Mária
-6 °C
-2 °C

Beborítja a fél országot a hó

2005.12.29. 20:06
Erős havazás kezdődött csütörtökön az esti órákban a Dunántúlon, de éjszaka és pénteken az ország középső részében is 10-30 centiméteres hó eshet. Zala megyében már több főúton áll a közlekedés, január elsején ónos esőre számíthatunk.

30 centiméteres hó hullhat péntek estig Budapesten és az ország középső részén, nyugaton erős széllel is számolni kell, a hőmérséklet nulla fok alatt lesz, csak a keleti országrészben várható eső, zivatar. A Dunántúl középső, északi és nyugati részén már havazik.

Keresztbe csúszott kamionok akadályozták a forgalmat csütörtökön este a 86-os és 75-ös főúton Zalalövő, illetve Zágorhida térségében, az utakat lezárták.

Komoly havazás kezdődik csütörtök éjszaka a Duna-Tisza-közében, dél-nyugaton és a főváros környékén, nyugaton a szél viharossá fokozódik, az utakon hófúvások nehezítik majd a hó eltakarítását, mondta Nadai Attila, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az Indexnek.

Keresztbe fordult kamionok Zalában

A Zalalövő-Nagyfernekáginál lévő meredek szerpentinnel több kamion nem tudott megbirkózni a sűrű hóesésben és keresztbe fordultak az éles kanyarban, Zágorhidánál három kamion fordult keresztbe, vagy csúszott az út menti árokpartra.

Emiatt mindkét irányban csaknem egy kilométer hosszú közlekedési dugó alakult ki. A közútkezelő munkatársai a 86-os úton 19.00 órától, a 76-os főúton fél nyolctól vontató, hóekés kocsikkal, darus-emelős autókkal dolgoznak az érintett útszakaszok felszabadításán

Péntek reggelre téli útviszonyokra kell számítani Zala, Veszprém, Vas, Somogy, Győr-Moson-Sopron és Fejér megyében, valamint Észak-Magyarország hegyes vidékein.

A téli útviszonyok miatt Szlovénia megtiltotta kamionok belépését a rédicsi határállomáson. Az egyetlen, kamionforgalom számára rendelkezésre álló magyar-szlovén közúti határátkelőhelyen a Szlovéniában délutántól kezdődött havazás miatt vezették be 16 óra 50 perctől a kamion belépési korlátozást

Genovai ciklonok áramlanak Közép-Európa felett

Enyhébb időjárásra kell számítani a következő másfél napban Győr-Moson-Sopron megyében, illetve az ország keleti, délkeleti részén, ahol esőre, havas esőre kell csak számítani.

Újévkor ónos eső, hétfőtől havazás

A hó nagysága péntek estére elérheti a 10-30 centimétert is, miközben a hőmérséklet fagypont alatt lesz, ezért olvadásra sem lehet számítani.

Magyarország időjárást délről érkező mediterrán ciklonok, úgynevezett genovai ciklonok uralják. A keddi havazást követő enyhe levegő és eső az első, a mostani havazás pedig a második hullámnak köszönhető.

Még két ciklon éri el Magyarországot hétfőig: vasárnap, január 1-én ónos eső és enyhe levegő várható, majd hétfőtől ismét havazni kezd.

A rendőrség arra kéri az autósokat, hogy ne keljenek útra az elkövetkező három napban, ha nem muszáj.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!