Vilma
-8 °C
3 °C

Nőt választottak kormányzónak a Pitcairn-szigeteken

2004.11.08. 13:18
Ideiglenesen nő kormányozza majd a csendes-óceáni koronagyarmatot, miután a kormányzót és több vezető tisztséget betöltő férfit nemi erőszak miatt több évre elítéltek.
Nőt választott első emberéül a Pitcairn-szigetek kormányzótanácsa, miután az előző kormányzót, Steve Christiant három évre ítélték el nemi erőszak miatt.

A brit koronagyarmatot 214 éves története során először vezeti nő, igaz csak ideiglenesen, december 15-én a 47 pitcairni lakos választja meg az új kormányzót.

A néhány szigetből álló miniállam férfilakosságának jó részét - így vezetőit is - október végén ítélte el egy a szigetre kiutazó brit bíróság, miután bebizonyosodott, hogy kislányokkal szemben követtek el nemi erőszakot.

A pitcairniek szerint a kiskorú lányokkal folytatott viszony a sziget kultúrájának szerves része.

A Bounty lázadói

Az ügyben végül kettőtől hat évig terjedő börtönbüntetésre négy vádlottat ítéltek, két másik pitcairnit közhasznú munkára köteleztek. Az eddigi kormányzót ráadásul negyven évre a közügyektől is eltiltották.

Az új kormányzó, Brenda Christian a most elítélt kormányzó nővére, korábban a rendőrfőnöki posztot töltötte be.

A Pitcairn-szigetek Új-Zland és Peru között található a Csendes-óceánon. A törpeszigetet a XVIII. század végén a Bounty lázadói népesítették be. Azt, hogy a sziget továbbra is brit fennhatóság alatt áll, idén állapította meg egy bíróság.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.