Újabb pánik Tatárszentgyörgyön

2009.02.28. 20:12 Módosítva: 2009.03.01. 00:56
A helyiek beszámolói szerint a hétfői kettős gyilkosságtól 400 méterre álló házra Molotov-koktélt dobott két ismeretlen. A tűzet eloltották, de a helyszínelés még tart, az első vizsgálatok szerint nem történt gyújtogatás. A tűzben nem sérült meg senki. Közben kisebb pánik tört ki a faluban, elterjedt hogy több ház ég, de végül ezek a hírek vaklármának bizonyultak. A rendőrség az első eredmények szerint arra gyanakszik, hogy egy elektromos fűtőtest mellé tolt sarokgarnitúra gyulladt csak ki.

Újabb családi ház gyulladt ki ismeretlen körülmények között Tatárszentgyörgyön szombat este, körülbelül 400 méterre a hétfői tragédia helyszínétől. A hétfői kettős gyilkosság áldozataiért virrasztók értesítették a tűzoltókat, hogy a leégett ingatlantól öt házzal arrébb kigyulladt a ház és teljes terjedelmében ég.

Képek a helyszínről

A tüzet a tűzoltók eloltották, jelenleg a tűzvizsgálat zajlik. A mentők egy embert elsősegélyben részesítettek, egy másiknak pedig nyugtató injekciókat adtak. Tudósítónk szerint az épület nem égett teljesen le, de a szobák kiégtek.

Még nem tudják, mi okozta

A Pesti Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletesének közlése szerit egyelőre nem tudják biztosan, mi okozta a tűzet.

Este tjzkor még nem érkezett ki a rendőrség bűnügyi technikus kocsija, és nélkülük nem kezdik meg a romok átvizsgálását. Megérkezett viszont a Pannon Kutyás Szolgálat, amelynek tűzfészek-kutató kutyái ki tudják szagolni az esetleges szénhidrogén-származékokat, a kutatáshoz az állatokat is igénybe veszik. Igazságügyi elektromos-szakértőt is kirendeltek a tűz okának felderítéséhez. A rendőrség száz méteres kordont vont a ház köré, a helyszínelés várhatóan reggelig eltart.

A Népszabadság Online meg nem erősített értesülései szerint a helyszínelés alatt több tűzfészket is azonosítottak, ami szándékos gyújtogatást valószínűsíthet. Ennek ellent mond, hogy Zoltán Ferenc Pest megyei katasztrófavédelmi igazgató szerint egyelőre nincs bizonyíték a gyújtogatásra, a kutyák átvizsgálták a tatárszentgyörgyi romokat és nem találtak szénhidrogén-származékot

Klikk a képre!

Az elsődleges vizsgálat ezt állapította meg, de várjuk az igazságügyi szakértő véleményét - tette hozzá Zoltán.

Éjfél után a rendőrség arról tájékoztatta a sajtót, hogy a vizsgálat első eredményei alapján a konyhában egy sarokgarnitúra gyulladt ki először, a bútor közelében egy elektromos fűtőtest maradványait is megtalálták. Mivel semmi nem utal szándékos gyújtogatásra, a rendőrség ezután közigazgatási eljárás keretében vizsgálja tovább az ügyet.

Molotov-koktélt dobtak?

Raffael Gyula, a Magyarországi Cigányszervezetek Fórumának helyszínen tartózkodó Pest megyei elnöke szerint viszont Molotov-koktélt dobtak a családi házra. Raffael szerint a tettesek egy szürke terepjáróval elmenekültek.

"A támadást a virrasztásra érkező rokonok észlelték. Látták, ahogy kigyulladt a ház, majd azt, hogy két ember az erdő felé menekül" - mondta Raffael.

A házban senki nem tartózkodott, így személyi sérülés sem történt. Raffael György szerint a lakók, egy fiatal pár négy gyerekükkel, féltek a hétfői tragédia után, ezért egy rokonukhoz költöztek a fővárosba. Ezt viszont cáfolta a helyi roma kisebbségi önkormányzat képviselője az Index tudósítójának, szerinte a család nem félt, csak egy idős, beteg rokonukat látogatták meg éppen Budapesten. A rendőrség adatai szerint a család hat óra előtt távozott a házból, ezután nem sokkal ketetkezett a tűz.

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat vezetője is a helyszínen tartózkodott a tűz kezdetekor, először ő is megerősítette, hogy a szemtanúk láttak két embert, akik az erdő felé menekültek, és úgy tűnik Molotov-koktél miatt gyulladt ki az épület.

Az Index információi szerint a rendőrség a környék útjait ellenőrizte, és kifejezetten a terepjárókat vizsgálták át.

Pánik?

Az Index helyszínen tartózkodó tudósítója beszámolt arról, hogy a környékbeliek közt már az terjedt, hogy a terepjárót megtalálták Ladánybene közelében, sőt az egyik elkövetőt is elkapták. Ezt azonban a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese cáfolta. Mint mondta, sem járművet, sem személyt nem találtak az eseménnyel összefüggésben.

Tíz óra előtt elterjedt a faluban, hogy egy a most eloltott háztól nem messze álló ház is ég a közeli Vörösmarty utcában, de tudósítónk szerint a helyszínre siető rendőrök sem találtak tűzet. Este három tűzről is érkezett bejentés a környékről, de mindegyikről kiderült, hogy csak vaklárma volt.

A Népszabadság Online értesülései szerint este kilenc óra tájban a rendőrség feltartóztatott egy szürkészöld terepjárót. A lap információi szerint az autó helyi vadászoké volt. Egyelőre azonban semmi nem utal arra, hogy nekik bármi közük is lett volna a támadáshoz.

A Raffael György által emlegetett szürke terepjáróról viszont kiderült, hogy egy helyi családé, akik éppen esküvőre indultak. A rendőrség az autót megállította, az utasokat igazoltatta, így derült ki, hogy semmi közük a gyújtogatáshoz.