Lefoglalnák az alvilági vagyonokat

2009.02.27. 08:04
Vagyonvisszaszerzési egység felállítását tervezi a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) annak érdekében, hogy minél nagyobb arányban foglalhassa le a felderített bűnszervezetek bűncselekményekből származó vagyonát.

Az új, önálló alosztályt hozna létre az NNI az alvilági vagyonok minél hatékonyabb lefoglalása érdekében. Az úgynevezett vagyonvisszaszerzési egység más országok rendőrségein működő hasonló egységekkel is együttműködne, segítségével jelentősen megnőhet annak az esélye, hogy a hatóságok visszaszerezhetik a magyarországi bűncselekményekből származó, külföldre menekített milliárdokat, mondta Petőfi Attila dandártábornok, az NNI igazgatója a szervezet héten megtartott évértékelője apropóján.

Tavaly országosan 408 ezer különféle bűncselekményt követtek el, ezekben 167 milliárd forintot zsákmányoltak az elkövetők. Ebből a Nemzeti Nyomozó Iroda Gazdaságvédelmi Főosztályához tartozó 476 ügyben 38,5 milliárd forintot szereztek a tettesek. Petőfi Attila szerint a főosztály hatékonyan térítette meg az okozott kárt, mert míg a 167 milliárdos értékből a nyomozóhatóságok egésze 19,5 milliárd forintot, az NNI gazdaságvédelmi nyomozói ebből egymaguk 3,8 milliárdot szereztek vissza a károsultak javára.

A 2003-ban létrehozott NNI kizárólag az úgynevezett kiemelt ügyek nyomozásával foglalkozik. Bűnszervezetek, valamint megye- és országhatárokon átnyúló szervezett, fegyveres, vagyon és kábítószer elleni bűncselekmények elkövetőinek a felderítése a feladatuk. Petőfi Attila szerint az NNI mintegy 800 fős állományában dolgozók többsége legalább egy idegen nyelvet beszél és az átlagéletkoruk magasabb, mint a rendőrségi átlag.

Petőfi Attila hangsúlyozta: világszerte azok a rendőrségek a legsikeresebbek a szervezett bűnözéssel szemben, amelyeknek sikerül "megroppantani" a bűnszervezetek gazdasági hátterét, alapjait. Az igazgató szerint a magyar rendőrségnek ugyan még van fejlődnivalója ezen a téren, de a múlt évi eredmények biztatóak, mivel csak az NNI nyomozóinak a magyar bűnszervezetektől összesen 4,8 milliárd forintot sikerült biztosítaniuk. Mintegy 11 milliárd forint értékben sikerült adóhiányt megállapítani, vagy adóbírság kiszabását kezdeményezni - mondta. Hozzátette: emellett több esetben az NNI információi alapján csapott le az APEH vagy éppen valamelyik megyei rendőr-főkapitányság bűnbandákra, fehérgalléros bűnözői csoportokra.

Az igazgató szólt arról is, hogy az NNI Szervezett Bűnözés Elleni Főosztálya 432 millió forintot tudott biztosítani az embercsempészektől, pénzhamisítóktól, kábítószerkereskedőktől. Utóbbiakkal kapcsolatban elmondta: az NNI 2008-ban 1 milliárd 255 millió forint értékű kábítószert foglalt le.

A Magyarországot érintő nemzetközi kábítószer-kereskedelemnek három fő területét különíti el az iroda: az afganisztáni termelőterületekről Törökországon át a nyugat-európai piacokat ellátó úgynevezett balkáni utat, a jellemzően Nyugat- és Észak-Európából származó szintetikus kábítószer-kereskedelmet és a főleg Dél-Amerikából Spanyolországon keresztül Magyarországra jutó kokainfutárokat. Petőfi Attila szerint míg a heroin esetében Magyarország továbbra is elsősorban tranzitország, addig a kokainkereskedők számára ma már célország vagyunk. Tavaly csak az NNI 44 kilogramm kokaint foglalt le, melynek piaci értéke meghaladja az 560 millió forintot.

A magyarországi szervezett bűnözésről szólva az NNI igazgatója elmondta: az elmúlt években, a prostituáltak futtatásától a védelmi pénzek szedéséig terjedően többféle bűncselekménytípussal foglalkozó klasszikus bűnszervezetek mellett, megjelentek olyan bűnszervezetek is, amelyek csak egy-egy szakterületre, például bankkártya-hamisításra vagy kábítószerterjesztésre, embercsempészetre specializálódtak. Petőfi Attila hangsúlyozta: az elmúlt öt évben 12 ügyben hoztak a bíróságok ítéletet bűnszervezet alapítása, irányítása, illetve bűnszervezetben elkövetett bűncselekmények miatt.