Összeütközött két atom-tengeralattjáró

2009.02.16. 10:05
A brit és a francia haditengerészet nukleáris robbanófejekkel felszerelt hadihajói nem látták egymást merülés közben, annyira fejlett a lopakodó technológiájuk.

Összeütközött két atommeghajtású tengeralattjáró az Atlanti-óceán mélyén - jelentette a brit The Sun bulvárlap haditengerészeti forrásokra hivatkozva. A két hajón összesen 250 katona volt szolgálatban, és mindkettőn voltak nukleáris robbanófejek is. A baleset február harmadikán vagy negyedikén történt. Szakértők szerint az ütközés nem volt több egyszerű koccanásnál, emberélet nem forgott veszélyben, ahogy az sem, hogy súlyosan megsérülne a két hajó reaktora vagy a fegyverzete. Arra reális esély volt, hogy az ütközés nyomán radioaktív szivárgás lépjen fel, de a vizsgálatok szerint ezt sikerült elkerülni.

A két hajó egymástól független küldetésen vett részt, és nem tudták egymásról, hogy éppen ugyanott merültek le. A tengeri hadviselésben a hadihajók a hanghullámok visszaverődésének elvén működő szonárral tájékozódnak. A Sun által idézett haditengerészeti források szerint a mai anti-szonár lopakodó technológiák annyira fejlettek, hogy a Le Triomphant és a Vanguard egyszerűen annyira későn láttam meg egymást a szonáron, hogy már nem tudták elkerülni az ütközést.

vanguard1

A 15 ezer tonnás, 150 méter hosszú Vanguardot 1993-ban bocsátották vízre először. A fegyverzete 16 Trident típusú ballisztikus nukleáris rakétából áll, a legénysége 140 fő. A francia hajó egy kicsit kisebb, 12 ezer tonnás, 140 méteres. A fedélzetén 110-en teljesítenek szolgálatot, és szintén 16 nukleáris robbanófejet szállít. A balesetben a Le Triomphant sérült meg jobban, a szonárja szinte teljesen tönkrement. Jelenleg a hajókat a skóciai Faslane, illetve a francia Brest kikötőiben javítják.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport