Meglógott az Európai Parlament bankrablója

2009.02.13. 10:05
Nem sikerült elkapni azt az ismeretlent, aki csütörtökön kirabolt egy bankfiókot az Európai Parlament épületében.

Minden jel szerint meglépett a rendőrök elől az a férfi, aki csütörtökön kirabolt egy bankfiókot az Európai Parlament egyik brüsszeli épületében.
A szemtanúk által "hosszú hajúként" leírt ismeretlen személy pisztolynak látszó tárggyal pénz átadására szólította fel az alkalmazottakat az ING bank egyik földszinti fiókhelyiségében, a Paul-Henri Spaak néhai belga államférfiról elnevezett, PHS-ként jelölt épületben, a látogatóközpont közelében.


Nem tudni, hogy a fegyver valódi volt-e, és az elrabolt összeg nagysága sem ismert. Az illető, miután megkapta a pénzt, azonnal elmenekült a bankfiókból, amely a parlament épületkomplexumának egyik belső csarnokából nyílik. A rablás során személyi sérülés nem történt.


Egy szemtanú szerint az épületben, ahol a rabló elfutott, lehullott bankjegyek hevertek a padlón. Az ismeretlen a parlamenti sajtóközpont irányába menekült el. A parlament épületkomplexumát gyorsan lezárták, de a több órás kutatás eredménytelen maradt. Az Európai Parlamentben magas biztonsági fokúnak vélt be- és kiléptető rendszer működik minden ajtónál, illetve kapunál. A biztonsági rendszer hatékonyságát azonban erősen megkérdőjelezi, ha valaki egyfelől tényleg valódi lőfegyvert tudott becsempészni az épületbe, másfelől ha a teljes riadókészültség alatt simán meglépett a fémdetektoros átjárókkal, távvezérlésű, illetve mágneskártyára reagáló nyílászárókkal, terelő fémkordonokkal telezsúfolt kijáratok valamelyikén. A rendőrök most - írják a pénteki belga lapok - a térfigyelő kamerák által rögzített felvételeket nézik végig, hátha valamilyen támpontra lelnek.
A - talán fegyveres - rablás idején az épületben tartózkodott egy nemzetközi konferencián részt vevő Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök, valamint II. Albert monacói herceg.