Felmentették a drogdílert lelövő rendőrt

2009.02.18. 13:58 Módosítva: 2009.02.18. 13:58
Felmentette az emberölés vádja alól a drogdílert agyonlövő rendőrtisztet a Pest Megyei Bíróság. Az ügyész börtönbüntetést és a foglalkozástól való végleges eltiltást kezdeményezett, de a bíróság szerint az őrnagy tévedésben volt, és jogos védelmi helyzetben használta fegyverét.

2006. január 24-én, egy vecsési pizzéria előtti parkolóban a Nemzeti Nyomozó Iroda tisztjei 3 gépocsival körülvették az 1 kg hasist szállító két drogdíler autóját, akik menekülni próbáltak. Tolatás közben a kocsival az egyik rendőrnyomozót meglökték, aki a földre került.

A bajba jutott rendőr parancsnoka - az úgynevezett fegyveres biztosító őrnagy - hogy kollégája esetleges elgázolását megakadályozza, kétszer rálőtt a gépkocsi vezetőjére. Az egyik lövés a tüdőverőeret találta el, ezért az áldozat perceken belül meghalt.

A felmentő ítélet szóbeli indoklásakor Szegedi Gyöngyvér bírónő hangsúlyozta, hogy a hatóságok 3 évig vizsgálták, elemezték azt a szituációt, amelyben a vádlott rendőrtisztnek 2-3 másodperc alatt kellett döntenie.

A bírónő kiemelte, hogy a drogdílert lelövő rendőrtiszt volt az akció társaiért felelős parancsnoka, és úgynevezett fegyveres biztosítóként az ő feladata volt kollégái megvédése is.

A bírónő szerint a megvádolt rendőrtiszt tévedés miatt azért nem büntethető, mert vélt jogos védelmi helyzetben volt: úgy hitte, hogy jogtalan életveszélyes támadást hárít el. A bírónő hangoztatta, a történtek minden résztvevő számára extrém helyzetet jelentettek, ami beszűkült tudatállapotot okoz.

Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész a rendőrtiszt bűnösségének megállapítása és büntetés kiszabása érdekében fellebbez ellene.