Két Boeing-dolgozó is meghalt az amszterdami balesetben

2009.02.27. 09:32 Módosítva: 2009.02.27. 09:34
A Boeing amerikai repülőgépgyártó vállalat két alkalmazottja is az Amszterdam mellett történt repülőgép-szerencsétlenség kilenc halálos áldozata között van.

A Boeing helyi idő szerint csütörtök este közleményben tudatta, hogy két munkatársa meghalt, egy harmadik megsérült a szerdai légi balesetben. Összesen négy Boeing-alkalmazott utazott az Isztambul-Amszterdam járaton, a negyedik dolgozó sorsáról a cégnek még nincsenek hivatalos információi.

A holland hatóságok csütörtöki adatai szerint a kilenc halálos áldozat közül öten török, négyen pedig amerikai állampolgárok voltak.

A török nemzeti légitársaság egyik menetrend szerinti járata leszállás közben zuhant le az amszterdami Schiphol légikikötő közelében. A Boeing 737-800 típusú gép egy mezőn ért földet, mintegy 500 méterre a leszállópályától és 100 méterre a forgalmas A9-es autópályától.

Becsapódás után a gép törzse három részre törött, egyik hajtóműve leszakadt. A gép fedélzetén 135 ember utazott, a holland külügyminisztérium úgy tájékoztatta a hágai magyar nagykövetséget, hogy magyar állampolgár szinte bizonyosan nem volt köztük. A halálos áldozatokon kívül összesen 86 utas sérült meg, közülük 24 súlyosan.

A szerencsétlenség okát még vizsgálják, hivatalos eredmény a jövő hét elején várható. Szakértők arra hajlanak, hogy valószínűleg az egyik hajtómű mondta fel a szolgálatot.