Előzetesben a korrupcióval gyanúsított APEH-esek

2009.02.16. 17:17 Módosítva: 2009.02.16. 17:25
Első fokon még nem tartóztatták le a két ellenőrt, de az ügyészség fellebbezett. Azt ígérték egy ügyfélnek, kétmillió forintért megszüntetik a cége ellen indított eljárást.

Másodfokon elrendelte a korrupcióval gyanúsított APEH-ellenőrök előzetes letartóztatását a bíróság, mondta a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

Skoda Gabriella emlékeztetett rá: a bíróság első fokon nem rendelte el a két gyanúsított előzetes letartóztatását, ami ellen az ügyészség fellebbezett, és a másodfokon eljáró bíróság hétfőn másként döntött. Az egyik gyanúsítottal szemben a szökés, elrejtőzés valamint a bűnismétlés veszélyére hivatkozott a bíróság, a másik gyanúsított esetében pedig az eljárás meghiúsításának veszélyére.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Főosztálya, az APEH Közép-magyarországi Regionális Igazgatósága és Biztonsági Főosztálya szoros együttműködésben, tavaly augusztusban indított vizsgálatot, mert felmerült, hogy ismeretlenek hivatalos eljárást színlelnek, majd pénzért az eljárás megszüntetését ígérik.

Egy férfi az APEH munkatársaként mutatkozott be, telefonon kereste meg a sértettet, és találkozóra hívta, hogy ajánlatát személyesen ismertesse. Ezen a megbeszélésen már a társával együtt jelent meg - mindketten APEH-igazolványt mutattak fel - , és közölte a sértettel, hogy ellenőrzés alá vonták a cégét, de mintegy kétmillió forint ellenében megszüntetik az adóhatósági eljárást.

Több találkozó és megbeszélés után a sértett 2009. február 3-án találkozott T. Bélával, ekkor a Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi nyomozói tetten érték és előállították. A férfi kihallgatásakor azt mondta, a sértett egyik ismerőse kérte arra, hogy mint APEH-ellenőr, a céggel szemben eljárjon.

T. Béla munkaviszonya az APEH-nél 2008 augusztusában megszűnt, ám szolgálati igazolványát - elvesztésére hivatkozva - nem adta vissza.

Társát, L. Balázst, aki a bűncselekmény elkövetésének időpontjában az APEH operatív ellenőre volt, lakásán fogták el a nyomozók. A házkutatás során olyan személyes adatok kerültek elő, amelyekhez az APEH adatbázisából jogtalanul jutott hozzá.

T. Bélát hivatali befolyással üzérkedés bűntettével, L. Balázst hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntettével gyanúsítják a nyomozók.

A rendőrség az adóhivatal segítségével értékeli az APEH-rendszerében található adatokat, hogy további esetleges gyanús ügyleteket szűrjenek ki.