Nő az öngyilkosságok száma Ázsiában

2009.02.28. 12:07 Módosítva: 2009.02.28. 12:10
A kormányok forródrótokat és tanácsadó központokat állítottak fel azok számára, akiket a leginkább sújt a pénzügyi válság és a gazdasági visszaesés Ázsiában.

"Az ázsiai embereknek a munka nagyon fontos, mert nincs túl jó társadalombiztosításunk - nyilatkozta Paul Yip öngyilkosság-megelőzéssel foglalkozó hongkongi szakember. - Az állásvesztéssel járó trauma jelentős, ugyanakkor sok ázsiai szégyell szakember segítségét kérni. Nyugaton a terápia hétköznapi dolognak számít, de itt bolondnak tartják az embert, ha felkeres egy pszichiátert."

A vasúti síneket elzárják

Dél-Koreában tavaly az öngyilkosok aránya megkétszereződött az előző évhez képest. Az elkeseredés olyan méreteket öltött, hogy a dél-koreai egészségügyi miniszter öngyilkosság-megelőzési programot vezetett be.

Egy vasútvállalat pedig úgy döntött, ajtókat szerel fel a vágányokhoz, hogy elzárják a vasúti síneket a vonat beérkezéséig, nehogy az emberek a szerelvények elé ugorjanak. A Dél-Koreában előforduló öngyilkosságok száma már a tíz évvel ezelőtti pénzügyi válság idején is megduplázódott.

Hongkongban a pénzügyi válságtól szenvedő emberek számára már októberben speciális forróvonalakat indítottak, és néhány közkórházban februárban "depresszióklinikákat" nyitottak. A hongkongi orvosok arról számoltak be, hogy egyre több pszichoszomatikus tünettel - hasmenéssel, fülzúgással, fejfájással, alvászavarral, légszomjjal és mellkasi fájdalommal - jelentkező beteget látnak el.

Japánban a mentálhigiénés részlegeket felkeresők száma 2008 decemberében 15 százalékkal magasabb volt az előző év azonos időszakához képest.

Dél-Koerában a legtöbb az öngyilkosság

Az utóbbi negyvenöt évben világszerte 60 százalékkal emelkedett az öngyilkosságok aránya. Az összes esetek 90 százaléka összefügg a hanyatlással és a rossz anyagi helyzettel. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint minden évben egymillió ember lesz öngyilkos.

A fejlett országok között Dél-Koreában és Japánban fordul elő a legtöbb öngyilkosság; százezer emberből 24,8, illetve 24 évente. A két ázsiai országot Belgium és Finnország követi 21,3, illetve 20,35 öngyilkossággal. Az Egyesült Államokban minden százezer emberre 11,1 öngyilkosság jut évente.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport