Gyújtogatnak és fosztogatnak Ausztráliában

2009.02.11. 07:46
Megint gyújtogattak Ausztráliában, ahol az ország történetének egyik legborzalmasabb tűzvésze tombol - közölték a hatóságok szerdán. Az eddigi adatok szerint több mint 200 ember halt meg, és felbecsülhetetlenek a károk Ausztrália különleges élővilágában is.

Az otthonokat és a természetet pusztító erdő- és bozóttüzek központja a déli Victoria szövetségi állam, amelynek kormányfője, John Brumby kijelentette, hogy kétség sem férhet hozzá: az éjszaka újabb gyújtogatások történtek. Christine Nixon, az állam rendőrfőnöke azt nyilatkozta, hogy a nyomozók közel jutottak az egyik gyújtogató azonosításához - őt gyanúsítják azzal, hogy a Gippsland nevű térségben szándékosan idézett elő tüzet.

Közben a tűzoltók azt jelentették, hogy fosztogatók garázdálkodnak a katasztrófa-övezetben. Több szemtanú számolt be fosztogatásokról, ezek a szemtanúk, köztük önkéntes tűzoltók, illetve helyi lakosok azt mesélték, hogy sok gyanús idegent láttak az elpusztított településeken, amint holmikat cipeltek magukkal - mondta a rendőrfőnök.

Több ezer hivatásos és önkéntes tűzoltó próbálja megfékezni a lángokat, amelyek jelenleg 23 helyen pusztítanak a szárazságtól sújtott délkeleti Victoriában, a tüzet a szél is táplálja.

John Brumby, az állam kormányfője, aki korábban terroristáknak nevezte a gyújtogatókat, 200-ra becsüli a halottak számát, az ausztrál média szerint azonban a 300-at is meghaladhatja az áldozatok száma. Marysville a tragédia jelképe lett. Az egyik ausztrál újság szerint ebben a városkában, amit a földdel tette egyenlővé a tűzvész, valószínűleg az ott élő 500 emberből 100 halt meg.