Mégis védelmi pénz volt a veszprémi késelés hátterében?

2009.02.11. 18:05 Módosítva: 2009.02.11. 18:05
Védelmi pénzt akart kicsikarni attól a veszprémi szórakozóhelytől Sztojka Iván bandája, ahol a veszprémi kézilabdásokra támadtak, nyilatkozta a bandához tartozó egyik férfi szerdán a Napló című megyei napilapnak.

A neve elhallgatását kérő férfi szerint a rendőrség évek óta tud a bandáról, mégsem tett semmit. A napilap internetes kiadásában azt írta, hogy szerkesztőségüket megkereste egy férfi, aki azt állítja, hogy a kilencvenes évektől kezdve egészen tavalyig kapcsolatban állt Sztojkáék bandájával. A kemény maghoz soha nem tartozott, tartozhatott, de részt vett velük kisebb-nagyobb bűncselekményekben.

A többszörösen büntetett, saját bevallása szerint a rendőrségnek besúgóként dolgozó férfi azt mondta, azért szólal meg, mert felháborítja, ahogy a rendőrség a Cozma-gyilkosságot kezeli. A férfi állítja, a 20-30 fős csoport azért ment Veszprémbe, hogy védelmi pénzt kérjen a Patrióta lokáltól. Szerinte a rendőrség évek óta pontosan tudja, Sztojkáék bandája miből él, mégsem lépett fel velük szemben, sőt a Cozma-gyilkosság kapcsán sem beszél arról, hogy bandaháború van a háttérben.

"Felháborító a rendőrség szenteskedése. A rendőrök évek óta tudnak a bandáról, azt is tudják, mit csinálnak, miből élnek, sőt azt is tudhatták, hogy múlt szombaton készülnek valamire. Mégsem tesznek semmit. Ezt a rendőrség rontotta el, ezelőtt tíz évvel már le kellett volna kapcsolni őket" - idézik a férfit a Naplóban.

A névtelen nyilatkozó szerint a banda terjeszkedni akart, "azért jöttek, hogy beterrorizálják a helyiséget. A módszer felismerhető. Balhét kreálnak, - itt például nem akartak fizetni-, széttörnek ezt-azt, némi verekedés, másnap meg felajánlják a védelmet." "Nem lehet védekezni ellenük, ha valakire rászállnak, akkor annak vége. Vagy fizet, vagy mondjuk véletlenül leég az üzlete" - tette hozzá.

Szerinte a banda tagjai pénzbehajtással, szórakozóhelyek védelmével, prostituáltak futtatásával, nagy értékű lopott autók romániai eladásával, rablásokkal tartják fenn magukat. Siófok, Érd, Székesfehérvár, Enying: ezek voltak a legfőbb helyeik, de az se véletlen, hogy most Olaszország felé menekültek Raffaellék, ott örömlányokat futtatnak.

A lap hangsúlyozta, hogy nem áll módjukban ellenőrizni a férfi állításait. Nyilatkozatát azért közölték, mert talán ez is egy adalék lehet a tragikus veszprémi gyilkosság körülményeinek tisztázásához.