

Leonid Sztecurát, alvilági gúnynevén Loncsikot, két éve fogták el a rendőrök a záhonyi vasútállomáson. Az óvadék fejében történő szabadlábra helyezés iránti kérelmét a bíróság ez év nyarán elutasította.

Sztecura koronatanú volt a bombagyárosként ismertté vált, jogerősen tíz év szabadságvesztésre ítélt Dietmar Clodo büntetőperében, és terhelő vallomást tett a német férfira.

Abban az eljárásban Clodo rendőrségi provokációnak minősítette, hogy Sztecura és egy fedett nyomozó bombákat rendelt tőle. A német férfi akkor azt hangoztatta, hogy éppen Sztecura állt a kilencvenes évek második felében elkövetett budapesti robbantások hátterében.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.