Terjed a dengue-láz Dél-Amerikában

2009.03.01. 11:25 Módosítva: 2009.03.01. 11:25
Bolívia egyes részein szükségállapot van, a hadsereg is segíti az ellátást. Paraguayban 1200 embert tartanak megfigyelés alatt.

Már 18 halálos áldozata van Bolíviában a szúnyog által terjesztett trópusi betegségnek, a dengue-láznak. Januárban 31 ezer megbetegedést regisztráltak.

A legtöbb esetet Santa Cruz területéről jelentették. A térségben egészségügyi szükségállapotot hirdetett a kormány, és 15 ezer katonát vezényletek oda, hogy segítsék az egészségügyi hatóságok munkáját.

A paraguayi hatóságok is egészségügyi riadót rendeltek el a térségben újra felbukkanó gyilkos szúnyogok miatt, melyek két évvel ezelőtt 11 halálos áldozatot eredményeztek az országban.

Paraguayban 201 megbetegedést jelentettek be, valamint 1200 embert tartanak megfigyelés alatt az ország különböző részeiben a kór gyanújával.

A klasszikus dengue-láz tünetei: magas láz, fej,- és szemfájás, erőteljes izom- és izületi fájdalmak, skarláthoz hasonlatos kiütések, szédülés, hányinger. Vérzéses változata sokkalta súlyosabb, és halálos kimenetelű. A betegség emberről emberre nem terjed, hanem a főképpen nappal támadó Aedes Aegypti (dengue) nevezetű szúnyog csípésével, melyekben a térség bővelkedik a fülledt, esős évszakban.

A paraguayi hatóságok felhívták a figyelmet a megelőzésre, mivel a ragály gyorsan terjed a környező országokban is, ahol hasonló klimatikus körülmények vannak. Argentínában 37 beteget és 240 veszélyeztetettet tartanak számon. Nicaraguából 50 klasszikus, Mexikóból 5 klasszikus és 10 vérzéses esetet jelentettek.

A legveszélyeztetettebb országok - Brazíla, Peru, Paraguay és Bolívia - hatóságai fokozott figyelmet kérnek az egészségügyi elvárások teljesítését illetően. Felszólítják a lakosságot a házak környékén edényekben, ereszekben, kisebb víztárolókban felhalmozódható víz és a szemét rendszeres kiürítésére, cseréjére, tisztítására, mivel ezek a dengue-láz táptalajául szolgálhatnak, valamint a szúnyogriasztók rendszeres használatára.

Jelenleg nem létezik vakcina a fertőzés ellen, így a betegséget bárki megkaphatja a szúnyogoktól fertőzött területeken. Különösen veszélyeztetettek a tíz év alatti gyerekek, az utazók és a szubtropikus zónák lakói.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint évente 50 millió ember érint a világon a betegség, kialakulásának veszélye fokozódott, részben az utóbbi évtizedek globális felmelegedésének következtében.