Siófokra is ráijesztettek a veszprémi támadók

2009.02.12. 10:43 Módosítva: 2009.02.13. 11:25
Júliusban 150 férfi vonult végig Siófok legnépszerűbb szórakozóhelyei mellett, állítólag hogy jelezzék, védelmi pénzt akarnak szedni. A vonulók és a hétvégi veszprémi gyilkosság idején a bárba zúduló társaság állítólag ugyanaz a csoporthoz kötődik.

„Egy ilyen banda az egész Balaton idegenforgalmát ki tudja végezni" - mondta az Indexnek Balázs Árpád siófoki polgármester, akivel szerdán együtt elemeztük azt a múlt év szeptemberében nyilvánosságra hozott ipari kamerás felvételt, amelyen egy 150 fős csoport siófoki erődemonstrációja látható.

A múlt hétvégi veszprémi gyilkosság után újra előkerült a tavalyi siófoki felvonulást megörökítő felvétel. Állítólag a 150 fős társaság tagjai és a most hétvégén Veszprémben gyilkosságot elkövető társaság között nagy az átfedés. Erre bizonyíték nincs, de a siófoki polgármester azoknak a véleményét osztja, akik szerint noha a képeken a veszprémi gyilkossággal és brutális bűncselekményekkel gyanúsított három személy nem látható, de ők egy szervezet tagjaként összekapcsolhatók a vonulókkal. Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter szerdán azt mondta, hogy a rendőrség nem osztja a siófoki polgármester véleményét, de a főkapitánnyal kivizsgáltatja az esetet.

A felvételen 150 akár békésnek is mondható férfi látható. Hogy kik ők, és miért vonultak ennyien végig a siófoki Petőfi sétányon, ahol legnépszerűbb szórakozóhelyek vannak,az nem teljesen világos. Többen úgy tudják, hogy a vonulás előtt a társaság néhány tagját az egyik szórakozóhelyről kidobták, és tekintélyük visszaállítása érdekében érkeztek vissza a városba. A menetben lévők közül ugyanis egy sem siófoki.

A siófoki polgármester szerint a vonulás, így önmagában, nem értelmezhető kép. Balázs Árpád azt mondta, hogy logikailag ez a menet előzte meg, hogy később a vendéglátóhelyek tulajdonosaitól védelmi pénzt követeljenek.

A jogász végzettségű siófoki polgármester nem akar állást foglalni sem a veszprémi, sem más maffia jellegű bűncselekmény apropóján, de szerinte a Fejér megyei rendőrség nyilatkozata vérlázító és cinkos volt. Azt állították, ugyanis, hogy a siófoki vonulás ártatlan volt, és semmilyen bűncselekményt nem valósított meg. Balázs szerint erre muszáj reagálni.

A polgármester szerint a menet annyiban nem érte el a célját, hogy nem sikerült átvenniük a helyi éjszakai élet feletti uralmat, mert a siófoki étteremtulajdonosok saját és egyesített biztonsági szolgálattal és akciócsoporttal rendelkeznek. Ebben a biztonsági és kereskedelmi hálózatban az önkormányzat is benne van, hiszen számos terület közvetetten az önkormányzat tulajdonában van.

HI  9713

Szerdán Siófok belvárosa más kisvárosokhoz hasonló arcát mutatta, a Balaton parti rész viszont nyomasztóan sötét és kihalt. Azoknak az éttermeknek a vezetői, akik télen is nyitva vannak, jól emlékeznek a tavalyi vonulásra. Szerintük ilyen esemény sem előtte, sem utána nem volt Siófokon, persze leszámítva azokat a 10-20 fős társaságokat, amelyek nyaranként rendszeresen összeakasztják egymással a bajszukat.

A polgármester szerint ugyanakkor az ilyen erődemonstrációk, és a veszprémi gyilkossághoz hasonló esetek komoly félelmet keltenek, és évekre visszavetik a turizmust a Balaton környékén.

A polgármester azt is első kézből tudja, hogy milyen indulatokat és félelmet keltett a tavaly nyári felvonulás. Telefonon szinte rögtön értesítették róla. Balázs Árpád attól ugyan nem tart, hogy még egyszer megismétlődik a tavaly nyári eset, de úgy gondolja, hogy a rendőrség jelenlegi passzivitása mellett ez akármikor és akárkivel előfordulhat.

Hogy miért nincs - illetve miért csak minimális - Siófokon a rendőri jelenlét, az a 2002-es Erzsébet hídi zavargásokra vezethető vissza, amikor a hídfoglalók ellen a Siófokon tartózkodó készenléti egységet vezényelték fel Budapestre. "Azt hittem másnap visszajönnek" - mondta csalódottan a polgármester, viszont azóta is hiába várják vissza a rendőröket. A siófoki rendőrkapitányság emeletei azóta is üresek, a laktanya kihalt.

"Ma Siófokon nincs bevethető erő" - panaszolta tovább a polgármester, aki szerint ezért is volt szükség a biztonsági erők privatizálására a környéken.

A videót tovább elemezve a polgármester úgy látja, hogy a felvonulás üzenete, hogy bárkivel bármi megtörténhet, de a félelem légkörét nem szabad fenntartani.

Miután kiderült, hogy a veszprémi gyilkossággal gyanúsítottak egyikének iwiw-es adatlapja szerint siófoki, azonnal utána néztek ennek. A polgármester magabiztosan kijelentette, Sztojka Ivánnak nincsenek siófoki ingatlanai, Siófokra nincs bejelentve, ugyanakkor valóban, többször is feltűnt már a városban. Úgy tudjuk, Sztojkának Balatonszéplakon van egy nyaralója, amit a helyi pletyka szerint kicsaltak egy vállalkozótól.

Balázs Árpád polgármester (Fotó: Huszti István)
Balázs Árpád polgármester (Fotó: Huszti István)

A polgármestertől azt is megkérdeztük, hogy mit gondolnak a helyi romák a felvonulásról illetve a környékbeli cigányokról. „A helyi romák utálják az enyingi bűnözőket", ugyanakkor hozzátette, hogy Siófokon is van három olyan család, akikre sok a panasz. "Dobálnak, kiabálnak az idősekkel" - monda Balázs.

A többiek azonban lángos- és kukoricaárusításból, bontásokból, WC működtetésből tartják fenn magukat. "Cigány vállalkozók tisztítják meg a Balatont, miután elmúlik a tél, és a parton hagyja a hordalékát" - teszi hozzá.

A polgármester ugyanakkor nem etnikai problémának tartja a siófoki esetet, mert mint mondta: "az áldozatok jelentős többsége is cigány, ezért semmi etnikumi nem volt ebben".

Szerinte a bűnözésnek van egy foka, amely magán a bűnön túllép, és társadalmi problémává válik. Szerinte Veszprém is évekig fog hatni a múlt hétvégi tragédia.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport