Hetven kórházban van látogatási tilalom az influenza miatt

2009.02.18. 10:40
A járvány elérte a Dél-Alföldet, de Hajdú-Biharban is egyre több a beteg. Zala megyében bezártak egy óvodát a sok hiányzó miatt.

Influenzajárvány miatt látogatási tilalmat rendeltek el a szegedi szülészeti és gyermekgyógyászati klinikákon a regionális tisztiorvosi szolgálat járványügyi szakemberei. A látogatási tilalom szerda 0 órától visszavonásig érvényes. Ez azt jelenti, hogy ezekbe az intézményekbe látogatni nem lehet, csomagot, küldeményt csak a portáig szabad bevinni.

Az influenzajárvány elérte a Dél-Alföldet is: több nagyobb városban, így Kecskeméten, Gyulán és Szegeden jelentősen meghaladta a megbetegedések száma a járványküszöböt, de egyelőre csak a két szegedi klinikán kellett látogatási tilalmat elrendelni, mondta Tombácz Zsuzsanna, a Dél-Alföldi Regionális Tisztiorvosi Szolgálat járványügyi osztályvezetője. Az eddig levett mintákból a dél-alföldi régióban az influenza "A" vírusát mutatták ki.

Az influenzavírus miatt látogatási tilalmat rendeltek el a keszthelyi kórház szülészeti és ápolási osztályán is. Zala megyében korábban a nagykanizsai kórházban vezettek be részleges látogatási tilalmat a szülészeti, az ápolási és az újszülött osztályon - ez továbbra is érvényben van.

A sok hiányzó miatt kedden bezárták a garabonci óvodát, mondta Buzás Judit nagykanizsai tisztifőorvos. Az óvodások körében elsősorban nem az influenza, hanem más felső légúti megbetegedések a jellemzőek. A hiányzások aránya a múlt héten a zalakomári óvodában is meghaladta a 30 százalékot, de azt egyelőre nem zárták be. Ilyen arányú hiányzások esetén egyébként az intézményvezetők saját hatáskörükben dönthetnek a bezárásról, az ÁNTSZ-t csak tájékoztatniuk kell.

Részleges látogatási tilalmat rendeltek el a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban. Az intézkedés a Csecsemő és Gyermekgyógyászati Centrum, valamint a Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály fekvőbeteg részlegét érinti. A járóbeteg-ellátás zavartalanul működik. A győri kórházzal együtt már négy Győr-Moson-Sopron megyei egészségügyi intézményben van látogatási tilalom.

A debreceni Kenézy Kórházban teljes látogatási tilalom lépett életbe. Bár Hajdú-Bihar megyében még mérsékelt a megbetegedések száma, az elmúlt héthez képest már 30 százalékkal többen fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.