Egy rendőr volt a Patrióta bárban a Cozma-gyilkosság idején

2009.02.24. 20:55 Módosítva: 2009.02.24. 21:20
Összesen négy rendőr járt a veszprémi lokálban, de nem egy társasággal és különböző időpontokban érkeztek. Mindannyiukat kihallgatták.

Egy szolgálaton kívüli rendőr tartózkodott a veszprémi Patrióta bárban február 7-én éjszaka a Cozma-gyilkosság idején - közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság.

A megyei főkapitányság ügyeletére - a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben - február 7-én éjszaka, a későbbi gyilkosság elkövetését megelőzően a veszprémi Patrióta lokálból bejelentés nem érkezett, ott a bűncselekmény elkövetését megelőzően szolgálatban lévő rendőr nem járt, rendőri intézkedés nem történt.

A szórakozóhelyen, illetve az előtte lévő utcában, az éjszaka folyamán négy, szolgálaton kívüli rendőr járt, akiket a nyomozóhatóság az ügyben tanúként hallgatott ki; közülük a bűncselekmény elkövetése idején egy szolgálaton kívüli rendőr tartózkodott.

A rendőr a "bűncselekménnyel kapcsolatban érdemi információval nem rendelkezett, az ott tartózkodásáról jelentést tett, az odaérkező rendőr kollégáknak felfedte rendőri voltát".

A közlemény szerint a bárban korábban tartózkodó "másik kolléga" fél órával az események kezdete előtt a szórakozóhelyről hazament, így "érdemi információval nem rendelkezett". Határozottan cáfolható, hogy őt bárki elküldte volna a szórakozóhelyről.

A "másik két szolgálaton kívüli kolléga" egy közös társasággal, az utcai események időpontjában érkezett a helyszínre, és mindketten ottmaradtak a szolgálatban lévő rendőrök megérkezéséig és az elsődleges intézkedésekig. Őket már kihallgatták tanúként.

A nyomozás és a vizsgálat jelenlegi szakaszában kizárható és cáfolható az a sajtóértesülés, hogy a szórakozóhelyen tartózkodó rendőr a roma társasággal érkezett, annak tagja volt, illetve a bűncselekmények elkövetésének éjszakáján, valamint azt megelőző időben biztonsági őrként dolgozott - olvasható a közleményben.

Utal arra is, hogy a szórakozóhelyen tartózkodó bíró tanúkihallgatására már a vele kapcsolatos hírek megjelenését megelőzően "sor került".
A közlemény kitér arra is, hogy az igazságügyi szakértői boncolást a sajtóhírekkel ellentétben nem a rendőrség szakértői - "mivel ilyenekkel nem rendelkezik" -, hanem független igazságügyi orvos szakértők végzik.

Az eljárási cselekményről készült jegyzőkönyvbe - a nyomozóhatóság tagjaink kívül - a büntetőeljárásról szóló törvényben meghatározott személyek (például védők) tekinthetnek be, arról az ott meghatározottak szerint kaphatnak másolatot.

A főkapitányság közölte azt is, hogy a bűncselekmény elkövetésének időpontjában - ellentétben a sajtóhírekkel -, Veszprémben nem négy, hanem tizenegy rendőr volt közterületi szolgálatban. A bűncselekmény bejelentését követően pedig a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi és közrendvédelmi állományát soron kívül berendelték.

A közlemény kitér arra is, hogy a Patrióta lokál nevezetű szórakozóhelyről a közrendet és a köznyugalmat súlyosan megzavaró bűncselekményről vagy szabálysértésről az elmúlt egy esztendőben nem érkezett bejelentés a főkapitányságra. Ennek okán a Közterületek biztonságáért veszprémi társadalmi fórum 2008-ban "Biztonságos szórakozóhely" díjat adományozott a Patrióta lokálnak.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport