Testvérpárt gyanúsítanak a kézigránátos támadással

2009.02.27. 11:07 Módosítva: 2009.02.27. 15:20
Elfogták a tavaly novemberi pécsi kézigránátos támadás gyanúsítottjait. A rendőrök szerint a gyilkosok nem etnikai indíttatásból, hanem személyes okból végeztek áldozataikkal.

A rendőrség két testvért, a 45 éves kővágószőlősi B. Jenőt és a 43 éves pécsi B. Jánost gyanúsítja a több emberen elkövetett emberöléssel. Tettükért akár életfogytiglani szabadságvesztéssel is büntethetők, közölte Dakos József Baranya megyei főkapitány Pécsett.

Pécsett, a Fejlődés utcai, romák által lakott családi házba tavaly november 18-án éjjel, 22 óra 45 perckor dobtak be egy jugoszláv kézigránátot. A robbanás a két szülőt a helyszínen megölte. Három gyermekük - a legfiatalabb kétéves, a legidősebb öt - is otthon volt, közülük ketten könnyebben megsérültek, őket sokkos állapotban vitték kórházba.

A feltételezett elkövetőket harminc nyomozó hónapokon át tartó munkája, száz tanú meghallgatása után péntek reggel Baranyában fogta el a rendőrség bevetési egysége. Ellenállást nem tanúsítottak. Jelenleg őrizetben vannak, várhatóan még a hét végén előzetes letartóztatásba kerülnek.

A rendőr dandártábornok hangsúlyozta, hogy az elkövetők ismerték áldozataikat, és ölési szándékkal dobták otthonukba a kézigránátot, de tettük indítéka nem a rasszizmus, hanem személyes ok volt. A két áldozat közül feltehetően a férfival volt problémájuk. A bűncselekmény ezért nem hozható összefüggésbe az országban az elmúlt időszakban történt hasonló bűnügyekkel - tette hozzá.

Sajtóhírek szerint a feltételezett elkövetők is romák. Dakos József a támadók származására vonatkozó kérdésre azt mondta, hogy magyar állampolgárokról van szó. A főkapitány az ügyről a nyomozás érdekeire hivatkozva több részletet nem közölt, de ígéretet tett rá, hogy amint lehet, további részletekről is tájékoztatni fogja a közvéleményt.

A rendőrség már a támadás utáni napon azt közölte, hogy az áldozatok ugyan romák, de valószínűleg nem etnikai jellegű támadásról van szó. Az elhunyt férfi ismert volt rendőrségi körökben.

Később az országos rendőrfőkapitány - roma politikusok és jogvédők tiltakozása miatt - közölte, a rasszista szálat is vizsgálják, mert amíg nem fogják el a támadót, ezt az eshetőséget sem lehet kizárni. Bár a gyanúsítottak elfogását ugyan a rendőrség pénteki, romák elleni támadásokról szóló sajtótájékoztatóján jelentették be, magát az ügyet nem sorolták a rasszista indítékú támadások közé. A többi, romák elleni fegyveres támadást a Nemzeti Nyomozóiroda vizsgálja.

Az országos és a megyei rendőr-főkapitányság a nyomozás elején azt is közölte, hogy nem találtak összefüggést a pécsi eset és a két héttel korábbi, nagycsécsi, szintén romák ellen elkövetett támadás között, csak azt, hogy mindkét esetben cigányok voltak az áldozatok. A Borsod megyei Nagycsécsen Molotov-koktélt dobták a falu szélén, a cigánysoron álló házra, majd az égő házból menekülőkre lőttek vadászfegyverrel. A sörétek két ember életét oltották ki.

Bencze József altábornagy, országos rendőrfőkapitány a pécsi gyilkosság után jelentette be, hogy ötven tagú nyomozócsoportot állított fel a romák elleni támadások felderítésére.