Cozma-gyilkosság:
feladta magát Sz. Iván

2009.02.13. 00:40 Módosítva: 2009.02.13. 13:05
A Marian Cozma elleni gyilkosság miatt körözött férfi csütörtök éjszaka jelentkezett ügyvédjével a veszprémi kapitányságon. A 22 éves férfit a rendőrség őrizetbe vette, és hajnali ötig hallgatta ki. Ügyvédje elmondta, Sz. Iván tagadta a vádakat.

Két nappal azt követően, hogy a vasárnapi veszprémi gyilkosság két gyanúsítottját, a sárbogárdi R. Sándort és a budapesti N. Győzőt már kedden Ausztriában őrizetbe vették, Sz. Iván már levélben jelezte a szüleinek, hogy feladná magát a rendőrségen.

Ezt csütörtök éjszaka meg is tette: éjfél előtt néhány perccel megjelent ügyvédjével a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságon. A férfit a rendőrség azonnal őrizetbe vette. A gyanúsított kihallgatása hajnali ötig tartott. A rendőrség közlése szerint a Sz. Iván a körülményekhez képest nyugodtan viselkedett és közreműködő volt.

Drescher Ivor ügyvéd az MTV péntek reggeli műsorában elmondta, hogy a rendőrségen három gyanúsítási tételt róttak fel Sztojkának. Emberöléssel, életveszélyt okozó testi sértéssel és súlyos testi sértéssel gyanúsították meg.(A rendőrség szerint Sztojka Iván a gyanú szerint társtettesként vett részt a gyilkosságban, a végzetes szúrást pedig R. Sándor vitte be Cozmának, bár ez még nem teljesen biztos.) Az ügyvéd szerint a gyanúsított részletes vallomást tett, de nem ismerte el bűnrészességét, hanem próbálta magát tisztázni.

A késeléstől a kihallgatásig

Múlt vasárnap hajnalban egy kiprovokált verekedés után megkéselték a Veszprém kézilabda-csapatának három játékosát. A román Marian Cozmát vesén és szíven szúrták, ő a kórházban meghalt. A segítségére siető horvát Ivan Pesict vesén szúrták, a szerb Zarko Sesumot pedig fejbe rúgták.

A rendőrség 10-12 órával a bűncselekmény után azonosította R. Sándort és Sz. Ivánt. Még a gyilkosság napján elfogták Ausztriában R. Sándort és a vele menekülő, a késeléssel csak az őrizetbe vétele után kapcsolatba hozott N. Győzőt.

A harmadik gyanúsítottat, Sz.-t eddig keresték a rendőrök. Lakossági bejelentés alapján szerdán a Fejér Megyei Szent György Kórházban, csütörtökön pedig egy székesfehérvári, palotavárosi tízemeletes panelházban keresték a körözött bűnözőt, de egyik akció sem járt sikerrel. Megtalálták viszont azt a terepjárót, amivel Sz. Iván és két, az osztrák rendőrség őrizetében levő társa, R. Sándor és N. Győző elmenekült a gyilkosság helyszínéről. A tanúvallomások és a szórakozóhely biztonsági kameráinak felvételei alapján a rendőrök úgy vélik, Marian Cozmát R. szúrta szíven.

Levelet ír

Az enyingi családi ház udvarára bedobott levélről, amelyben Sz. Iván jelezte, hogy feladná magát, a rendőrség is tudomást szerzett, azt elkérték a szülőktől. A tartalmáról azonban napközben a Fejér megyei rendőrszóvivő nem kívánt tájékoztatást adni.

Az MTI-nek nyilatkozó, neve elhallgatását kérő enyingi forrás szerint Sz. Iván a levélben tagadta a bűncselekmény elkövetését. Azt írta, ő csupán rosszkor volt rossz helyen. A dolog tisztázása végett feladja magát a rendőrségen.

Sz.-ék Enyingről indultak Veszprémbe egy nagyobb társasággal múlt szombaton (az enyingi banda hírhedt volt a Balaton partján, korábban Siófon rendeztek erőt demonstráló felvonulást).

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályvezetője, Derzsy Péter alezredes a napokban azt nyilatkozta, hogy a veszprémi bárban 25-30-an érkezhettek meg, de a rendelkezésre álló adatok alapján közülük csak hárman vettek részt a bűncselekményben. Ezt a rendőrség szerint videofelvételek, tanúvallomások és az adatgyűjtésekből származó más információk erősítik meg.

Egy, magát az enyingi banda korábbi tagjának valló, a Veszprémi Naplónak nyilatkozó férfi szerint Sz. Ivánék védelmi pénzt akart kicsikarni annak a Patrióta lokálnak az üzemeltetőjétől, ahol a veszprémi kézilabdásokra támadtak.

Védelmi pénzre vagyonvizsgálat

A nyilatkozó szerint a rendőrség évek óta pontosan tudja, hogy a banda miből él, mégsem lépett fel velük szemben, sőt a Cozma-gyilkosság kapcsán sem beszél arról, hogy bandaháború van a háttérben. Szerinte a banda tagjai pénzbehajtással, szórakozóhelyek védelmével, prostituáltak futtatásával, nagy értékű lopott autók romániai eladásával, rablásokkal tartják fenn magukat.

A gyilkosság miatt a figyelem középpontjába került banda vezetői ellen a rendőrség vagyonosodási vizsgálatot kért. Bencze József országos rendőrfőkapitány szerint ugyanis okkal feltételezhető e személyekről, hogy kizárólag bűncselekményből élnek.